tirsdag 17. mars 2015

Pengebingens topp 10 sparetips

Gjennom årene har det kommet mange sparetips her på bloggen, og det er på tide med en liten oppsummering av hva jeg nå ser på som de aller beste sparetipsene!


  1. Betal deg selv først
    Sett alltid av til sparing med en gang lønna kommer inn. Sett pengene på en egen konto i annen bank enn bruksbanken, slik at de er ute av syne og ute av sinn. Og ikke minst utilgjengelige for overføring til brukskonto når impulsene slår inn. Jeg har tidligere skrevet at jeg mener at alle bør kunne klare å spare 10% av netto inntekt hver måned. Økonomien bør tilrettelegges så det er mulig. Og gjerne mer! Om det er sparing til buffer, nedbetaling av gjeld, investering i aksjer/fond eller annen langsiktig sparing er ikke så farlig, så lenge det blir spart.

  2. Ha et budsjett, følg det
    Jeg er stor tilhenger av et budsjett, som medfører en plan for hvordan pengene skal brukes, før de brukes. Fordelene er mange: Det gir en oversikt over økonomien, det fremtvinger prioritering og forståelse for at inntekt er en begrensende faktor, det sikrer at det foreligger penger til alle nødvendige formål og ønsker, det er lett å se hvor mye som kan/skal spares, og følges budsjettet har man da plutselig svært god kontroll på økonomien.

    "A budget is telling your money where to go, instead of wondering where they went."

  3. Automatiser økonomien
    Nettbanken er et fantastisk verktøy! Gjennom avtalegiroer, efakturaer og ikke minst automatiske trekk kan økonomien rusle av seg selv (helst i hht til et budsjett eller en plan) i riktig retning uten at man trenger å ofre det særlig mye tanke. Dette er veldig befriende. Automatisk trekk til sparekonto på et visst beløp på lønnsdato er en veldig smart ting, ref punkt 1! Du trenger ikke se pengene en gang, mens sparekontoen fyller seg opp "av seg selv".

  4. Styr unna gjeld
    Her er det sikkert noen som er uenige med meg, men det bryr jeg meg lite om. I mine øyne bør man i minst mulig grad låne penger. For det første er det dyrt å skulle betale banken for å låne pengene, og for det andre at tilbakebetaling av gjeld tar en andel av disponibel lønn hver måned, og gir mindre grad av økonomisk valgfrihet, uavhengig av rentenivået. Det heter gledsslave av en grunn. Nå er det jo slik her i landet at det er to lån det kan være vanskelig å komme helt unna. Det er studielån og boliglån. Og selv har jeg også disse lånene. Men det er jeg ser er at de bør begrenses til hva som er nødvendig. Les mer om hvorfor jeg mener gjeld er dumt uansett. Alle andre lån bør man etter min erfaring styre helt unna, det være seg både billån, forbrukslån, kontokreditter, kredittkort og alle andre mulige former for avbetaling. Det er fryktelig dyrt og helt unødvendig. Man må aldri låne penger til ting som taper seg i verdi, eller ting man ikke trenger. Aldri. Se hvordan man kan kjøre ny bil resten av livet, uten billån.

  5. Ukeshandling, middagsplan og handleliste
    Å handle en gang i uka er alltid et av tipsene som går igjen, av en grunn! Nesten alle tar med seg noe ekstra hver gang man er i butikken. Så å begrense handlingen til en gang i uka er veldig økonomisk. Og ikke minst vil det for de fleste oppleves som befriende og mindre stressende. Og nei, det er egentlig ikke farlig om kjøleskapet er litt tomt den siste dagen før handling. Og er det tomt for melk kan man drikke vann frem til neste dag. Både melk og de aller fleste grønnsaker klarer seg nesten en uke i kjøleskapet. Finn varer med lengst mulig holdbarhet når du handler.

