onsdag 26. november 2014

Jensen-posen - hvordan slippe unna avgiften?

De aller fleste har vel fått med seg statsbudsjettsnakkisen om Jensen-posen.
Ironisk nok er det en drøss andre aspekter som heller burde fått medias oppmerksomhet heller enn den nå så berømte pose-avgiften, men Ikke utenkelig at det er nettopp derfor avgiften er innført. For å skyve fokuset bort fra de vanskelige sakene og over på noe virkelig tabloid. Dette handler om strategi, intet annet.

Men uansett, resultatet av dette behovet for unnamanøver er at plastposene øker i pris i 2015. Opp med 1,50 kroner. Og allerede koster poser endel. Kanskje husker noen at jeg registrerte all dagligvarehandel i 2012? Og at selv med ukeshandling og en viss bevissthet så brukte vi 154 kroner på bæreposer. I 2015 ville jo dette beløpet økt en god del med ny pris på posene!

Og i dag er VG ute med regnestykket som viser at regjeringens skattelette dekker fem plastposeavgifter i uka. Det er noen ting her jeg selvsagt reagerer på, for eksempel innledende setning om at " Siv Jensen gir folk flest 400 kroner i skattelette. Det dekker én plastposeavgift hver dag - unntatt lørdag og søndag". Her ønskes det nok å hisse opp nordmenn med helt standard handlevaner, nemlig de som er innom butikken hver dag. Og som hver gang tar med seg minst en pose.

I andre innslag i media har jeg også hørt følgende svart på spørsmålet om Ola Nordmann vil fortsette å kjøpe poser: "Selvsagt, hva skal jeg ellers kaste søpla mi i"?

Men selv er jeg dønn rolig i forhold til den nye avgiften, og søpla finner allikevel veien til søppelkassa, i samlet tropp. I tillegg til allerede å ha lagt inn noen særdeles smarte økonomiske vaner, så blir jeg stadig mer allergisk mot å betale alle disse skjulte skattene staten prøver å pålegge oss. Inntektsskatt og formueskatt betaler jeg med glede og er glad for systemet vi har, men alle de skjulte avgiftene er det jo faktisk mulig å sno seg unna uten at det ansees som skattefusk. Således blir dessverre disse skjulte avgiftene også en skatt som rammer de uopplyste.

Så, oppskriften for å senke eget skattenivå ved å styre unna plastposeavgiftene er selvsagt å kjøpe færrest mulige Jensen-poser. Og dette er såre enkelt, kun to ting trengs: handlenett og ukeshandling. 

Handlenett kan man noen ganger få utdelt her og der, jeg tar alltid i mot og har derfor fått endel gratis. I tillegg kan man kjøpe de for 10-20 kroner i butikkene. Evt kan man jo sy noen selv. Fordelen er at de varer og varer, flere av mine har jeg hatt fra tiden da de først dukket opp for mange år siden! De er vaskbare (fant jeg ut etter et uhell med en grillet kylling i et av nettene) og solide. I tillegg kan de henges på skulderen som en veske og det er mye lettere å bære tunge varer! Det er faktisk bare fordeler med handlenettene så vidt jeg kan se. Vi har en liten gjeng handlenett samlet i skapet i gangen, og vi tar de med ut til hver ukeshandling. "Pose?" "Neitakk, vi har!"

Og selv om man fortsatt tyr til plastposer fra butikken vil antallet trolig reduseres om man handler en gang i uka heller enn daglig. Fire poser på en lørdag er færre enn en hver dag resten av uka. I tillegg medfører ukeshandling behov for planlegging, gjerne en handleliste og en oversikt over hva man trenger og ikke. Noe som kan redusere mengdene som handles inn, og derav også behovet for plastposer.

Men hva med søpla da?
Jo, vi kjøper ruller med avfallsposer, enten på et rimelig sted som europris eller liknende i Norge, men vår favoritt er å kjøpe de enda rimeligere over svenskegrensa. Jeg husker ikke nøyaktig pris nå, men det blir litt under 1 kr pr pose. Godt under ny posepris i Norge! I tillegg tar vi selvsagt med poser i butikkene hvor de deles ut gratis, disse havner i poseholderen og brukes til søppel også. Men siden vi ikke handler så mye, så blir det mest rullene med avfallsposer det går i. Og de fungerer helt fint!

Det er dermed enkelt å styre unna Jensen-posen og således senke eget skattenivå! Ja, det er snakk om småpenger, men allikevel, en krone her og en krone der fyller jo pengebingen over tid :)

3 kommentarer:

  1. Tynne, gjennomsiktige poser (a la de som brukes som avfallsposer på kontorer og toaletter i næringslivet) kan man få for mye under 1 kr stk i den lokale matbutikken. Skal sjekke prisen igjen neste gang jeg handler, men om den hadde vært nærmere 1 kr hadde jeg foretrukket bæreposene - slipper å tenke på å ta med pose og mer solide.

    Enn så lenge så har jeg to bæreposer i veska og bruker de gang etter gang til handling. Når de blir utslitte, så er det bare å ta en ny en. Handlenett har jeg forsøkt, men jeg glemmer, putter i feil veske eller finner det ikke igjen. Bruker jeg hver vanlig bærepose ca 10 ganger før jeg kaster de, og hvert nett koster 20 kr, så kan jeg gjenbruke bæreposer ca 200 ganger til samme pris som handlenett. Og jeg 'mister' handlenettet før det har gått 200 kr - har jeg erfart.

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi handler bare en gang i uka normalt sett, og trenger derfor ikke ha med handlenettene hit og dit. De ligger samlet i garderobeskapet i gangen og blir med ut hver lørdag på handletur. Og evt på harrytur osv da. Da forsvinner de heller ikke :)

      Slett
  2. Trine Skei Grande-posen, ikke Jensen-posen.

    SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.