fredag 21. februar 2014

Tilbake fra bryllupsreise i den Dominikanske Republikk

Da er jeg tilbake fra bryllupsreise, nygift og lykkelig :) Akkurat slik det skal være! Har begynt å komme litt i orden etter bryllupet og ferien. Det var rett på jobb igjen dagen etter hjemkomst, med litt jetlag og alt som hører med. Enorme mengder klesvask som jeg jobber meg gjennom her hjemme. Akkurat slik det skal være!

Bryllupskostnader er nå tatt seg av, men først skal jeg fortelle litt fra bryllupsreisen! Den har jeg hittil ikke skrevet så mye om.

Turen gikk til karibien, 14 dager med sol, varme, strender, palmer og kos i den Dominikanske Republikk. Og hvorfor akkurat der? Vi satte følgende krav/ønsker i prioritert rekkefølge:

 1. Innenfor budsjett, maks 30.000 kr, gjerne all inclusive
 2. Badetemperatur i havet og tropisk temperatur
 3. Minst mulig regn
 4. Mest mulig direkte fly

Etter timer på timer med søking i alle verdensdeler, googling av reisemål, og titting på kart, så endte vi på en chartertur til den Dominikanske Republikk. Et relativt nytt reisemål for nordmenn, mest kjent som surfe- og dykkeparadis. Samtidig er det et fattig land og fortsatt et budsjettalternativ i karibien, i forhold til de mer kjente og mye dyrere øyene. Vi har aldri vært i karbien, så hvorfor ikke starte der :) Prisen var god, 25.000 kr totalt for to personer all inclusive på et av de beste hotellene reiseselskapet tilbyr, i oppgradert rom. Reisen var direkte, 10 timer ned og bare 8 timer hjem, veldig behagelig reise. Spesielt utreisen ønsket jeg minst mulig slitsom. Etter bryllup var jeg sliten nok, jeg angrer ikke på det valget.

Det er mye penger å bruke 25.000 på en tur, vi har aldri vært i nærheten av slike summer. Hittil tror jeg vår dyreste tur har vært på ca 12.000 kr for begge. Men sammenliknet med alternativene vi så på så var prisen svært edruelig med tanke på hva man får.

Mange vil kanskje mene det er unødvendig å bry seg om budsjettet, det er tross alt bryllupsreise, bare en gang i livet osv. Men jeg kan ikke noe for det, jeg får slik glede av, ja det er egentlig litt romantisk, å sitte sammen med min kjære og planlegge og være enige om at fremtiden vår er minst like viktig som disse 14 dagene på tur. Og innse at vi faktisk kan få i både pose og sekk, med flott tur til en pris som passer oss.

All inclusive konseptet er nytt for oss, av mange grunner. Fordelene er at mat og drikke allerede er betalt for, og man kan om ønskelig minimere bruk av lommepenger, samt at det er lettvint å slippe å lete etter steder å spise. Men, det har egentlig flere ulemper enn fordeler synes vi; Vi ble fort lei av maten, til tross for mange valgmuligheter, ulike restauranter osv. Billig tur gir ikke den beste maten, hehe, så der får vi skylde oss selv. Man får hva man betaler for. Ingen store matopplevelser. Å ha mat tilgjengelig til enhver tid gjør at mye av gleden forsvinner, og det er heller ikke bra for midjemålet, for ja, man overspiser selvsagt veldig. I bunn og grunn passer ikke konseptet oss, men det var jo behagelig og enkelt da, det skal sies.

Så - hva kan man si om den Dominikanske Republikk?
For det første så er det utrolig mye vakkert å se, naturen er fantastisk! Flotte hvite strender, turkis hav og palmer. Som paradis på jord! Havet byr på mye aktiviteter, surfing og kiting er hovedaktiviteten vil jeg si, da det blåser friskt. For oss ikke-surfere så ble det fisketur, snorkling, badeturer og hvalsafari. Flotte opplevelser! Landet har fjell og mye tropisk skog, og egner seg sikkert for hiking om man er eventyrlysten! Adrenalinet får seg et kick ved å hoppe ned 8 meter høye fossefall! Virkelig moro!! Det er ikke mangel på aktiviteter å gjøre her. Temperaturen er nydelig om vinteren, rundt 30 grader, og rundt 25 grader i havet. Den friske brisen ved havet er bare deilig.

Men, landet har noen ulemper. Som vanlig turist (ikke over snittet eventyrlysten) frarådes man å bevege seg mye utenfor de bevoktede hotellområdene og strandpartiene. Det vi så av byen Puerto Plata fra bussen på vei gjennom viste at det ikke er særlig mye for oss å se der. Shopping slik vi er vant med er fraværende. Heldigvis for lommeboka, hehe. Man bør like å tilbringe mye til på hotellresorten, og å delta på arrangerte utflukter. Vi savnet muligheten til å reise mer rundt selv. Men vi ville ikke ta noen sjanser på bryllupsreisen, og var mindre eventyrlystne enn normalt. Hvor mye realisme det er i frarådningene om å bevege seg rundt vet jeg jo ikke. Antagelig går det helt fint å mingle med de lokale :) Men jeg ville lagt igjen verdigjenstander hjemme.

Vi fikk oss i alle fall en ny opplevelse, vi koste oss masse, selv om vi vel var enige om at denne type tur ikke passer oss så godt. Men sol, strand, snorkling og bading var på ingen måte feil, det var deilig å slappe av mer enn normalt på tur :) Litt av poenget med bryllupsreise kanskje ;) Ikke minst nye minner og opplevelser sammen!

Anbefaler vi den Dominikanske Republikk?
Ja absolutt, så lenge man liker resort-livet! Da får man mye for pengene her!

