torsdag 22. november 2012

En påminner om fremgangen

I går, på selveste pengevett-bursdagen min, kom det inn en artig undersøkelse fra panel.no. Jeg deltar gjerne i noen slike undersøkelser der man får poeng og så kan få noen gratisting etterpå. Hvorfor ikke liksom. Dessuten føler jeg at jeg får ytret mine meninger og saker og ting også :)

I går kom det en undersøkelse som omhandlet banker, låneutgivere, kredittkort og forbrukslån! Mitt favorittema! :)Og det var noen av spørsmålene der som rett og slett gav meg grøsninger og skikkelige flashbacks til hvordan det sto til for et år siden!  I fjor ville det vært en fryktelig ubehagelig undersøkelse å svare på. Men nå var det en fryd! Jeg har tatt vare på noen eksempler for å vise dere:

Denne lista er jo lang synes jeg og her er det jammen mange gamle venner av meg! Både Cresco og GE Money Bank har jo vært en gjenganger i postkassa opp i gjennom årene. Dingser på avbetaling vet dere. Ikano ja, Ikeakortet... Nordea, privat studielån for å kjøpe pc, og nå sist Resusbank som finansierte laseroperasjonen av øynene mine. Mange gamle kjente! Men nå er alt det historie og jeg har unfriendet dem på Facebook for å si det sånn. De er ikke lenger venner av meg! Og det er jeg stolt av å kunne si. Så, det var herlig å her kunne krysse bare for de to bankene mine.Nei nei nei nei nei nei nei! Jeg er SÅ ferdig med å ta opp forbrukslån at bare tanken gjør meg fysisk dårlig. Det knyter seg litt i brystet ved tanken på å måtte gjennom all den nedbetalingen en gang til. Hvorfor ikke bare spare opp og kjøpe med god samvittighet egentlig, så mye bedre :) Har ikke tatt opp forbrukslån det siste året, kommer aldri til å ta opp forbrukslån igjen! Men det er ingen tvil om at svarene ville sett annerledes ut hvis de hadde spurt for et år siden...Den var lett. Slipper å logge inn i banken for å se hvor mye det egentlig står osv. Jeg har 0 kroner i samlet lån på kredittkortet!! Jeg har kredittkort liggende begravet, langt utenfor rekkevidde i hverdagen. Så de brukes ekstremt sjelden. Og da setter jeg faktisk penger inn på kredittkortkontoen FØRST, så det brukes vel bare til å kunne ta ut valuta gebyrfritt når jeg reiser. Derfor kroner 0,-! Men for et år siden står det ca -8000 på den kontoen. Jeg gremmes. Fjorårets julegave til meg selv var at hver krone ekstra grunnet halv skatt gikk til å dekke den gjelda. Herlig. Aldri  aldri igjen!!

Den siste artige jeg ikke knipset var på spørsmålet om husstanden har planer om å ta opp forbrukslån hos denne listen av banker de kommende 24(!) månedene. Og i hvilken forbindelse, oppussing, reise osv osv. Ytterste kolonne til høyre gav rett svar for hele lista: "Har ingen planer om å ta opp forbrukslån". De kunne spart seg rekka med banker, jeg skal ikke ha mer forbrukslån!!! Uansett hvem eller hvorfor. I'm done!!

Gud så deilig!! Flott undersøkelse som virkelig fikk meg til å føle på gleden det gir meg å vite at jeg er ferdig med det tullet der for godt. Takk Norstat. De fikk så sære svar at jeg venter på at de ringer og spør om jeg er fra en annen planet, for dette var skikkelig unorske svar. Hva - ingen kredittkortgjeld? Ikke ta opp forbrukslån for å pusse opp? Hva er galt med dette mennesket? Antagelig blir jeg en såkalt statistisk uteligger i denne undersøkelsen, så legges bort i den tro at jeg sikkert var full når jeg svarte eller noe sånt. Men nei, jeg ER så ferdig med forbrukslån!! Og billån! Egentlig tror jeg at jeg er i ferd med å utvikle gjeldsallergi... Klør litt når jeg tenker på å evt ta mer boliglån en dag, og tanken på studielånet gir meg rett og slett ubehagelige brekninger. Absolutt symptomer på gjeldsallergi.

