torsdag 18. mai 2017

Kan vi klare oss uten bil??

Nå er vi egentlig begge enige om å selge bilen og ikke kjøpe noen ny...
Bli de raringene i gata med tom carport!
Mannen mener det skal gå greit, mens det sitter lenger inne hos meg.
Fort gjort å bare se ulempene!

Men sånn seriøst, i hverdagen, så står jo bare bilen der, med unntak av en og annen handletur. Mannen har i ny jobb 5 min å gå ned til kontoret, barnehagen er like nærme, og jeg tusler 8 minutter til togstasjonen. Vi trenger ikke bil for å få hverdagen til å gå opp, det er helt sikkert.

Men allikevel er det jeg tenker på følgende:

Hvordan skal vi få varer hjem etter ukeshandling?
Dette er den mest dagligdagse utfordringen egentlig.
For det er jo gjerne endel poser, og litt mye å bære i poser selv om det bare er ti minutter hjem. Er jo ofte tungt. Ok, selger vi bilen kan vi klart forsvare å kjøpe en sykkelhenger/vogn som kan brukes til dette formålet. I hvertfall om sommeren. Vinterstid kan jo sykkelen ha piggdekk, men kan hengeren? Hmm, kanskje? En eller annen form for transportmetode for litt tyngre last bør vi ha. Men det lar seg jo løse - det er ikke det. I verste fall kan man gå på handletur med den store tursekken, faktisk. Joda, det finnes løsninger på dette. Og det er jo ikke umulig å handle to ganger i uka i stedet for en heller. Med handleliste og årevis med øvelse på å handel det vi trenger, så skal det også gå greit. Da kan det nok bare bæres hjem.

Hva med handling i Sverige?
Denne er litt verre. Men da snakker vi vel i såfall å leie bil innimellom. Men saken da er at det ikke lenger lønner seg å handle i Sverige, da kan vi like gjerne bare handle i Norge. For så mye billigere er det ikke i Sverige når vi hverken kjøper tobakk eller alkohol, at det forsvarer prisen av leiebil + bensin. Men, dette gir oss også bedre tid, da vi ikke trenger å bruke tid på Sverigehandling. Men mannen elsker å handle i Sverige fordi prisene individuelt sett virker lavere. Så der er det han som må omvendes.

Hva med å reise på hytta?
Det er ca 10 mil til hytta som mine foreldre leier i skogen.
Sist vi var der var i juni i fjor!
Det er ikke innlagt vann og strøm, og det har vært litt tungvint med babyen osv. Nå blir jo hun større og vil nok ha mer glede av hytteturer i årene som kommer. Men da kan vi jo leie bil tross alt. Fordelen med å ha barn er den totalt manglende impulsiviteten, så slikt må uansett planlegges i såpass tid at vi også rekker å leie bil de få gangene vi har lyst på en helg på hytta.


Besøke venner lenger unna?
Samme som over, men også se an kollektivmulighetene. Nå bor vi jo nær toglinje og har kort vei til Oslo S som knutepunkt. Og vesla synes det er mye mer gøy å kjøre tog enn bil, så toging er ingen dum ide selv for de lengre turene. Evt leie bil.

Ikea?
Eller annen større shopping.
Vi er fortsatt ikke helt ferdige i huset, fordi vi bor oss inn og tar ting etterhvert som vi ser behovene. Så det blir stadig en og annen ikeatur. Men - det lar seg løse. Det er mulig å komme seg til Ikea kollektivt og leie bil der ved behov, det er bare tungvint. Evt kan mye fra Ikea nå kjøpes på nett, og selger vi bilen er det mye penger til frakt bare i det vi sparer på årsavgiften. Men det gjenstår ikke så mye nå uansett.

Til flyplassen?
Ja, hvis vi skal på utenlandsferie?
Med masse bagasje og greier... Barnet, barnevogna osv. Da utgår flytoget med mindre vi er ekstremt gode til å pakke lite. Men, det finnes taxi for sånt. Med barnesete. Det kan virke luksuriøst å ta taxi til og fra flyplassen, men hvis det er kanskje en gang i året og fordi vi ikke har bil - ja da er det fortsatt lønnsomt vil jeg si.

