onsdag 3. oktober 2012

Nordmenn sparer mer og mer... her spares det masse!

Har du noen gang regnet på hvor mye du får spart hver måned?
Eller er det så mye penger som går til gjeldsnedbetaling at det er vanskelig å spare?

Ny statistikk fra SSB viser at nordmenn sparer mer og mer.
Urovekkende nok så låner vi også mer.
Men gapet mellom har blitt mindre - det er jo positivt.

Men hva skjer hvis man slutter og låne? Og heller sparer?
Det ville jo være å skille seg fra mengden kan man si - Ola Nordmann, gjeldsallergiker? Det høres ikke helt riktig ut. Ola Nordmann står på ski, spiser brunost, og låner penger. Ola Nordmann tror han skal tjene penger på å låne penger. Ola tror han er smartere enn bankene og føler seg som seiersherre hver april når han får igjen litt på skatten på grunn av alle rentene han har betalt det foregående år. Penger inn fra staten er alltid bra tenker Ola og føler seg smart.

Ola betaler gjerne banken 10.000 kroner i renter for å få tilbake 2800 kroner av staten.
Way to go Ola!

Så, et hett tips er å slutte å låne penger og å få betalt tilbake det man har lånt så fort som mulig. Selv om naboen ler litt av deg innimellom. Den som ler sist ler nemlig best ;)

Nå som jeg endelig (!) har fått betalt tilbake alle smålånene jeg hadde, og kredittene, så har sparingen fått uante krefter! I fjor på denne tiden sparte jeg ca 6% av utbetalt inntekt. 6% altså! Next to nothing. Resten gikk til å betjene gjeld og overforbruk.

I dag sparer jeg ca 42% av utbetalt lønn! Det er noe annet! Når pengene ikke lenger betales til andre, så kan jeg nemlig betale de til meg selv - johoo! Mesteparten (=35%) er langsiktig sparing i BSU, på høyrentekonto og ekstra avdrag på boliglån, mens resten del utgjør sparing til koslig forbruk som handling av julegaver til de jeg er glade i og til noen ferieturer i løpet av året.

Sparepenger er veldig viktig, jeg har remset opp noen eksempler her: Eksempler på fordeler med stor bufferkonto

Det opprettes stadig flere sparekontoer også - er du sikker på at du har best rente på sparekontoen din? Les mer her: Høyrentekonto

Til sist et tema som for meg hittil er upløyd mark - sparepengene kan investeres for å gi bedre avkastning enn høyrentekontoene. Og begrepet renters rente er utrolig powerful hvis man får startet sparing tidlig! F.eks kan jeg i løpet av fem år intensiv sparing investere 524.000 kroner (ved å spare beløpet som utgjør dagens 35%). Sett at jeg kan få en avkastning på 7% over 30 år, så vil beløpet har vokst til nesten 4 millioner kroner. Uten å ha hatt et eneste innskudd etter de første fem årene med sparing. Moro!

Hvordan får man til å spare over 40% av inntekten?
Ved å redusere utgiftene til ikke å spise mer enn knappe 60% av lønna.
Jeg vet - det høres så enkelt ut, og det er faktisk også ganske enkelt - bare man har lyst!
Det hjelper selvsagt å ha en ganske ok lønn - det er jeg klar over. Ikke alle kan komme opp i en slik prosent uten å se på mulighetene for å øke inntekten på et vis. Men det kan være lurt å få spart så mye som mulig en periode, de fleste har gjerne litt å gå på der. Enten det er sparing til koslige formål, eller mer langsiktig sparing.

Så kommer ordene jeg aldri trodde jeg skulle ta i min munn: Sparing er moro :)

4 kommentarer:

 1. Hei! Fant bloggen din via dinside.no Utrolig spennende å lese, kommer til å følge din vei ut av gjelda, du er flink og disiplinert! Det er klart at ikke alle kan spare 40 % av inntekta - du har ingen barn, og du er heldig med partneren som har like tanker om sparing. Ikke alle kan skryte av sånt. Beregningene er fine, bare ett spørsmål - hvor er det man kan få 7 % avkastning? Den høyeste rente er Nordax sin - 4%. Eller tenker du på å spre investeringene dine etterhvert - investere i aksjefond, f.eks? Tar du i betraktning beskatningen i dine regnestykker - formueskatt o.l?
  Min interesse for privatøkonomi startet med boka The richest man in Babylon. Du har sikkert lest den, alle burde lese den, etter min mening. Pay yourself first-tanken hadde aldri streifet meg. Fint hvis du kan anbefale noen bøker du synes er spennende. Lykke til med "live like no one else"(c) ;) Hilsen Lana.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Takk for hyggelig og bra kommentar!
   Du har helt rett, jeg er forsåvidt heldig siden alt ligger veldig til rette for å kunne spare mye akkurat nå. Den dagen barna kommer blir det selvsagt litt annerledes. Og ja, heldig med mannen også :) Men jeg kunne selvsagt skapt samme store overskudd og brukt opp alt... Det frister ganske mye innimellom!! Men ja, live like no one else, so that later...I can live like no one else ;) Det kommer en dag, hehe. (Dessuten lider jeg ikke akkurat nå heller da, det skal sies!)

   Når det gjelder investeringer, så jeg rimelig grønn. Så grønn at jeg leste et sted at gjennomsnittlig avkastning siden år 1900 har vært 7%, så derfor regner jeg med det tallet. Leser at noen får til bedre avkastning, mens andre sikkert lykkes dårligere. Men ja, det er snakk om aksjefond o.l ja. Og nei, har hverken trukket fra for formueskatt eller enda verre, for inflasjon. Men det sier noe om potensialet uansett, og effekten av renters rente. Gjør i hvertfall meg motivert til å være disiplinert :) Formueskatt frykter jeg egentlig ikke så mye, noe jeg vet veldig mange i Norge gjør. Selvsagt bør man unngå å skatte mer enn nødvendig, men tar heller formuen og formueskatten, enn ingen formue for å slippe skatten ;) Mye spennende å finne ut av i fremtiden!

   Takk for boktips! Jeg burde lese mye mer. Selv har jeg hittil bare lest The Total Money Makeover og Financial Peace Revisited. Der startet min interesse. Men skal absolutt sjekke ut tipset ditt.

   Slett
 2. Hei,

  Jeg ville akkurat spørre om det samme. Jeg sparer i dag i DNB på superspar og der er renten bare på 3,5%, kunne gjerne tenkt å vite hvor du kan få dobbelt så mye ;) Mvh Sol

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.