mandag 24. september 2012

Oversikt over husholdningspengene

Som tidligere beskrevet i innlegget Unngå pengekrangel - hvor jeg beskriver hvordan vi har løst samarbeidet om økonomi i heimen - så har vi en felles husholdningskonto hvor vi begge setter inn like mye hver måned. En løsning vi er fornøyde med!

Ved årsskiftet bestemte jeg meg for i ett år å føre regnskap over hva vi bruker disse pengene på, for å få bedre innsikt i forbruksvanene våres, og en formening om det budsjetterte beløp er nok og om det dekker behovene vi har, eller om pengene burde brukes annerledes enn vi gjør. Vårt beløp er ikke det største, bare 5000 pr måned totalt til mat, husholdning, kos og bensin (fritidsbruk). Det er allikevel interessant å sjekke at pengene brukes fornuftig, at pengebruken tilsvarer våre prioriteringer.

Jeg innrømmer at det begynner å bli litt nitidig å føre regnskapet, men her er hvordan det foregår:
 1. Alle kvitteringer ved bruk av penger fra felleskonto samles på. Det tok veldig kort tid å få den rutinen på plass. Kvitteringer overleveres regnskapsfører (moi), og det er deilig å ha mannen med å laget, for selv når jeg er bortreist samler han opp kvitteringer til meg, veldig flink!
 2. Eget regneark holder oversikten. Der føres det inn:
  Butikk - dato - totalt beløp - beløp brukt på de ulike postene
  I bunnen summeres det både for totalen og for de ulike postene.
 3. Våre poster er følgende:
  Mat - godis - brus - husholdning - kjæledyr - cafe/restaurant - bensin - hus/interiør - hobby/fritid - bæreposer - annet.
 4. Alt som føres på annet skal kommenteres.
 5. En fane per måned - og en fane som sammenstiller hele året samlet.
Fordelen med regnearket er at nerder som meg selv kan lage fine statistikker. F.eks fører jeg også opp total for hver butikk hver måned, og kan slik sammenlikne hvor vi bruker mest penger og hvor mye det dreier seg om. Det er også lagt inn en sammenlikning av alle månedene, for å se hva som påvirker forbruket. Det viser seg f.eks (ikke overraskende) at nå en eller begge er bortreist brukes det mindre penger fra felleskontoen. Det hjelper at minst en person lever på et annet budsjett noen dager her og der.

Slik ser det ut for oss hittil i år:

Det er faktisk litt overraskende å oppdage at kun 45% av pengene brukes til mat, det er under halvparten av hva vi setter inn. Ut over det så er det liksom ikke en stor post som tar resten, resten fordeles på mange små. Det er forsåvidt urovekkende at vi hittil i år har brukt snart 3000 kroner på godis og 1700 kroner på brus. 4700 kroner til unødvendige og usunne varer. Jeg liker å telle sløseri i sydenturer, og her snakker vi jo faktisk en ukes restplasstur for oss begge, ikke inkl lommepenger. Samtidig er det jo bare sååå godt da ;) Og vi liker å kose oss i hverdagen også, spørsmålet er jo om ikke tekoppen er like kos selv uten sjokolade til! Og middagen smaker jo like godt uten brus, sånn egentlig.

Ellers mye positivt også, de litt dyrere månedene veies opp av de litt billigere. Også positivt at vi bruker lite på hjem/interiør - for det er virkerlig lite need og mye want på den fronten. Vi klarer å vente litt til.

Coop extra og Rema 1000 får det meste av pengene våres, det er helt greit siden de kniver i toppen av pris-testene. Eurocash får også en betydelig del, siden Sverige ikke er langt unna.

Og bæreposer? Hittil 121 kroner (ja, etthundredeogtjueen kroner) brukt på plastikkposer fra butikken. Det hender vi husker handlenettene når det ikke er plass til mer plastikk hjemme. Her kan det skjerpes mye tror jeg!! Ikke bra for miljøet, og jammen koster det mer enn man tenker over også.

Sist men ikke minst - jeg er så glad vi ikke røyker!!!!! ;)

Har dere noen oversikt over hvor husholdningskronene tar veien?

3 kommentarer:

 1. Hei igjen.. det er meg igjen fra under her. Nytt spennende innlegg og trigger meg til å ville ha enda ett.. Nå ble jeg riktig imponert at dere greier dere på under 2500 i måneden på mat. kanskje det kunne vært et eget innlegg også, om hvordan dere greier det? Jeg har MYE å lære der:)
  Sol

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for veldig gode innspill og forslag til flere innlegg, veldig inspirerende med spørsmål :) Jeg skal tenke litt over hvordan vi handler mat og se om jeg kan finne ut hvordan det blir såpass billig! Veldig godt forslag til innlegg - følg med så kommer nok svaret snart!

   Slett
  2. Så bra :)
   Da følger jeg med.
   Sol

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.