torsdag 25. februar 2016

Fordelene med lite plass!

Okay, enda et hus-innlegg ;)

Som lovet sist i innlegget om de økonomisk fornuftige aspektene ved huskjøpet vårt, så er noe av det morsomste at vi har kjøpt oss en lite hus. Altså, ikke store sakene! BRA på 118 kvm i en enebolig er ikke mye, det er bare ca 30 kvm større enn leiligheten vi har i dag. Vi kunne fint kjøpt et eldre eller mer avsidesliggende hus for samme pris og fått dobbelt så mye plass, for samme pris. Men vi har valgt å prioritere beliggenhet og relativt nytt fremfor størrelse. Og det kan være økonomisk fornuftig også av andre årsaker!

De siste månedene har jeg lest endel bøker i kategorien "simple living" og blitt veldig inspirert. F.eks har jeg lest "Miss Minimalist" og "The Joy of Less", begge av Francine Jay, "Simplify" av Joshua Becker (fortfatter av bloggen Becomig Minimalist) og nå sist (etter boligkjøp) "Secrets of Small House Living" av Claire Middleton. Alle bøkene kjøpt på Amazon for noen kroner og lest på Kindle på ipad og mobil. Lavkostnads inspirasjon! Så når vi kom over "huset vårt", var det faktum at det var relativt lite bare en fordel syntes jeg.

Og her er noen av de aller beste grunnene til å ha et lite hus/en liten bolig:

Mindre tid til vasking og rydding
Utvilsomt en viktig grunn for oss kvinner, siden vi har en tendens til å ende opp med mye av husarbeidet. Jo mindre bolig, jo færre rom, jo mindre som må holdes støvfritt og vaskes! Tiden vi ellers hadde brukt på å vaske noe dobbelt så stort kan heller brukes til hyggeligere ting, som kvalitetstid med mann og barn, eller etterlengtet egentid, trening, turgåing eller hva man måtte ønske. Økonomisk går det vel da litt mindre til vaskemidler og utstyr også.

Mindre vedlikehold
Det er rett og slett mindre fasade, mindre tak, mindre plen, ja, mindre av at som kreve vedlikehold. Dette reduserer både tiden slikt tar, og kostnadene. Å male et lite hus er billigere enn å male et stort hus, enkelt og greit. Vi trenger heller ikke kjøpe diger sitte-gressklipper eller robotgressklipper, men kan fint klare oss med en helt vanlig gressklipper.

Billigere
Ser man på kvadratmeterpris i ønsket boligområde blir det også slik at små boliger er billigere enn store boliger. Da har man enten spart litt penger, eller, som i vårt tilfelle, kan man koste på seg noe av nyere og bedre standard, heller enn at det skal være stort.

Mindre gjeld og mindre risiko
Ved å kjøpe mindre bolig blir det ofte billigere enn større bolig, om du trenger dermed mindre i lån. Mindre gjeld gir mer overskudd per måned og færre bekymringer om renteøkninger, arbeidsløshet osv. Det gjør det også mulig å betale ned boligen raskere enn nedbetalingsplan for sli å spare betydelige kroner i renteutgifter. Samt at du da tidligere har nedbetalt bolig og mer økonomisk frihet,

Plass til færre ting
Det sier seg selv, i et lite hus er det ikke plass til like mye som i et stort. En kjempefordel for økonomien! Rett og slett mindre behov for møbler, dekor og skapfyll. Det gjør det vanskeligere å kjøpe ting, for hvor skal vi gjøre av det?!

Huset vårt har ikke all verden av oppbevarngsplass. Det har et råloft som vi skal legge noen plater på for å lage litt lagringsplass, samt at det har en utebod på noen kvadratmeter hvor vi setter opp hyller for oppbevaring og trolig setter inn et fryseskap. I tillegg til en enda mindre redskapsbod. Langt i fra lagringsplassen i et "vanlig" stort hus med dobbel garasje, kjeller og loft. Det fine er at vi da må begrense oss til å ikke ha mer enn vi har plass til. Det oppleves som befriende å redusere ned til kun å ha ting vi faktisk trenger og bruker.Og i tillegg gir det mindre tidsforbruk på å vedlikeholde ting og tang.