    For å øke sannsynligheten for å ikke ta med masse ekstra når du først handler, skriv en liste over det du faktisk trenger den kommende uka. Sett opp en plan over middager, og skriv ned ingrediensene som mangler. Det er ikke nødvendig å skulle finne på middag hver dag, det går fint an å planlegge på forhånd. Vi setter opp en liste med 6-7 middager for kommende uke, handler inn alt, og så velger vi mellom rettene den uka. Må ikke ha faste dager for maten heller. Det viktige er å ha alt på plass så man ikke må unødvendige turer på butikken. Mange opplever det å ha planen klar som betydelig mindre stress i hverdagen også.

  6. Kutt unødvendige utgifter
    Ja det høres enkelt ut, eller kanskje tenker du "hvilke unødvendige utgifter?". Men veldig mange betaler for mye som egentlig er helt unødvendig. Det være seg abonnementer på aviser, magasiner, bøker (ehm...), unødvendig raskt internett, unødvendige tv-pakker, støttemedlemskap på treningssenter osv. Lista er gjerne lang, og tilsammen kan det være flere tusen å spare. Mange vil bli overrasket over hvor lite man savner disse utgiftene også.

  7. Kjenn forskjell på "needs" og "wants"
    Dette er kanskje det aller beste rådet for å redusere utgifter. Det er veldig lite man "må ha". Men ufattelig mye man har lyst på, kunne tenke seg, eller som hadde vært kjekt/praktisk. Å jobbe med det psykiske filtret for å skille mellom ting som faktisk er nødvendig, og alt det andre, gjør at man prioriterer pengebruken riktig, og shopping reduseres gjerne drastisk.  Les mer om forskjellen på må ha og vil ha.

  8. Hjemmeferie er også ferie
    I dag bruker mange vanvittige summer på reiser. Og jeg har full forståelse for det! Jeg er selvglad i å reise og jeg prioriterer å bruke litt penger på det. Men, for mange kan det være nyttig å bare innimellom heller bli hjemme for å slappe av og kose seg i en ferie/del av en ferie. Plutselig kan det være flere ti-tusner av kroner som kanskje heller kan betales inn på boliglån, settes i fond eller annet fornuftig. Og man kan ha en flott ferie selv om man er hjemme! Utforsk egen by, bruk naturen vi har i dette landet, og bare ta tiden til de lange frokostene og å ha tid til småtingene som ellers er bare stress. Hjemmeferie kan være helt supert, og utrolig mye penger spart.

  9. Dropp uvanene
    Ja, da snakker jeg om røyk, snus og alkohol. Evt også overdrevet forbruk av brus, snacks, godis og fastfood. Dette blir fort store utgiftsposter, og ikke minst er det skadelig for kropp og sjel. Å ha god helse er bra for økonomien. Legeutgifter ønsker man minst mulig av, tross velferdssystemet vårt. Og ta for gods skyld vare på tennene! Å ha en klar hjerne gjør det lettere å ta de gode valgene, og mestringsfølelsen av å opprettholde litt selvdisiplin på andre områder gjør det også lettere å være disiplinert med økonomien.

  10. Tenk langsiktig
    Mange tar økonomiske avgjørelser basert på situasjonene akkurat nå, Mest typisk akkurat nå er det at boligprisene virker til å ta helt av som følge av rentekuttene.  Bankene kaster lån etter oss og stadig oftere leser jeg om at det nesten er dumt å ikke låne penger nå og at lån er gratis. Det hele bærer veldig preg at kortsiktig tankegang, noe vi mennesker er veldig gode på, og bankene utnytter for alt det er verdt nå. Det  ER vanskelig å tenke 10-20-30 år fremover, og mange vil påpeke at man ikke må glemme å leve livet i dag. Selvsagt skal man ikke glemme det! Men det er fullt mulig å både leve godt i dag, men ta de store økonomiske avgjørelsene med et blikk rettet godt fremover. Å ha en plan eller en tanke om hvor man ønsker å være om f.eks 10 år kan være veldig lurt for at dagens prioriteringer blir slik at man faktisk kan havne der man vil. Lev i dag, men legg også tilrette for de langsiktige målene og ønskene. Det kan være greit å ha i bakhodet at ingen vet med sikkerhet hvordan verden ser ut ti år fra nå. Og at de aller fleste av oss fortsatt vil være her om ti år. Svært få blir overkjørt av bussen i morra.

