fredag 1. mai 2015

Status april/mai

Da har enda en måned gått, og det er på tide med en oppdatering!

Jeg går rett på tallene:

Boligspar april: 20.500
Fond (pensjon): 0
Avdrag gjeld i april: 4058
Sum langsiktig sparing** april: 24.558
Sparerate* april: 36%
Sparerate hittil i 2015: 40%
Sparerate totalt i 2014: 46%


*Sparerate = Sum langsiktig sparing og avdrag på gjeld delt med netto inntekt
** Langsiktig sparing = langsiktig sparing på konto/i fond pluss avdrag på gjeld



Det ble litt mindre spart enn forrige måned, da vi brukte litt for mye penger på ferietur dessverre. Men, vi venter fortsatt på å få betalt 800 euro fra Turkish Airlines, så det vil dekke minusen og mer enn det. Det blir sikkert mer sparing  i mai! Kommende måned er det særdeles få planer som koster ekstra penger heldigvis. Spareraten henger fortsatt litt etter, så jeg er spent på om vi klarer å komme opp i fjorårets rate eller ikke. Mye avhenger av bruken av ferie- og skattepenger ser det ut til.

I forhold til årets mål ligger vi greit an. 33,3% av året har gått, og vi har oppfylt 31% av målet. Den lille differansen skal vi nok hente inn etterhvert :) I regnearket mitt har jeg en fin formel som forteller meg nøyaktig hvor mye vi må spare hver mnd for å nå målet. Så ut året må vi spare 21 465 kroner hver mnd for å komme i mål. Det skal nok gå greit, særlig fordi hverken feriepenger, skattepenger eller halv skatt er medregnet for å komme i mål. Har derfor litt ekstra å gå på egentlig. 

Reell formue er nå på 618 904 kroner, og egenkapital til bolig (som jo er hovedmålet vårt for tiden) er totalt på 939 186 kroner. I sommer tipper vi over 1 mill i egenkapital. Da medregnet likviditet i dagens bolig (underestimert antagelig, grunnet gammel verdivurdering), BSU og boligsparekontoen.

Fordelingen av egenkapital til boligkjøp vist under. Omtrent halvparten er låst i dagens bolig. Vi har grublet på å betale inn mer på lånet i det siste, grunnet at rentene på høyrentekonto for øyeblikket er hakket lavere enn lånerenta vår. Men når vi regner på hva vi taper utgjør det kun noen få hundrelapper i år. Vi opplever at fordelene ved å ha pengene på konto oppveier det lille tapet. Det kan være fordeler med å ha penger tilgjengelig når vi skal kjøpe bolig neste år, for eksempel er det ikke utenkelig at vi ikke kommer til å være like avhengige av å få solgt dagens leilighet umiddelbart da vi trolig har nok egenkapital i cash for et lån på ny bolig uten å selge den gamle. Det reduserer stress og hast, noe som kan være en økonomisk fordel. Forhåpentligvis blir banken også grei å ha med å gjøre om vi har endel cash, og ikke er avhengige av salgspris på dagens bolig. Derfor velger vi å å beholde pengene på konto inntil videre, selv om vi taper litt på det nå. Vi føler at de mulige fordelene oppveier ulempene. Dette føles ok siden horisonten på planene er på rundt ett år. Det reduserer betydningen av hvor pengene står. Hadde det vært snakk om mange år fremover hadde vi nok tenkt annerledes.



5 kommentarer:

  1. Ser at dere har planer om å kjøpe bolig. Nå er jo boligprisene så ekstremt høye at det vel ikke kan være noen tvil om at vi ser en boligboble, som uunngåelig kommer til å sprekke på et eller annet tidspunkt. Hvordan tenker dere på det at dere kommer til å investere et syvsifret beløp på noe som kanskje er halvert i verdi om noen år?

    SvarSlett
    Svar
    1. Så lenge de allerede eier bolig spiller det mindre rolle om boblen (om det i det hele tatt er det) sprekker (om den i det hele tatt gjør det). Det å eie egen bolig (tilpasset boligbehovet) er generelt sett det beste for folk, uavhengig av boble eller ikke.

      Slett
    2. Jeg ser ikke på primærbolig som en investering, og er derfor mindre opptatt av utviklingen i boligpriser. Vi må ha tak over hodet, og (nesten) eneste andre alternativ er leie bolig og betale ned andres, og leve med mindre frihet enn det gir å eie egen bolig. Leie fremstår derfor ikke som et alternativ for oss egentlig. Det er trygghet i å ha egen bolig som man selv er ansvarlig for.

      I tillegg ønsker vi å ha lav lånegrad på boligen vi bor i, og regner i utgangspunktet med en lånegrad på ca 67% som vi nok vil prioritere å redusere ned mot 50% etter boligkjøpet. Å ikke ha mye lån på boligen gjør at det skal kraftig prisfall til før boligen er verdt mindre enn lånet. Jeg har ikke helt trua på at prisene vil halveres i hovedstaden og omegn de nærmeste årene. Men det er jo bare synsing uansett hvordan man ser det ;) Hvem vet!

      Sist, men ikke minst, så er ikke boligprisfall noe problem før man skal selge. Og så lenge man selger/kjøper i det samme markedet, så har det mindre betydning. Faller prisene kan det f.eks by på muligheter dersom man har endel likviditet, om man ønsker/har behov for å oppgradere fra f.eks leilighet til hus. Prosentvis fall slår kraftigere ut på dyrere boliger. Sånn sett kan boligprisfall være en bra ting, så lenge man har betalt ned mye av boligen som skal selges.

      Så jeg er lite bekymret for boligprisene egentlig, og tror det smarteste vi uansett gjør er å ikke kjøpe mer bolig enn vi faktisk trenger. Og deretter prioritere å ha lav lånegrad.

      Slett
  2. Hei.

    Har dere vurdert å ikke selge den leiligheten dere flytter fra og beholde den som utleieobjekt?

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, vi skal gjøre det regnestykket før vi bestemmer oss. Kan leie ut i 3 år i borettslaget, så det er verdt å regne litt på. Litt kjapp regning viser kun en liten fortjeneste, så det måtte være å satse på at boligprisene fortsetter å legge på seg fremover som gir fortjeneste antagelig. Men vi må se litt nøyere på det etterhvert.

      Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.