Mindre strømregning
Et lite hus er mye billigere å varme opp enn et stort (i de fleste tilfeller...), så for strømregingen sin del er det jo mindre jo bedre.

Mindre miljøpåvirkning
Et lite hus har krevd mindre materialbruk og ressurser for å bli bygget enn et stort, samt at det krever mindre ressurser til vedlikehold. Vinn vinn både for økonomi og miljø.

Mer tid
Flere av punktene over medfører at det bir mer tid til hyggeligere aktiviteter!

Tettere familieforhold
Et lite hus gjør jo at man må se hverandre mer enn om huset er kjempestort. Sikkert mer slitsomt på en måte, men samtidig koslig. Det blir rett og slett mer sosialt.

Mindre oppussing
Færre rom betyr mindre arealer som frister til oppussing, og det kan være en fordel for økonomien. Oppussing er dyrt. F.eks må jo bad vedlikeholdes hvert 10-15. år eller noe slikt, og det er klart at antall kvadratmeter som skal overhales gjør mye med prisen. Det samme ved skifte av gulv, bytte av kjøkken osv. Jo større, jo dyrere.

Dette oppsummerer noen av fordelene ved å ha kjøpt et lite hus, fremfor noe større. Jeg er veldig fornøyd med det valget, og tror det er helt riktig for oss. Jeg er så glad for å ikke ha en dobbel garasje å overfylle! Vi har en carport til bilen, men den egner seg kun for oppbevaring av nettopp - bilen.

Selv før huskjøp har jeg gått i gang med å rydde opp, selge unna og gi bort ting her hjemme. Det blir stadig mindre ting her. Det passer ypperlig sammen med både flytting og at vi skal inn på ca samme plassen som vi har i dag. Jo mindre som skal flyttes jo bedre!

4 kommentarer:

 1. Må si meg veldig enig med deg angående disse betraktningene. Har tenkt mye på akkurat det samme. Vi holde selv på å bygge oss nytt hus. Og selv om vi er 2 voksne og to barn (Den siste født for en måned siden :-)) så er ikke huset større enn 125 kvm. Hvilket jeg anser som en ganske perfekt størrelse! Hagen tilknyttet huset er vel ca 200 kvm. Synes det er nærmest en mantra blant folk som skal ha hus idag at jo større-jo bedre. Problemet er at kvadratmeterne er fryktelig grådige både i forhold til kapital, og ikke minst tid. Noe som også er en begrenset ressurs. Når en bor på et minimum av kvadrat så er en også nødt til å stimulere kreativiteten mer for å få plass til det en trenger. Og kvitte seg med det som strengt tatt ikke tilfører en noe særlig i livet. Og heller satse på kvalitet på de begrensede gjenstandene en har.

  Takker ellers også for en meget bra blogg! Må daglig innom denne for å se etter oppdateringer, samt sjekke linkene dine!

  SvarSlett
 2. Mange uventede fordeler med lite plass! Har ikke mye plass selv, men det går veldig greit. Bra artikkel

  SvarSlett
 3. så bra og gratulerer!
  Hadde jeg kjøpt hus idag så hadde jeg gått for et mindre hus enn vi har idag tror jeg. Vi har gasnke stort hus og det er farlig lett å fylle det opp for mye.
  Digger ogs the minimalists og becoming minimalists og jobber hardt for å ha færre ting. Det er virkelig mye letter e å ha det ryddig og rent nå med færre ting!

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt klart lettere å ha det ryddig med færre ting! Og rart hvor lite vi egentlig trenger. blir jo oftest til at vi bruker de samme tingene om og om igjen uansett :)

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.