mandag 30. november 2015

Status november/desember

Da er vi i slutten av november, og vi er veldig nærme årsslutt!
Nest siste mulighet til å sette av penger til å betale ut boliglånet i januar, og dermed nå årsmålet for 2015! Så nå er det nesten litt spennende ;)

Oppsummert i månedsskiftet november/desember:
Netto inntekt november: 56.889


Boligspar november:21.500
Fond (pensjon): 0,-
Avdrag gjeld i november
: 4237,-
Sum langsiktig sparing** november: 25.737

Sparerate* november: 45%
Sparerate hittil i 2015: 45%
Sparerate totalt i 2014: 46%

*Sparerate = Sum langsiktig sparing og avdrag på gjeld delt med netto inntekt
** Langsiktig sparing = langsiktig sparing på konto/i fond pluss avdrag på gjeld


Se ellers status og grafer for oppdaterte tall.

Og mest interessant av alt:

Gjenstående boliglån: 638.405 kroner

Forventet avdrag i desember: ca 1700 kr
Gjenstående boliglån ved nyttår: Ca 636.705 kroner

Midler tilgjengelig for nedbetaling av boliglån:
BSU: 142.349 kr
Hittil beregnede renter BSU: 5800 kr
Totalt BSU: Minst 148.149 kroner

Boligsparekonto per 1.12.15: 473.800 kroner
SUM tilgjengelig: 621.949 kroner                  

Gjenstår å spare i 2015: 14 756 kroner!

Og vet dere, dét er jeg 99,9% sikker på at skal ordne seg!!
Med litt margin til og med. Beløpet ville vært uproblematisk på vanlige lønninger, men i desember kommer halv skatt i tillegg. Dermed ser det virkelig ut til at årets mål nås, og at vi gjør siste innbetaling på boliglånet i januar 2016 - hipp hurra! Blir spennende å se om det virkelig føles annerledes å heleie sin egen bolig, fremfor å dele den med banken :)

Spareraten ser ut til å havne litt under den for 2014, noe som skyldes en kombinasjon av litt lavere inntekt hos mannen grunnet AAP, og noen ekstra utgifter i forbindelse med forventet familieforøkelse å nyåret. Til gjengjeld har vi brukt relativt lite (ca 25.000 kroner, eller 3,6% av nettolønn hittil) på reiser i år, som utjevner litt. Jeg er spent på hva vi kan få til i 2016!

For ja, nå begynner jeg å planlegge for 2016. Nytt budsjettark er opprettet, og i jula får vi snakke litt om hvilke mål vi skal sette oss. Livet vårt er jo i ferd med å forandre seg totalt, så det er litt vanskeligere enn vanlig å forutse hvilken effekt det skal ha på økonomien. 2016 blir på en måte litt unntakstilstand hos oss. Men desto viktigere å sørge for i hvertfall et minium av månedlig sparing. Blant annet har vi allerede snakket om å kanskje spare opp litt som kan brukes til å ha mulighet for meg å jobbe litt redusert i 2017 f.eks. Mange drømmer, men kun et gitt antall kroner som kommer inn på konto. Derfor kan det ikke bli økonomisk unntakstilstand selv om resten av livet vil bli meget interessant ;)

Så, det jeg lurer mest på, og som jeg vet er umulig å svare på, er hvor mye en baby egentlig koster per mnd? Jeg vet at det spesielt vil avhenge av om amming fungerer eller ikke, da morsmelkerstatning kan bli kostbart dersom det blir nødvendig. Går 100% inn for selvprodusert, men man vet jo aldri. Lurer veldig på hvor mye sånn ca vi bør sette av hver mnd i 2016 for å dekke nykomlingens behov. Hvis noen har en formening om dette - rop ut! 


11 kommentarer:

  1. Løpende utgifter på en liten en er stort sett bleier og våtservietter/engangskluter, samt klær. Vi har brukt Rema-bleiene og er veldig fornøyde med dem, ca 15 kr for en pakke med 50 bleier. Men de finnes dessverre ikke i de minste størrelsene, så da må man bruke merkebleiene Libero eller Pampers, og de er dyrere. Husker ikke hvor mange bleier det er i en str 1/2-pakke... Min unge hadde ca 10 bleieskift per dag (!) de 3-4 første månedene, så det går litt bleier. Dere kan jo eventuelt vurdere tøybleier? Det er billigere i det lange løp, relativt miljøvennlig, og ikke så tungvint som i gamle dager. Noen kommuner har til og med tøybleietilskudd. Les mer f. eks. her: http://www.toybleia.no/page/omtoybleier . I stedet for våtservietter eller tørre engangskluter, kan man selvfølgelig vaske med helt vanlige kluter.

