fredag 7. august 2015

Spar penger ved å reparere ødelagte ting

Ja, en god del ting lønner det seg fortsatt å reparere!

Her er noen eksempler:

En av tingene jeg er glad for å ha er en billig og enkel symaskin, en Singer kjøpt på Coop tilbud for 699,- i fjor. Den gjør akkurat det den skal gjøre, syr ting sammen. Både sengetøy, putetrekk og noen plagg har fått gleden av å bli fikset av mine svært begrensede sykunnskaper. Sømmer som går opp er enkelt å ordne.

I sommer har vi byttet teleskopstangen på støvsugeren etter at dingsen som utløser/låser teleskopen ble ødelagt på støvsugeren. En støvsuger av god kvalitet med masse futt som jeg arvet etter min farmor for noen år siden, så den har hittil ikke kostet oss en krone annet enn til støvsugerposer. Men når teleskopen ble ødelagt og skaftet oppførte seg etter eget ønske ble støvsuging rett og slett skikkelig irriterende! Så tilslutt fikk jeg endelig ut fingeren og kjørte et google-søk etter reservedeler til støvsuger. Og jeg ble overrasket over hvor mye man kan finne reservedeler til! 245 kroner og få dager senere hentet vi ny teleskopstang hos posten, og vips var en "ødelagt" støvsuger god som ny :)

I fjor røk dingsen som holder dusjhodet på dusjstangen. Jeg gikk fra å tro at vi måtte bytte hele settet, til å lære at den delen faktisk finnes hos baderomsbutikkene, til å notere ned hva det faktisk heter og bestille en fra nettet til mye bedre pris. Ikke helt samme farge som dusjstangen, men hvem i all verden bryr seg, så lenge den holder dusjhodet oppe :)

I fjor høst hadde jeg skinnstøvlettene (vinter) mine hos skomaker og fikk byttet hælene som var blitt veldig slitt. For 200 kroner var de klare for flere vintre! Jeg er forresten kanskje den eneste kvinne som har skinnstøvletter for vinterbruk (ullforet) men ikke for resten av året, haha :) De ble forøvrig kjøpt i Latvia for noen år siden, hvor prisene på skinn er mye hyggeligere enn her.

Vi fortsetter å fikse ting så langt det går, det er bra for lommeboka og ikke minst for miljøet når tingene varer så lenge som mulig. Dessverre er endel elektronikk og hvitevarer for tiden nesten laget for å vare i kun kort tid. Det sier seg selv at produsentene tjener mer på at vi må bytte ting ofte. De har absolutt interesse av å lage ting som ikke varer. Men, da er det viktig å huske 5 års reklamasjonsrett og ikke minst ta seg bryet med å benytte seg av den når det er mulig.

3 kommentarer:

 1. Jeg kjøpte nytt batteri til ca 250 kr til min gamle, men velfungerende mobiltelefon. (Den er 9 år nå.) Bra både av økonomiske og miljømessige hensyn!

  SvarSlett
 2. Du er absolutt inne på noe, men man må ikke glemme at tid er penger, og noen ganger tar det så lang tid å reparere ting, at man like gjerne kan koste på seg noe nytt. Dessuten finnes det en risiko for at man ender opp med å spare seg til fant (særlig gjelder det gamle biler). Så man må se det an i hvert enkelt tilfelle, tror jeg.

  SvarSlett
 3. Her er det absolutt mye å hente både økonomisk og når det gjelder hva man sparer miljøet for :)
  Bare å ta en titt innom min nystartet blogg om privatøkonomi leprofesseurokonomi.simplesite.com
  Det vil komme hyppige oppdateringer og forhåpentligvis intressante betraktninger om privatøkonomi.

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.