Hva er dine beste sparetips?

10 kommentarer:

  1. Det er så godt som umulig å spare opp pengebeløp av betydning og samtidig bo noenlunde greit, til det er boligprisene altfor høye. Men nå må vel boblen sprekke snart?!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er jo helt feil.
      Vi bor bra! Eier en 4-roms, 93 kvm (unødvendig stort egentlig), totalrenovert i 2010, nytt bad, kjøkken, elektrisk, alt.
      Og sparer jo 300-400.000 kroner i året.
      Hemmeligheten er hvor man bor, uten tvil.

      Slett
    2. Og for denne boligen/leiligheten, som ligger i X, har dere betalt Y, hvorav en egenkapital på Z. Nå tviler jeg på om du vil fortelle hva X er, men jeg tipper at Y og Z er beløp som er såpass skyhøye at folk hadde himlet med øynene for bare 10-15 år siden.

      Og husk at hvis man bor usentralt, er man helt nødt til å ha bil (og gjerne 2 stykker dersom man ikke er enslig), noe som er dyrt, og da går vinningen opp i spinningen fort.

      Slett
    3. Jeg tipper at folk hadde himlet med øynene om du for 10-15 år siden hadde fortalt om dagens lønns- og rentenivå også.

      Slett
    4. Vi hadde fint klart oss uten bil også. Velger å koste på oss luksusen med å ha en bil, men hadde faktisk klart oss helt uten :) Så selv det er tull at man MÅ ha bil selv om man bor der det er rimelige boliger.
      Og jeg sammenlikner ikke priser med 10-15 år siden, det har liten betydning for vår økonomi i dag, og er unødvendig å ergre seg over :) Lønnsnivået er jo også et helt annet.

      Slett
    5. Dagens lønnsnivå er ikke mye å skryte av i forhold til tidligere tider hvis man tar i betraktning stigningen i boligprisene, som har økt mye mer enn lønningene. Og det lave rentenivået er bare et sykdomstegn...

      Forøvrig har det å ha bil overhodet ingenting med luksus å gjøre (med mindre man kjører Rolls Royce), bil er tvert imot en praktisk nødvendighet for de fleste av oss. Innkjøp og bruk av bil beskattes riktignok som om det skulle være unødvendig luksus, men det har politikerne kun anledning til å gjøre fordi folk ikke har noe annet valg enn å kjøre bil, og derfor blir pent nødt til å stramme inn på andre ting når bilkostnadene blir for høye.

      Slett
    6. Det trenger ikke engang å handle om hvor man bor. Jeg bor i en stor toetasjes toppleilighet i bydel Frogner i Oslo. Alikevel sparer vi som pengebingen, masse hver måned. Vi har helt normale lønninger begge to. Det er ikke umulig å spare store beløp selvom man bor fint! På grunn av sentral beliggenhet klarer vi oss med en liten el-bil også.

      Slett
  2. Leste at du setter av 500 kr mnd til kjæledyr. Inngår forsikringspremien til dyrene i denne summen ?

    SvarSlett
    Svar
    1. Har ikke lenger forsikring på kjæledyrene, har en solid bufferkonto i stedet.
      Har lært å kun forsikre de tingene økonomien ellers ikke kan ta seg av. Så her er det kun innboforsikring, reiseforsikring og bilforsikring (delkasko). Så de 500 pr mnd holder til fôr og det lille de trenger av utstyr, samt noe så luksus som kloklipp hos veterinær og en årlig helsesjekk på hele gjengen. Skal sies at dette ikke er hund eller katt, men tre veldig bortskjemte kaniner :)

      Slett
  3. Ok- har tre katter jeg da :) Forsikret i Agria :)

    SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.