Sånn generelt innser jeg at om vi kvitter oss med bilen så må mye mer bare planlegges bedre, og det kan jo ha sine fordeler, selv om tanken er litt ubehagelig for meg. Vet ikke helt hvorfor. Jeg VET det er mulig og jeg vet at det bare handler om å bli vant til å leve på en litt annen måte. Og det er jo innmari gøy å gjøre ting litt annerledes! Og herregud, skulle vi virkelig angre, ja da får vi kjøpe oss bil igjen da :)

Så hva kan vi spare da?
Den aller største utgiften ved å ha bil er verdifallet, som er helt rått. Det er helt grusomt hvor mye penger som forsvinner i verditap. Kjerra vi kjøpte for 100.000 i 2014 tipper mannen at vi nå kan selge for ca 60.000. 40.000 kroner minus på tre år er 13.000 kroner i året - bare for å HA bil. I tillegg til årsavgiften på 2820 kroner og forsikring på 2200 kr. I sum nærmer vi oss 20.000 kroner per år. Og det for en gammel bruktbil der verdifallet faktisk ikke er så ille som for nyere biler. Det er mye leiebil og evt betalt frakt i de 20.000 kronene altså. Jeg tror ikke vi vil komme i nærheten av en slik årlig utgift. Si at vi kanskje får 5000 i transportutgifter som følge av at vi ikke har bil da. Så er det fortsatt 15.000 spart per år.

Så hva kan de 15.000 i året gjøre for oss?

 1. Vi kan betale inn 1250 kr ekstra på boliglånet hver mnd. Med dagens rente (2,01% eff.) gjør det at våre 15 års nedbetaling går til under 14 år. Et godt steg på veien mot en drøm om kanskje å være kvitt det om 10 år?
 2. Vi kan investere 1250 kroner ekstra i aksjefond for fremtiden - om 25 år, da jeg er 60, vil dette ved 6% årlig avkastning ha blitt til ca 460.000 kroner inflasjonsjustert. Og dette må kalles motivasjon! Og det sier litt om hvor vanvittig dyrt det er å ha bil.

Så når skal vi gjøre det?
Tja, si det :)
Først har vi planlagt en liten ferietur til Danmark i sommer, så da gjør vi vel unna den først. Men over sommeren, da vil jeg tro carporten blir tom for bil, og at vi setter opp sykkelstativ :) 

Hvis jeg tør å ta sjansen på å leve litt annerledes...!


17 kommentarer:

 1. Vurder transportsykkel til handling og annet hvis det er mulig:
  http://evoelsykler.no/transportsykler/

  SvarSlett
  Svar
  1. De koster da søren meg nesten like mye som en billig bil, minus utgiftene.
   Mulig noe kan finnes brukt kanskje.
   Evt går vi for muskelkraft, er tross alt ikke lange veien, selv om det er en oppoverbakke.
   Dette var dyre saker...

   Slett
 2. Nå vet jeg ikke helt hvor dere bor, men hvis kolonial.no leverer der, så er det iallefall helt genialt for ukeshandling når man ikke har bil. Så det er verdt det å sjekke ut. Liker bloggen din forresten, er innom å leser her med jevne mellomrom :-)

  SvarSlett
 3. Genialt å bli billøs, jeg er full av beundring og misunnelse. Vi har to biler som hver koster oss tjue tusen i året, sure penger! Men det sitter litt langt inne å kvitte seg med en.. Er forøvrig enig med forrige innsender, dette er en av svært få blogger jeg leser.

  SvarSlett
 4. Spennende! :) Det er ikke mange som tar det steget når de først har hatt bil. Selv nærmer jeg meg 30 år og har enda ikke kjøpt min første bil. For min del er det rett og slett slik at regnestykket ikke går opp, jeg får for lite igjen for pengene. Dessuten må jeg innrømme at det føles litt befriende å ikke måtte forholde seg til en bil som krever mye oppmerksomhet, vedlikehold, utgifter og styr. For andre kan prisen kanskje være verdt fordelene med bil. Det viktigste er å ta regnestykket og det virker det ikke som det er så mange som gjør. Bil er blitt en selvfølge for mange. Så jeg synes dette blir spennende å følge :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Bilen har sine fordeler når den først brukes, men samtidig er jeg spent på om man kan venne seg til å ikke ha den de få gangene det er snakk om. Sier ikke at det blir evigvarende uten bilen, men hadde vært artig å prøve. Syns det kan passe bra nå som vesla er så liten at en tur i nærområdet er like spennende som en ferietur for oss voksne. Er egentlig ingen grunn til å farte mye rundt på enda en god stund. Og dit vi vil kan vi ta oss med toget :) Men vi får nå se hvordan det føles etterhvert.

