mandag 29. september 2014

Sykkel vs bil - hvor mye penger spares?

Som oppfølging av at jeg har begynt å sykle til jobb - nei vent nå - bare til togstasjonen, så er det jo greit å regne litt på hvor mye som faktisk blir spart. Det er ingen enkel oppgave, da mange faktorer er vanskelig å bregne. Men en viss oversikt er det mulig å få.

Viktig fakta: Avstand hjem-stasjon er 3,2 km hver vei. 6,4 km transport daglig.

Spart drivstofforbruk
Kjørecomputer i bilen (så fancy altså!) indikerer et drivstofforbruk på ca 0,7 l/mil på slike korte turer. Den bruker mye mindre ved langkjøring, men korte turer er de dyreste. Det vil si 0,07 liter per km, og med dagens dieselpris på ca 13,50 kr (varierer selvsagt) så betyr det at jeg sparer ca 6 kroner hver dag jeg tar sykkel heller enn bil. 4 dager i uka (en dag hjemmekontor) blir da 24 kr per uke, og da 96 kr pr mnd. Morsomt nok ca like mye som jeg tjener på denne bloggen hver måned. Ingenting å bli rik av direkte, men småpenger er også penger!

Spart bompenger/parkering
Ingen av disse gjelder for meg (har gratis pendlerparkering og ingen bom), men jeg vil allikevel skrive de opp i tilfelle andre blir nysgjerrige på hva de kan spare. For dette er noe av det som kan gi vesentlig innsparing om man heller kan sykle! Om parkering koster penger ved f.eks jobben, så vil den daglige innsparingen bli mye høyere i det man slipper å betale for parkeringen! Dette er hovedårsaken til at mannen min sykler de 8 minuttene til jobb hele året, han har ikke gratis parkering. Det var ikke noe problem å investere i vinterdekk til sykkelen hans, det var raskt innspart ved å ikke betale for parkering. Og kan man gratis sykle forbi en bom hver dag så er det fort mange hundrelapper spart!

Spart slitasje/verdifall på bil
Dette er vanskelig å beregne dette. Men litt færre km kjørt hvert år har en viss betydning for hvordan bilen holder seg i pris. Med min korte avstand (200 arbeidsdager gir ca 1280 km på et år) vil det neppe utgjøre veldig mye, men noe selvsagt. For de som kan sykle lenger kan dette faktisk ha noe å si, men det er vanskelig å beregne. Det som er sikkert er at å kjøre lenger aldri vil øke verdien på en bil, så å redusere kjøringen vil medføre et redusert tap.

Spart penger på forsikring
Kanskje kan de 1280 km ekstra kjøring per år være det som tipper deg over i neste kjørelengde på forsikringen, noe som medfører noen hundrelapper ekstra på forsikringen i året. For de som kjører lengre kan dette absolutt ha betydning, spesielt om man ligger i nedre sjikt fra før. Redusert kjørelengde kan gi rimeligere forsikring.

Sparte samfunnsøkonomiske kroner
Ja, Norge sparer faktisk penger på at jeg sykler.
I følge Transportøkonomisk Institutt sparer vi faktisk 12,9 kroner per kilometer.
For meg vil det si at jeg ved å sykle sparer samfunnet for 82,50 kroner hver dag. Klarer jeg å sykle alle 200 arbeidsdagene sparer jeg samfunnet for 16500 kroner i løpet av året. Skulle ønske dette gikk rett i min lomme, men vel, hyggelig å kunne bidra. Besparelsen kommer i form av helsegevinst som gjør meg friskere og til mindre belastning for helsevesenet, samt færre sykedager og økt produktivitet.

Sparte sykedager
Selv om dette er inkludert i de samfunnsøkonomiske betraktningene kan det også være viktig for meg og min lommebok, i form av at jeg er mer på jobb og dermed får gjort mer og fremstår som en bedre arbeidstaker. Ja, det er lov å være syk, men høyt sykefravær er allikevel ikke noe arbeidsgivere snakker positivt om, naturlig nok. Det er nok en fordel for karrieren og lønnen å være frisk, noe ekstra daglig mosjon kan bidra til.

