fredag 18. desember 2015

Hvordan nå et sparemål

Tidligere denne uka kunne jeg skrive et gledelig innlegg om at vi er i mål med sparingen, slik at vi kan betale ut hele boliglånet vårt i januar!

Totalt har vi i 2015 spart rundt 270.000 kroner, til tross for at mannen har hatt noe redusert inntekt grunnet aap, og på tross av noen nye utgifter i forbindelse med nyårets forventede familieforøkelse. Dette utgjør litt over 40% av vår netto inntekt i 2015.

Så hvordan får man til dette? Jeg nevner gjerne hva jeg mener er det viktigste:


 1. Sett et klart mål
  Allerede før nyttår 2014/2015 hadde vi bestemt at vi i 2015 kunne klare å spare opp nok til å kvitte oss med boliglånet, så lenge dette ble høyt prioritert. Så bestemte vi oss for å gjøre nettopp det! Målet var SMART, nemlig Spesifikt, Målbart, Ambisiøst, Realistisk og Tidsbestemt. Å sette et konkret mål er det første steget mot å oppnå noe.
 2. Del opp målet
  Vi har jo spart jevnt og trutt gjennom hele året. Jeg har hatt oversikt over både boliglånet og sparepengene, og hver måned har jeg visst omtrent akkurat hvor mye som gjenstår, og hvor mye som da måtte spares hver måned for å komme i mål.
 3. Vi har hatt kontroll på utgifter
  Vi har jo brukt et budsjett i flere år nå, og det er for oss vesentlig for å nå målene vi setter oss. Budsjettets viktigste funksjon for oss er at vi har stålkontroll på kommende utgifter, slik at vi har hatt mulighet til å gjennomføre punkt 4. Utover det følger vi ikke nødvendigvis budsjettet helt nøyaktig, men har alltid penger avsatt til alle faste og nødvendige utgifter.
 4. Vi har betalt oss selv først
  Når vi for hver mnd har visst hvor mye penger vi måtte spare for å nå målet, så har disse blitt sendt til en sparekonto i annen bank ("ute av syne ute av sinn") med en gang vi har hatt alle lønninger inne. Slik har vi vært sikret at vi har spart det vi må spare for å nå målet.
 5. Vi har vært disiplinerte og hatt gode vaner
  Det har tidvis vært krevende å styre unna ting vi har lyst på/lyst til å gjøre. Men selv om det føles litt kjedelig der og da, er det helt klart verdt det nå! I tillegg har vi lagt opp hele økonomien vår slik at det er en vane for oss å spare først, gjøre smarte valg hver uke og tenke gjennom forbruk. Gode vaner er den udisiplinertes beste venn!
 6. Vi har fulgt utviklingen hver måned
  Grafene og oversiktene jeg lager i regneark holder motivasjonen oppe, Å se sparepengene øke og øke gir inspirasjon til å fortsette! Anbefaler alle å lage en enkel (eller komplisert) graf som viser fremgangen mot et sparemål. Dette kan motivere hele familien!

Og vanskeligere er det jo egentlig ikke, det handler jo bare om å finne ut hva man vil, hvordan man skal komme dit, og så gjennomføre planen. Alle klarer det om de vil! Og om målet er 300.000 kroner eller 20.000 til en ferietur (for eksempel) spiller ingen rolle. Dette handler om hvordan å nå et sparemål, uansett størrelse på målet.

Nå skal vi i juleferien finne ut hva vi skal sette som økonomisk mål for 2016!

2 kommentarer:

 1. Forutsetningen er at man har tilstrekkelig inntekt til at målet lar seg gjennomføre, og at målet dessuten er noenlunde realistisk. Jeg skulle gjerne ha spart en million i året, men når den årlige nettoinntekten min ikke er halvparten av det beløpet engang, så sier det seg selv at det ikke er mulig, uansett om jeg setter det som mål.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tankegangen fungere like godt om målet er 20.000 i året eller 20 kr pr mnd...
   Er ikke egentlig avhengig av størrelsen på inntekten, men målet bør jo stå i stil med inntekten, det går inn under at målet må være realistisk. Jeg sier ikke at alle kan spare så mye som vi klarer for tiden, men de aller fleste klarer å spare litt. Og lettest er det å gjennomføre når det er satt et konkret og realistisk mål om å få det til :)

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.