    Klær får man ofte i gave, og så kan man kjøpe posevis med bruktklær. La oss si 200-300 kr per størrelse, og den lille går fra str 50/56 til 80/86 i løpet av ett år (5-7 størrelser).

    Amming får du til! Har du tid og overskudd nå anbefaler jeg å lese deg opp på amming i forkant. Det burde jeg ha gjort, for jeg hadde et tonn av problemer og lå an til å ikke få nok melk. Les gjerne på ammehjelpen.no om temaet "for lite melk" eller på en side som kellymom.com om samme tema. Er også verdt å lese om såkalte økedøgn og hvordan amming av en nyfødt er. Hvis du får problemer med amming, ikke gi opp! Det er ytterst få som fysisk ikke kan amme, og med mindre du har brystreduksjonsoperasjoner eller hormonforstyrrelser i bagasjen, er det veldig få grunner til at amminga går i dass. (Ja, annet enn katastrofalt dårlige råd fra helsepersonell og familie/venner, da...) Ta kontakt med den lokale ammepoliklinikken, helsestasjonen, eller hør med ammehjelpen. Som regel fins en løsning.

    Når barnet er 6 måneder begynner man å introdusere fast føde, og da kan man få utgifter knyttet til det. Eller ikke. Man må nemlig ikke kjøpe Ella's kitchen-fruktsmoothie til 15 kr/stk eller middagsglass til 15 kr/stk eller babygrøt for å mate barnet sitt. Margit Vea har flere bøker om hjemmelaget babymat, samt en blogg. Det viktigste er å få i ungen jern, og industrielt framstil babygrøt har jo det tilsatt, så da er man safe, men det fins andre måter også. Heftet du kommer til å få på helsestasjonen ("Mat til spedbarn", eller noe sånt) har både gode tips og oppskrifter på hvordan mate barnet ditt, kjøpt eller hjemmelagd. Vi ga fast føde fra vår egen middag, så i praksis hadde vi null kostnader på barnemat.

    Oppsummert: Det første leveåret er utgiftene først og fremst knyttet til bleier. Utgiften kan minskes ved å bruke tøybleier. Babyen skal etter hvert smake annen mat enn morsmelk, men også her kan utgiften bortimot elimineres ved å lage barnemat selv. Leker kommer dere til å vasse i uten at dere skjønner hvor de kom fra ;) Og klær kan dere regne med å bruke alt fra 200 til tusenvis av kroner per størrelse.

    Lykke til :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Og angående tøybleier, sjekk ut dette forumet: http://forum.tettinntil.no/forumdisplay.php?f=609. Her er det flust med tips og råd, samt et tøybleiebibliotek. Altså, du kan låne en haug med tøybleier for å teste ut om du liker det, før du går til det skritt å investere i det selv.

      Som det meste annet, kan også tøybleier kjøpes brukt.

      Slett
    2. Tusen takk for kjempegode tips!

      Har allerede lest litt om amming, men må nok lese mer :)
      Vurderer tøybleier, men lurer på å se det litt an etterhvert. Bleier er en ny ting for meg generelt, så blir overgang nok bare å komme igang med bleieskift. Leste om noen som startet med vanlige frem til de hadde "taket" på babygreia og deretter begynte med tøybleier. Høres kanskje lurt ut for oss.

      Slett
    3. Sikkert lurt :) (Og for ordens skyld: jeg har verken prøvd eller brukt tøybleier selv. Vurderer kanskje å prøve litt med unge nummer to som kommer i april, men vi får se ;) )

      Slett
  2. Du har sikkert googlet deg frem til denne: http://www.babyverden.no/Baby/Tema/Utstyr/sa-mye-koster-babyen-deg/ :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Faktisk ikke sett den :)
      Men ser ut til at rundt 1350 kr i mnd er å forvente. Og sifo tar alltid i litt, så vil tro 1000 holder i massevis. Sett bort fra innkjøp av utstyr i forkant da selvsagt. Mer som drift og vedlikehold, hehe. Lav investeringskostnad - høye driftskostnader over 18 år :p

      Slett
    2. Hvis 1000 kr holder i massevis, kommer dere ikke til å merke noe, siden barnetrygden er på 970 kr per måned :)

      (Og jeg gjorde litt Rema-bleie-research i går, de koster nå det dobbelte per pakke (30 kr), og de har fått den minste størrelsen.)

      Flott artikkel for øvrig! Satt og nikket gjennom hele, og det er meeeeeget sjelden jeg gjør på slike babyutstyrslister.

