onsdag 1. august 2012

Strømforbruk i Pengebingen

I'm singing in the rain!

Det er litt trist å se sommeren regne bort, men noen fordeler har det selvsagt, en av de er lavere strømpris. Noe som forsåvidt er hyggelig. Ulempen er bare at hos oss hittil i år utgjør det vi betaler for strøm bare 25-40% av regningen. 60-75% består av nettleie. Og vi skal liksom oppfordres til strømsparing?? Hvorfor skal vi spare på strøm når det knapt nok merkes på regninga? Vel, nå gjør jo vi forsåvidt det uansett, men man blir jo litt oppgitt...

Jeg har tidligere skrevet om hvorfor jeg velger å ha spotpris-avtale på strøm: Strøm - spotpris eller fastpris?  Kan jo også legge ut graf  over strømforbruk og kostnad hittil i år (f.o.m februar da vi flyttet inn).

Først litt info om stedet som varmes opp:
Skulle kanskje vært en stor hall fylt med penger, men dreier seg vel heller om en 4-roms endeleilighet på 93 kvm i 3.etasje. Beliggenhet har endel å si for isolasjon. Vi får mye varme nedenfra, men har et dårlig isolert loft over, og blokkas kortside som ene sidevegg. Hadde leiligheten ligget en etasje under, og mellom to andre leiligheter ville det vært positivt for oppvarmingsbehovet, men det har jo endel andre ulemper, som flere støyende naboer f.eks ;)  Vi fyrer kun med strøm, her er ingen vedovn. Nye elektriske panelovner, samt varmekabler på kjøkken og bad.

Strømsparingstiltak hos oss:
  • Gjesterom varmes ikke opp (bortsett fra når vi har gjester da, selvsagt).
  • Timere på alle panelovner.
  • Soverom varmes opp kun noen timer før leggetid og litt utover natta vinterstid.
  • Stue varmes opp et par timer før vi er hjemme fra jobb og frem til leggetid, sånn ca. I helgene skrur vi av timerene ved behov.
  • Varmekablene skrus av i sommermånedene.
  • Vi bruker ikke mer belysning enn nødvendig.


Hittil ikke innført tiltak: skru av alt som står på standby i løpet av dagen. Dvs pc, tv, stereo osv. Det er på vurderingsstadiet, kanskje en timer kunne brukes på dette også? Hadde vært interessant å se om det har noen effekt. Det hadde selvsagt også lønt seg å skru av varmekabler for godt, men det er helt uaktuelt, hehe. Elsker det varme badet om vinteren, så det gir jeg ikke slipp på når jeg for første gang bor i leilighet med varmekabler på badet ;)


Graf over forbruk og kostnad: 

Her er årets forbruk og beløp (både forbruk og nettleie) hittil, tilfeldigvis nesten bare for de varme månedene. Vi flyttet inn akkurat i tide for å få med vinterens kaldeste uker i februar, og var i tillegg så trege med å få en ny strømleverandør at vi fikk strøm på leveringsplikt til over dobbel pris i den samme perioden. Det var også før vi fikk kjøpt inn timere til ovnene, så de sto på hele døgnet. Så februar-regningen er ikke noe godt minne kan man si. Greit å holde oversikten i hvertfall!

Økonomisk sett
Vi har det jeg mener er en god strømavtale, en fordelsavtale gjennom boligbyggelaget som gir oss strøm til spotpris + 9,38kr inkl. mva i påslag pr mnd. Hos konkurransetilsynet finner man oversikten over de billigste strømleverandørene. Sjekket selvsagt, og jeg vil tro avtalen vi har går inn som en god nr 2. Ved å bytte til nr 1 sparer vi 6 kr pr mnd i form av lavere påslag, fordi avtalen er reklamefinansiert. 6 kr pr mnd er jo penger det og, skal vurdere om det er verdt å bytte. Det er 72 kr i året, da har vi råd til to kebab (uten brus), hvis vi spytter i noen kroner selv. Usikker på om det er verdt klikkingen for å være ærlig, jeg tror jeg venter og ser det an. Men det viser at man bør sjekke avtalen sin et par ganger i året, for det kommer stadig nye avtaler på markedet.

Vi setter av 1400 kr hver måned til strøm, så for øyeblikket bygger vi en strømbuffer for vintermånedene, det går i kraftig overskudd på denne tiden av året når alt er skrudd av. Nerden i familien (undertegnede) fører oversikt i regneark og vil slik oppdage hvis bufferen nærmer seg tom i vinter. Og alle regninger går på avtalegiro, så jeg mottar fakturaene, registrerer inn beløpene, og that's it. No worries! Må huske å lese av strømmen den 1. hver måned for å få faktura på faktisk og ikke beregnet bruk. Og det er klart at når man fører oversikt over forbruket så er det litt spennende ved hver avlesing også ;)

Flere gode strømsparingstips tas imot med takk i kommentarfeltet!

2 kommentarer:

  1. Fin blogg du har! Her har du noen strømsparetips:
    1. Panelovner og slikt kan gjerne slås helt av på dager hvor man driver med aktiviteter som produserer mye varme. Eksempelvis stryking, steke søndagsstek, bruke brødbakemaskin...
    2. Frosne matvarer bør tine over natten i kjøleskapet, helst på øverste hylle hvor det er "varmest". Slik bidrar de frosne matvarene til å holde kjøleskapstemperaturen nede.
    3. Bruk alltid vannkokeren til å koke opp vann til pasta, poteter, ris og slikt.
    4. Det er ofte ikke nødvendig å varme opp en egen plate og egen kasserolle for å koke grønnsaker til middag. Disse kan fint legges på en rist over de kokende potetene og dampe med den siste delen av koketiden.
    5. Skru av platen en stund før maten er ferdig og la kasserollen stå på ettervarmen. (Dette funker best på gamle komfyrer uten induksjon.)
    6. Varmtvannsrester i vannkokeren går rett i varmeflasken på kalde vinterdager.

    SvarSlett
  2. Mange fine sparetiltak her. Morsom lesing. En ting reagerer jeg dog på; ikke skru av varmekabler dersom dere dusjer rett på gulv med fliser eller om gulv med fliser ofte blir fuktig/vått. Varmekablene skal her stå på året rundt, for å unngå fuktproblemer/mugg. :)

    -T

    SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.