torsdag 25. januar 2024

1,1 millioner i utbetaling!

Ja tenk det!
Er det ikke gøy?
Hva pleier man å spørre Lottomillionærer om?
"Hva skal du gjøre med alle disse pengene?"
Ja si det du, det er jo det store spørsmålet!


Bildet er tatt av Joseph V M fra Pixabay



Men nå er det jo ikke fra Norsk Tipping disse kommer, dette er ganske enkelt vår forventede samlede utbetalte lønn i 2024. 1 145 000 kroner, uten feriepenger beregnet inn. Så hakket mer da. Men tenk det, over 1,1 million kroner skal innom vår bankkonto i løpet av 2024. Og da er det lurt å tenke over hvilket muligheter lønninger faktisk gir og hva man har lyst til å bruke pengene på. Det kan være en givende øvelse å summere opp hva man får utbetalt, legge frem et blankt ark, og se hvordan pengene kunne vært brukt. For deretter å ta en titt på hvordan pengene faktisk blir brukt. Kanskje ser man behov for noen endringer. 

For vår del så er det ikke så spennende egentlig. En god dæsj av utbetalingen går selvsagt til boliglånet for tiden. Selv om vi ikke har så høyt lån, bare 1,6 millioner, så har vi 10 års nedbetalingstid, og rentekost er jo også en del. Så den største enkeltutgiften i vårt budsjett er boliglånet som får 17.000 kroner i måneden nå.

Nest størst utgift er mat, drikke, husholdning, der vi setter av 11.000 pr mnd. Det er passe romslig for oss.

Og tredje største utgift er barnehage og sfo, på tilsammen nesten 6000 kroner. Denne går ned med en tusenlapp fra august, da vi har begge over på sfo. Og da har vi bare ett, eventuelt maks to år igjen, før den halveres eller rett og slett forsvinner. Det ser jeg frem imot.

Fjerde størst er pendlerkostnaden man får igjen for å bo utenfor hovedstaden, med ca 3000 i periodekort på toget for begge to når det trengs.

Og femte størst er da strømregningen nå vinterstid. Vi installerte solcelleanlegg for et år siden, januar 2023, og det har dekket ca 1/2 av strømforbruket vårt i 2023, samt solgt endel i sommer. Men vi bruker som aller andre mest strøm når strømmen er dyrest og vår produksjon er lav. Så solcellene er ikke noe å bli rik av, men det bidrar da såvidt.

Men selv alle disse kostnadene er jo ting man kan vurdere, dersom det ikke passer med hva man ønsker seg. Vil vi bo så dyrt? Vil vi bo så billig? Skulle vi kjøpt oss sentralt og sluppet å reise? Skulle vi økt nedbetalingstiden på boligen og hatt mer å rutte med hver måned? De største kostnadene er jo de som har mest effekt om man gjør noe med.

For vår del går overskuddet i 2024 til to ting, reiser, og maling av huset vårt. Sistnevnte klarer vi ikke selv pga helse/tid (mannen har dårlig rygg og slitasjegikt påvist - jeg har mer enn nok annet å ta meg av enn å male et høyt hus. Helt ærlig så tør jeg ikke opp i høyden...), så vi må belage oss på å leie inn noen til å vaske og male. Det hører med å ha hus, og det må vi gjøre i år. Regner med det koster oss minst 50.000 kroner. Og mye av det som da gjenstår av overskudd brukes på ferier i sommer. Det blir "bare" en uke i Danmark første uka etter skoleslutt, og en uke på Mallorca mot slutten av juli. Mer enn dyrt nok å reise i skoleferier, så koster oss nok nærmere 100.000 kroner totalt. Men det er noe vi ønsker å bruke penger på, da skal vi kose oss skikkelig :) Reising vil seile opp på prioriteringslista nå som barna har kommet i en veldig fin alder å reise med dem. De er snart 6 og 8 år og glade i spennende opplevelser de neste årene. Før det tipper over til at de neppe vil hjemmefra egentlig. Så jeg regner med å bruke stadig mer penger på å reise med dem, mens de enda vil. 

I tillegg er bufferkontoen litt slank for tiden, kun 30.000 kroner, etter litt misbruk i 2023... Så den må fylles på. Og kanskje omdefineres til en sparekonto som kan benyttes ved behov. Så der skal vi pøse inn så mye som mulig i løpet av året. Med unntak av ca 4000 kroner som går inn i aksjefond. De skal fortsette å rulle inn dit. På en måte ser jeg litt på innskuddet i aksjefond som en slags krisebuffer også, og der står det ca 500.000 i innskudd nå, som vi har full tilgang på skulle det bli virkelig krise. Men allikevel skal bufferen opp i størrelse igjen altså. Trives ikke med at den er så slank. For nå fungerer den ikke etter hensikten. Før jul røyk kjøkkenmaskinen  (etter 12 år da gitt...) og før der røyk vår eldgamle robotstøvsuger. Så trenger 20.000 til å erstatte dette, men kan jo ikke ta 20.000 av 30.000 liksom. Så p.t klarer vi oss uten kjøkkenmaskin, og med manuell støvsuging. Får se om det blir rom for å kjøpe inn senere i år, eller ikke. Maling av hus må prioriteres. Og reisene har også høyere prioritet enn både kjøkkenmaskin og robotstøvsuger.

Så alt handler om prioriteringer. Vi får sykt mye penger inn, vi blir millionærer hvert eneste år. Så dreier det seg bare om hva man gjør med pengene...

Sist men ikke minst er jeg litt interessert i lønnsoppgjøret i år...jeg håper det sper på litt her. Så vi kan få inn enda litt mer vi kan bruke på det vi ønsker: male hus, reise og spare. 

Så uansett om man få inn mye eller lite, er det å sette opp oversikten over hvordan pengene blir brukt, og vurdere om de brukes riktig ifht hva man selv ønsker, en veldig god ide. Ofte kan man bli overrasket over totalsummen man får utbetalt i løpet av et år! Og lure på hvor de blir av om man ikke har en plan for dem! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.