Hvordan utvikles gjeldsallergi? Jo, når man skjønner at gjeld er dumt så er det ingen vei utenom hvis man er normalt oppegående.
3 kommentarer:

 1. Kan du utbrodere litt om å ta ut penger på MasterCard når man reiser utenlands vs. Visa? Man må jo som regel betale et gebyr for å ta ut penger med MC.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg hater gebyrer skjønner du.
   Derfor jeg bruker Viaskortet fra Skandiabanken for å ta ut valuta, det er nemlig gebyrfritt (med unntak av 1,75% valutapåslag, eller hva det heter. Men det er jo likt for alle banker uansett). Men cluet er å overføre penger til kontoen først, hvis man bruker av kreditten ved kontantuttak påløper det renter fra dag 1 (deres form for gebyr). Så jeg fyller reisepengene over på kredittkortkontoen, slik at den står i pluss, så tar jeg de ut i kontanter i utlandet. Så kontoen må stå i pluss og uttaket være gebyrfritt.

   Så, hvorfor ikke bare bruke Skandiabanken sitt debetkort?
   Fordi jeg ikke har et per i dag. Har bare kontoer der uten kort, fordi årsavgiften på TO debetkort blir for dumt. + at jeg bruker skandia-kontoene til småsparing, ikke noe jeg trenger å ha kort til. Avgiften for å ha visa-kortet er 50 kr per år, imot debetkortet som koster 250 kr. På mitt debetkort fra DNB koster uttak av valuta i minibank kr 30. Så gjør man det mer enn en gang i året så er det noen kroner å spare på å bruke Visa-kortet som skrevet ovenfor. Selv synes jeg fort at jeg tar ut penger minst en gang på hver utenlandstur, og 30 kr i gebyr hver gang er ikke noe hyggelig pris å betale for det synes jeg.

   Men, det skal sies at det uten å være ekstremt disiplinert (noe jeg har klart å være det siste året, men hvem vet hvor lenge det holder?) er fort gjort å begynne å bruke av kreditten også, eller ta ut mer enn det som står på konto, eller rett og slett handle ting man egentlig ikke hadde kjøpt hvis ikke det var et kredittkort med på tur. Så det er ikke egentlig anbefalt - og jeg er i en vurderingsprosess om jeg skal gjøre det som er anbefalt og klippe kredittkortet. Heller svelge gebyrene. Tenker over saken.

   Bakgrunnen for alt styret er at jeg grunnet BLU-lån (Boliglån for unge) i DNB (best rente) må ha brukskonto hos DNB og betale for kort der. Flytter tilbake til Skandiabanken ved første mulighet for å si det sånn, da er debet-kortet dems helt genialt! DET anbefales for gebyr-allergikere ;)

   Håper det var en grei utbrodering :)

   Slett
  2. Ok, smart å fylle på kredittkortkonto først for å unngå gebyr ved uttak. For Danske Banks del lønner det seg dog ikke å ta ut penger i utlandet med MasterCard. Valutapåslaget er nemlig 0,25 % høyere enn ved bruke av Visa.

   Jeg har også funnet ut at det er smartere økonomisk å ta med seg penger og veksle når man reiser. Det gjelder hvertfall Thailand. I Thailand skal minibanken ha 150 baht pr. uttak. I tillegg skal banken din ha et valutapåslag på 1,75 % (det blir 350 baht hvis du tar ut maks som er 20.000 baht, dvs. 500 baht/ca. 100 kr i gebyr pr. uttak). Deretter er kursen hos Visa bittelitt lavere slik at også de får sin bit av kaka. Det er med andre ord tre parter som får sin del av kaka hvis du tar ut penger i minibank i Thailand. Tar du i stedet med penger og veksler på et kontor som gir god kurs, så er det derimot bare en part som får en bit. Ergo tjener du på dette (har regnet konkret på Thailand som et eksempel). Ulempen er derimot styret og risikoen med å drasse med seg kontanter.

   Du kunne skrive et blogginnlegg på dette. :)

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.