Økonomi
Turen kostet oss drøye 25.000 kroner. I tillegg brukte vi rundt 10500 kroner i lommepenger.

Lokal valuta er dominikanske pesos, men amerikanske dollar fungerer like bra som betalingsmiddel. I minibanken fås kun pesos, og når 1 USD er ca 44 pesos, så ble uttakene store, hehe. Tok ut 10.000 pesos av gangen og syntes jo det var veldig morsomt med så mye penger i hånda! Men med uttaksgrense på 10.000 pesos per kort per dag var det tricky å få betalt turene, så da skjønte vi at vi godt kunne tatt med mer i dollar.

Utflukter og opplevelser kostet endel, men var vel verdt pengene! Ellers gikk det med litt til en romantisk middag på stranden på valentines day, og en parmassasje før hjemreise. Og ikke minst så tipset vi godt til de ansatte, både på hotellet og ute på turer. Som sagt er det et fattig land; Minstelønn, som de aller fleste ansatte lever på, er $250 pr mnd, altså rundt 1500 kr. Det er selvsagt ikke det beste å reise på all inclusive i disse landene, da mesteparten av pengene våre havner hos de internasjonale hotellkjedene. Samtidig skaper turismen mange mange arbeidsplasser for lokalbefolkningen, og er viktig for landet, så jeg er ikke helt motstander heller. Men tips er viktig, og folkene er så hyggelige at vi for en gangs skyld tipset i overkant mye.

Reisetips i den Dominiknanske republikk

 • Husk at de lever på dominikansk tid - 5 dominikanske minutter er ca en halvtime. Ikke forvent at noe/noen er presist. Mañana mañana!
 • Bruk safe på hotellet og pass godt på verdisaker! Gjelder forsåvidt uansett hvor du drar! En norsk turist ble frastjålet sin iphone på stranda. Ukjent om den ble stjålet av lokale eller av kleptomane turister, uansett, pass på! Ran av turister sies å forekomme til stadighet utenfor bevoktede områder, du ferdes på eget ansvar. La verdisaker bli hjemme så er du mye tryggere. La ikke dette stoppe deg i å nye ferien, ta bare enkle forhåndsregler og kos deg! 
 • Planlegger du større innkjøp, ta med USD. Uttaksgrensen i minibank er 10.000 pesos pr kort per dag. Det tilsvarer ca 1500 NOK. Visse utflukter f.eks kan koste mer.
 • Strømnettet er 110V, de fleste ladere fungerer på 110V-220V, men sjekk for å være sikker. En adapter til stikkontakten kan være greit å ha, selv om vi fikk strøm ut også uten.
 • Tips alle som hjelper deg og jobber for deg! De tjener next to nothing og tipsen er kjærkommen. Du får også betydelig bedre service hvis du tipser ansatte fra dag en. 
 • Dersom noe blir stjålet er det vanskelig/umulig å få politirapport på det. Be reisebyrået om en rapport du kan gi til forsikringsselskapet, evt be om hjelp fra hotellet hvis du reiser på egenhånd.
 • Prut! Alt er overpriset, og du bør ikke betale mer enn halvparten av oppgitte pris. Men - jeg må innrømme at det i slike land ikke plager meg å overbetale litt, så jeg prutet litt for syns skyld, men etter å ha sett hvordan folk lever så må de gjerne få litt ekstra betalt av oss rike turister.

Edit 22.2: La til tips om pruting og et nytt bilde


Bildeskred


Bacardi Island

Bacardi Island

Coco Loco på Barcardi Island

Strandliv i Costa Dorada


Luksus på båttur :)

Når rom er nasjonaldrikken så blir det fort noen drinker!

Papayatre i noens hage.
Snorkling ved Paradise Island

Fishyfishy!

One small step for mankind...


Kiteparadis ved Puerto Plata

Babyhval leker seg - hvalsafari ved Samanahalvøya.

Fossefallsskliing og hopping, innmari moro!
Her et av de mindre fallene.

Februar er carnevaltid!

Dominkanere har en litt annen innstilling til trafikksikkerhet enn vi har i Norge...

Dominikanere tar livet med ro :)

Her lages dominiknske sigarer!

Dominikanske sigarer

Hotellet by night

Valentines day - og for oss 2 ukers bryllupsdag <36 kommentarer:

 1. Særdeles flotte bilder da!

  SvarSlett
 2. Åh, ser jo helt nyyyydelig ut der! Med to små så hadde resortlivet passa meg ypperlig. Ikke bare bare å dra noen sted med to unger. Blir jo fort rene flyttelasset i seg selv med vogn, matpakker/drikkeflasker, skift, bleier, leker osv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det skjønner jeg! Vi snakket om det, at når man har små barn så må det opplegget være perfekt! Alltid mat, kort vei til hotellrommet fra både mat og basseng og hav. Særdeles lettvint når de små krever sitt ser jeg for meg :)

   Slett
 3. Flott innlegg. :-) Skal dit februar 2017. Gru gleder meg. hehe. Mye pga at det er litt skummelt utenfor hotellet som du skriver og litt for jeg er usikker på hvor mye utbredt zicaviruset er der nede. Ser helt nydelig ut der hvertfall. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gøy! Tenker det blir flott jeg! Zica kan man nok ikke garantere å unngå nei... Men kan ikke huske å ha sett en eneste mygg faktisk. Var særdeles lite insekter synes jeg, i hvertfall ute ved havet hvor hotellene ligger. Blåser jo mye, det er ikke myggen glad i. Kanskje i skogen... Men husker uansett ingen mygg. Hadde allikevel vært skeptisk til å reise dit hvis jeg var gravid.

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.