   Slett
 5. Vi er også de raringene som bor i tomannsbolig med garasjen full av sykler :) Vi har to barn (8 mnd og 5 år) og ingen bil, så det er fullt mulig. Vi bor forholdsvis sentralt, og bruker sykkel, elsykkel, buss og er medlem i bildeleringen. Men jeg skal ærlig innrømme at jeg savner fleksibiliteten en egen bil gir. Det går mye tid på å reise kollektivt eller bruke beina. Bildeling er genialt, men det er litt styrete siden vi må ha med egne bilseter til barna og det er 1 km til nærmeste bil fra huset vårt. Vi har brukt det litt på ferie. Det blir dyrt, men fortsatt billigere enn leiebil eller å eie egen bil. Jeg gleder meg til minsten er stor nok til å sitte i sykkelvogn/sykkelsete. Da blir det lettere å komme seg rundt.
  Det blir spennende å se hvordan dere klarer dere uten bil.

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende! Vi har ingen bilring i nærheten, kunne vært medlem av bilkollektivet i Oslo siden jeg er der på jobb hver dag uansett. Ikke vanskelig å ta med en bil hjem ved behov. Men det koster jo også, så det fornuftige er jo egentlig å bare bruke lite bil. Føler liksom all fleksibilitet er litt borte når vi har ei på 15 mnd uansett, sånn virkelig... Alt må jo planlegges godt, og minst stress er det å bli hjemme, hehe. Men sykkelvogn/sete blir nok et must ja.

   Slett
 6. Ikke gjør som MDG sier, Bingen, ikke gjør som MDG sier! De er bare tvers igjennom pur onde klorofyllkommunister som vil ødelegge hverdagen for folk flest ved å gjøre det komplisert og dyrt å ha bil. Derfor er det viktig at folk ikke frivillig gir fra seg privilegiet å ha og bruke bil.

  Kjøp heller en rundt 30 år gammel amerikansk sedan, gjerne med V8-motor - den er mekanisk ukomplisert, og dere får den billig. God plass har den, også, og siden det er veteranbil, så slipper dere unna med snaut 500 kr i årsavgift. Og best av alt, klorofyllkommunistene vil hate den.

  SvarSlett
 7. Høres kjempesmart ut, og virker som du har mange gode ideer til hvordan dette skal løse seg fint i hverdagen! Liker bloggen din veldig godt, og er jevnlig innom og leser :-) Sjekk gjerne ut min hvis du trenger noen finanstips i ny og ne: https://finanskompass.com/

  SvarSlett
 8. Jeg vet ikke helt om jeg synes at å spare 15.000 i året er helt verdt det for å ikke ha bil, det må jeg si. Hadde det vært snakk om større besparelser, så ja. Det er noe med den friheten. Men samtidig er det kult at dere tar den helt ut og går full money mustache-stil... Eller.. selv han har jo bil!
  Etter å ha fulgt bloggen en stund så må jeg si at du virker veldig tilpasningsdyktig og flink til å følge de målene du setter deg. Tenker bl.a på da du bestemte deg for å sykle til toget også, da var du vel gravid og hele pakka. Så jeg er helt sikker på at det blir helt uproblematisk for dere hvis dere først tar avgjørelsen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er selv spent på om det føles så mye mindre befriende i forhold til livet generelt akkurat nå... Vi får se :) Ikke sikkert det egentlig. Hadde vi brukt bilen mye så selvsagt hadde det vært et uaktuelt prosjekt å leve uten. Men når den største bekymringen er hvordan å få varer hjem vinterstid...ja da vet jeg ikke helt lenger. Siden det er 10 minutters gange fra butikken liksom. Blir spennende hvis det blir gjennomført :)

   Slett
  2. Her har du gode muligheter til å være kreativ! Du kan for eksempel legge matvarene i en ryggsekk, bruke en handletralle eller skaffe deg en transportvogn på Clas Ohlson. Transportvognen kan du låse med en sykkellås! :)http://www.clasohlson.com/no/Transportvogn/40-7662?LGWCODE=407662000;83825;6293&gclid=CK31roqXqdQCFQxnGQod2gwEmQ

   En sånn vogn (sammen med lastestropper) er jo også genial til å transportere større ting som du kjøper på for eksempel Finn.no.

   Lykke til!

   Slett
 9. Det er jo ofte mulig at naboer eller familie kan kjøre dere til flyplass, eller at dere kan låne bilen av dem et par dager til noe spesielt. Ellers er Flybussene til Gardermoen er ofte billigere og har bedre plass til bagasje og barnevogn enn flytoget :)

  SvarSlett
 10. Går fint an å være billøs så lenge man ikke bor langt ute på landet :P Men du blir nok glad og angrer ikke når du ser sparepengene dine har vokst til himmels når du går av med pensjon :) :)
  lykke til! :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Kommende børskrakk vil nok utradere mesteparten av de oppsparte midlene man tror man skal leve av når man kommer i pensjonistalderen...

   Slett
  2. Man kan vel heller si at vi allerede har brukt masse penger på å bo bare 8 min fra togstasjon...

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.