      Noen punkter jeg vil kommentere:
      - lekegym: vi kjøpte (faktisk nytt) fra IKEA, de har en sånn fargerik lekegym i tre. Den har vært populær fra hun var 2 måneder til dags dato, og nå er hun 18 måneder og finner andre bruksområder på den. Koster rundt 250 kr ny.
      - ammepute: et innkjøp som kan ses litt an. Fins flust av billige brukte til rundt 50-lappen, men syntes selv at vanlige hodeputer fungerte utmerket. (De kan jo vaskes på 60 grader om det skulle bli søl.) Likevel endte jeg opp med å kjøpe en brukt CozyFix ammepute da ammeproblemene pga feil sugetak ble for voldsomme. Anbefaler den puta, altså!
      - brystpumpe: de fleste sykehus leier ut monstrøse dobbeltpumper. Vi måtte gjøre det en periode, og da kjøper man et tilleggssett til rundt 400 kr. Dette tilleggssettet er det nok mulig å få kjøpt brukt.

      Hvis man tåler sms-spam fra de store babybutikkjedene Babyshop og Barnas hus, kan man melde seg inn i kundeklubben og få tilbud på bilstol og tripptrappstol. Sistnevnte stol er jevnlig på tilbud gjennom året. Vi fikk en slik i gave av barnets mormor, og så kjøpte vi tilleggsutstyret brukt.

      Slett
    3. Jepp til alt :)
      Blir allerede spammet av babybutikkene, og håper på å få kjøpt bilstol på tilbud. Romjul eller januar?
      Babyshop hadde 25% på tirsdag, men vi hadde ikke mulighet til å reise for å kjøpe da :(
      Bor milevis unna disse butikkene, og jeg var for sliten etter en slitsom jobbdag til å drasse med meg hjem fra Oslo. Men håper på nye muligheter utover. Virker sjelden at isofix-basen er på tilbud, men vi får se.

      Brystpumpe fikk jeg bestilt til 50% da komplettapotek åpnet sin nettside, så det er på vei i posten. Ble såpass rimelig med 50% at jeg så på finn.no at jeg trolig kan selge den for mer enn jeg betalte hvis jeg ikke får bruk for den. 560 (eller noe sånt) for elektrisk medela swing. Men en pupp av gangen da. Visste ikke før nå at sykehusene leier ut!

      Ikea har jo generelt mye bra og rimelig! Takk for tips om lekegym, det blir nok sikkert kjøpt der. Ser an behov for ammepute men har også hørt så mye vra om cozyfix, at trenger jeg er det nærliggende å kjøpe noe som er bevist å være bra. Den kostnaden spares inn ved å slippe mme antar jeg.

      Tripptrapp (og tilbehør) selges det jo masser av brukt, regner med at vi tar en Oslotur der vi fyller bilen med bruktkjøp en dag.

      Setter så stor pris på smarte og gode tips her :)
      Ikke så enkelt første gangen - når man også ønsker å være litt økonomisk.
      Uten at det går på bekostning av sikkerhet, komfort og hva som er praktisk :)

      Slett
    4. Ang. bilstol - det sies at du ikke må finne på å kjøpe brukt, at det er livsfarlig for ungen din og du må hele tiden tenke sikkerhet.
      Dette er ikke annet enn fantastisk markedsføring av bilstolprodusentene.

      Hovedargumentet er at du ikke kan være sikker på om stolen har vært i en kræsj eller ikke.
      Tenk på følgene:
      - Hvor ofte kolliderer folk i det hele tatt?
      - Av de som har kollidert og har hatt barnesetet i bilen, hvor mange er syke nok til å selge setet brukt, si at det IKKE har vært i en kollisjon, når de vet det er farlig for barn? Sannsynligvis ingen!

      I løpet av barnets første fire år så må du bytte stol 3-4 ganger, og den første stolen (0-13 kg) er den billigste. Får du en stolt brukt, får du den sannsynligvis råbillig da det ikke er vanlig å kjøpe disse på bruktmarkedet.

      Vi kjøpte den første stolen ny, og med base så ble det over 4000 kr (dumme meg tenkte at basen funker med de andre stolene vi skal ha etterpå, men nei). Neste stol blir brukt!

      Hilsen nybakt pappa.

      Slett
  3. Kom over denne med litt interessant informasjon om ferie i foreldrepermisjon, synes du hadde nevnt det tidligere:
    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1035683063119826&substory_index=0&id=232398446781629

    (Står på NAV foreldrepenger sin Facebookside)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg trooor jeg, med hjelp fra HR, har fått lagt ferien til mest passende tidspunkt.
      Har lagt opp en plan vi er enige om at er riktig, så jeg bare krysser fingrene for at det stemmer.
      Blir bare mer forvirret av å lese om det! Men jeg avbryter permisjonen for å ta ut lovpålagt ferie rundt de røde dagene i mai neste år, og på den måten "tjener" jeg 3 dager ekstra permisjon, eller noe sånt. Men vi får se, blir ikke overrasket om noe ender opp annerledes enn hva jeg tror ;)

      Viktigst nå er å få dette på plass, så jeg faktisk får penger neste år :)

      Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.