Spart veiavgift og kr 0,- i verdifall!
Gjør syklingen at du kan klare deg uten bil? Kanskje med en sykkeltilhenger? Her ligger den store besparelsen! Det vil virkelig merkes på lommeboka! Såpass at du fint kan leie bil om du trenger en nå og da.

Men taper jeg ikke mye tid? Og tid er penger?
Overraskende nok tar det meg ikke lenger tid enn å kjøre bil, siden det ikke er lange avstander. Innen jeg ellers har rukket å få bilen ut av garasjeanlegget om morgenen, så jeg jeg godt på vei på sykkkelen. Turen går gjennom sentrum, 50-sone med bil hele veien, og med bil må to lyskryss passeres. Deretter skal bilen parkeres på pendlerparkering et par minutters gange fra stasjonen, mens sykkelstativet er nesten på perrongen. Totalt sett bruker jeg ca 10 minutter samme hva, enten jeg sykler eller kjører.

For de som er heldige og må sykle lenger kan jo transportetappene utgjøre noen av ukas treningsøkter, slik at tiden som brukes spares inn igjen i mindre tid på treningssenter for eksempel.

Er sykling virkelig bare positivt?
Vel, på norske veier er det ikke nødvendigvis slik. Jeg er heldig og kan benytte meg av gang- og sykkelvei det aller meste av turen. I det man må ut i trafikken, og særlig på dårlig føre, skal man være meget forsiktig. Uansett er sikkerhet i form av synlighet og sykkelhjelm svært viktig.  Må man sykle langs veldig trafikkert vei er risikoen for ulykker absolutt tilstede, og sykkel vil for mange ikke være et reelt alternativ, dessverre. Sikkerhet må gå først. Samtidig har mange steder fine sykkelveier som absolutt bør brukes :)


8 kommentarer:

  1. Godt du nevner dette med sykling og trafikksikkerhet. Men jeg ser at det er en ting du ikke har med på listen, og det er all den tid og alle de pengene du må bruke hver gang sykkelen stjeles. For er det en ting som er sikkert i Norge, er det at sykler er fritt vilt og stjeles en masse, og politiet gidder naturligvis ikke å etterforske.

    SvarSlett
    Svar
    1. Sykler kjøpes billig på finn.no, endel gir til og med bort. Sykkelen kan da umulig bli stjålet daglig? I såfall vil det ta litt for mye tid ja. Mange arbeidsplasser har mulighet for parkering av sykkel innendørs i parkeringsanlegg osv, mens stasjonene er det vel så som så med. Kan selvsagt også være smart å ha en billig og tilsynelatende slitt sykkel som er mindre interessant å stjele.

      Jeg har syklet mye i Oslo tidligere, og nå der jeg bor utenfor Oslo, og aldri opplevd at sykkelen har blitt stjålet faktisk. Så jeg vil ikke si at det er et kjempeargument for å la vær å sykle i de fleste tilfeller.

      Slett
    2. Ja, hvor tror du alle disse billige finn.no-syklene kommer fra?

      Slett
    3. Hva du har lagt ut for sykkel og utstyr som klær å sykle i mangler i oversikten din. Dette bør du ha med når du tar med bilslitasje.

      Slett
  2. Sikkerhetsaspektet ved sykling bekymrer meg også. Spesielt da jeg kjenner en familiemedlem til en syklist som ble påkjørt og ikke lenger er med oss idag pga det.

    Nå har vi forholdsvis gode sykkelløsninger i Trondheim så jeg stort sett slipper sykle på veien, for det tør jeg ikke. Rett å slett.

    SvarSlett
  3. Bra innlegg, men siden du nevner spart drivstoff, er drivstoffet til kroppen din gratis da? ��

    SvarSlett
    Svar
    1. Det krever ikke noe ekstra for å sykle 6 km daglig da ;)
      Matbudsjettet vårt er på ingen måte endret fordi jeg sykler litt nesten hver dag.
      Om man skal sykle veldig langt så kan man kanskje endre på hva man spiser når, men det skal en god del til før det ikke holder med en ekstra potet eller to til middagen for å kompensere for syklingen.

      Slett
    2. Cars run on money and make you fat, bikes run on fat and save you money.

      Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.