fredag 4. oktober 2024

Lavere boliglånsrente - et tips ved rentenedgang

Da kom endelig den første gladnyheten for vår del, om at renten på boliglånet senkes.

Vi har lånet vårt i Bulder for tiden, som en av noen å banker som lønner seg for oss med lav lånegrad. Hvilken bank som lønner seg avhenger av flere ting, så jeg anbefaler alltid å bruke Finansportalens nettsider for å sammenlikne renter: Boliglån – Finansportalen Husk å legge inn alder, særlig dersom du er 35 år eller yngre. Vår nominelle rente er på 5,43%. Jeg vet det finnes hakket rimeligere renter der ute nå, men med relativt lavt lån på 1,5 millioner er forskjellen i rente så liten, at det i kroner og øre ikke utgjør nok til at jeg styrer med å bytte nå. 

Nå kom endelig nyheten om at renten senkes med 0,15 prosentpoeng fra 5. desember. Alt maset om å binde rentene er også et tegn på at rentene forventes å gå litt nedover etterhvert. Vi velger å ikke binde nå, av flere grunner. De to viktigste kanskje at lånet er lavt (en rentediff har ingen enorm økonomisk påvirkning) og at vi har under 30% lånegrad og er kvalifisert for de laveste rentene i markedet (for oss "gamle") uansett. Vi hadde sikkert vurdert å binde for kanskje 3 år nå om lånet var stort, så rentediffen utgjorde mye mer i kroner og øre. 

Så, nå som vi forhåpentligvis er på rentetoppen, så har jeg et triks på lur som jeg ønsker å dele med dere!

Nå er jo vår økonomi godt vant med dette betalingsnivået, vi har jo levd med dette en god stund nå. Så det jeg nettopp i gå gjorde var å låse terminbeløpet vårt på dagens betalingsnivå. 

Det vil da si, at fra desember, da renten blir hakket lavere, vil (det ørlille) overskuddet gå dirkete til ekstra nedbetaling av avdrag, og korte ned nedbetalingstiden. Og det helt uten av vi føler vi betaler inn ekstra, for i vårt budsjett ligger jo den summen inne uansett, og alt ellers er tilpasset den. Nå er det jo snakk om sånn 100 kroner i mnd for vår del så jeg, ikke noe å blir rik av i seg selv. Men om rentene fortsette litt nedover slipper jeg å tenke mer på hvor mye ekstra som går inn. Det bare skjer. Og en ting jeg nå har lært om å bygge formue, uten å ta særlig stor økonomisk risiko, er at det er en maraton, ikke en sprint. Så et slikt lite grep på rentetoppen i dag, vil kunne bidra til at formuen øker raskere enn man tenker over.

I Bulder var dette en enkel øvelse viste det seg. Under Bolig, gikk jeg på Lånekonto, og fant frem til "terminbeløp". Der kan jeg selv bestemme beløp. Mulig jeg kunne satt det ned, men jeg satte det 93 kroner opp for å runde av til nærmeste hundrelapp. Det kommer en advarsel om at om man setter det opp kan man aldri senke det igjen. For det første skal ikke vi senke det igjen Det er uaktuelt for oss. Og jeg er også ganske sikker på at det ikke er helt sant. Men kanskje man ikke kan gjøre det selv i nettbanken uten prosess, det vil jeg tro på. Så der kommer det også inn en barriere mot å angre seg som er litt fin om man først har bestemt seg for å satse litt. Allikevel verdt å være obs på, at å angre seg sikkert krever litt mer arbeid. 

Dette anbefaler jeg å tenke gjennom.  Jeg anbefaler det ikke hvis økonomien pga rentene er så stram at man sliter med å få mat på bordet og strøm i panelovnene! Da må man bruker de kjærkomne hundrelappene til de viktigste tingene. Men om man har mat på bordet, varme, lys og kommer seg til-fra jobb, kan det å sette boligbetalingen på dagens nivå medføre at veien til nedbetalt bolig blir kortere, nesten av seg selv.