torsdag 2. august 2012

Høyrentekonto

Like før jul i fjor lærte jeg noe nytt. Noe jeg absolutt ikke visste, og i etterkant har jeg sett at det er flere som ikke er klar over dette. Det gjelder høyrentekontoer. Min erfaring med høyrentekontoer i bankene jeg har vært kunde var følgende: en konto hvor man måtte ha over et gitt beløp, gjerne 100.000 kr, for da å få en rente som var litt bedre enn på de vanlige brukskontoene. For det første - hvor skulle jeg få 100.000 kroner fra?? Så det med sparing på høyrentekonto var bare å glemme for min del, trodde jeg. Og ble (om mulig) mer demotivert når det gjaldt sparing enn jeg allerede var. Sparing var tydeligvis noe for de som hadde mye fra før. Ikke for meg.

(Nå skal det jo sies at jeg kanskje burde skjønt at sparing ikke bare dreier seg om renter. 1000 kr x 12 mnd = 12.000 kr med 0% rente. Så dårlig rente er ingen unnskyldning for ikke å ha spart penger egentlig.)

Men så fikk jeg etterhvert tips om at det faktisk finnes høyrentekontoer hvor man kan får god rente - fra første krone!! Dette skulle jeg gjerne visst om før, kanskje hadde jeg hatt et annet forhold til å spare penger. En konto også for mine stusslige hundrelapper og tusenlapper som søker et trygt sted å bo, og hvor man oppmuntres til å spare fordi man får litt ekstra hvert år. Bra for banken - bra for meg!

I dag står bufferpengene mine, de berømte 10.000, samt det jeg måtte ha av disponible sparepenger, på konto hos en slik bank. Hadde jeg hatt de på konto i DNB, vanlig sparekonto, hadde jeg fått 1,4% rente. Nå har de nettopp lansert nyheten Superspar, og skryter høylytt av rente på 3,2% fra første krone. Bra tiltak, men dårlig rente! I Skandiabanken hadde jeg på mitt beløp fått 0,75% i rente. Og 2,9% hvis jeg hadde kommet over 100.000 kroner. Jeg har mine penger stående hos sparesmart.no, til 3,7% rente. Det finnes også to-tre alternativer med enda høyere rente!

Disse topper per i dag finansportalens liste over høyrentekontoer uten betingelser:


Det varierer litt hvem som holder 3. plassen og nedover, mens de to svenskene på topp er vanskelige å slå. Nordax tilbyr 4% sparerente på inntil 750.000 kroner. Inntil 100.000 euro er beskyttet av den svenske innskuddgarantien, så beløp opp til dette kan trygt oppbevares der. Det er noen ulemper med denne banken - eller kanskje fordeler? Både å opprette konto og å ta ut pengene er rimelig tungvint, men man belønnes med den beste sparerenta. Smart hvis man er litt for glad i å overføre fra sparekontoen sin.

Selv sparer jeg per i dag hos sparesmart.no, det fungerer veldig bra! Ubegrenset uttak og enkel nettbankløsning. I like! Det er også en stor fordel å ha sparekonto i en annen bank, slik at det er litt mer tungvint å overføre pengene til brukskonto. Så jeg bare ler av DNBs forsøk på 3,2% rente med diverse begrensninger og regler. Og synes de er lite konkurransedyktige. Men siden mange ikke vet om alternativene vinner de helt sikkert nye kunder. Men nå vet du det - du kan få opp til 4% rente på sparepengene dine på høyrentekonto!

Selvsagt er BSU-sparing mest lønnsomt, så alle som kan bør spare full BSU først. Men deretter er 3,7 - 4% sparerente glimrende for bufferpenger, dvs sparepenger som skal være tilgjengelige. Minst 3 månedslønner bør stå på en slik konto etter all gjeld unntatt boliglån (og evt studielån) er betalt. Og deretter snakker vi om andre investeringer - men det er et helt annet kapittel, og noe jeg gleder meg til å lære (og lære bort) mer om senere. Den beste sparingen er oftest å betale ned lån, så det er en stund igjen til seriøs investering står på planen.

8 kommentarer:

 1. Jeg hadde Bluestep til min buffer før, men flyttet den til Sparesmart.no da Bluestep satte renta ned til 3,45%. Det er ikke store summene det er snakk om, men hvorfor skal jeg nøye meg med 3,45% når jeg kan få 3,7% og det å bytte bank bare koster meg en tastetrykk?
  Valget falt på sparesmart.no siden de lover å være blant de 5 beste til en hver tid, og det er ikke SÅ gøy å bytte bank at jeg har lyst til å gjøre det ukentlig. Dessuten er det, som du sier, ganske mye jobb med nordax.
  (Det eneste som er litt sneaky av dem er at de sier at de er over topprente.no, men det stemmer ikke siden topprente.no gir månedlig kapitalisering av rentene og derfor har en høyere eff. rente enn sparesmart.no :p)

  SvarSlett
 2. Kjempeflott innlegg. Jeg har også en sparesmart.no-konto. (Jeg har bare ikke tatt den i bruk ennå.)
  Har ingen plan om å spare penger til 1-2% rente. Fint at du informerer "verden" om at det finnes bedre alternativer.

  -Låna-

  SvarSlett
 3. Jeg hadde samme oppfatning som deg angående høyrentekontoer, men nå ser jeg jo at det fins en mulighet! Jeg er jo på fakt etter en sparekonto for det lille jeg har av sparepenger, så dette passa fint :)

  - Elli

  SvarSlett
 4. Helt enig ang. DNB: Direkte latterlig av dem å kalle det "Superspar" når renten ikke er høyere enn 3,2%, med tanke på hva konkurrentene tilbyr...

  SvarSlett
 5. Og jeg som nettopp har ordnet meg superspar hos DnB, noen få dager før innlegget ditt ;) Jaja, gjort er gjort - men ikke spist ennå, det er bare et tastetrykk unna å få bedre rente :) Tusen takk for tipset!

  SvarSlett
 6. Jeg bruker topprente.no og det som er bra der, er at de godskriver rentene inn på konto siste dagen i hver måned. Dvs du slipper å vente til 31.desember før de godskrives konto.

  SvarSlett
 7. Sparesmart må være den mest fornuftige og trygge løsningen i mine øyne, de er en del av Terragruppen god og enkel nettbank løsning, Nordax og Svea skal visst være ganske krunglete så vidt jeg har forstått så Sparesmart.no var beste alternativ for meg.

  Det bør også nevnes at Sparesmart garanterer at de skal være blandt topp 5(!) noe som vil tilsi at det er trygt i forhold til endrende rente, så lenge jeg får rente blandt topp 5, vil jeg nok ikke vurdere andre alternativ (enn min trofaste BSU såklart).

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, p.t synes jeg også at sparesmart er en god spareløsning :)
   Jeg har - grunnet min jakt på bedre innskuddsrenter - nå alle kontoene mine hos banker i Terragruppen. Fornøyd med det, men ikke redd for å bytte videre hvis andre tilbyr noe bedre etterhvert :)

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.