torsdag 27. september 2012

Hvordan spise godt, sunt og billig

I forbindelse med forrige innlegg der jeg presenterte en oversikt over vår bruk av husholdningspengene: Oversikt over husholdningspengene så fikk jeg et godt spørsmål fra Sol: Hvordan greier dere dere på under 2500 kroner til mat hver måned??

Det var jo egentlig noe jeg ikke hadde tenkt over selv, at vi faktisk bruker bare 2500 kroner i måneden på mat! 1250 kr per person det, og det er mindre enn hva jeg brukte på mat da jeg var alene før vi ble samboere, det er det ingen tvil om! Og vi spiser mye god mat synes jeg - det er ikke "beans and rice" her heller.

Så - hvordan?

Først litt om hva beløpet ikke inkulderer, selv om det er nevnt i forrige innlegg. Dette er kun mat. Det er ikke sjokolade, potetgull, øl eller brus eller vin. Det inkluderer til nød en pakke bolledeig og en og annen dessert. Så det er virkelig bare maten da. Men allikevel så er det egentlig ganske billig - for vi snakker frokost, lunsj og middag for to personer.

La oss ta et måltid av gangen og se hvordan det blir billig:

Frokost
Min frokost er ekstremt rutinemessig og består av en liten Tine yoghurt (høstfrisk, 8 stk for 35 kr) og tre spiseskjeer usukret kornblanding (kjøpt i Sverige, billig 1 kg pk). Sambo spiser brødskiver (brød - 3 for 39, coop extra) med pålegg som oftest kjøpes fra Rema eller i Sverige (kjøttpålegg).

Lunsj
Igjen - rimelig rutine og litt kjedelig. På jobb har jeg knekkebrød (Wasa sport, kjøper 2 pk i Sverige, mye billigere enn i Norge) og et mettende og proteinrikt pålegg, gjerne leverpostei, makrell i tomat e.l. Enkelt og holdbart er viktig. Også synes jeg det er godt og bra for magen med knekkebrød heller enn brød, hehe. Sambo smører matpakke av samme brød og pålegg som ovenfor. Ja, det er nok litt kjedelig, men så lenge vi er mette og det er relativt sunt, så er det bra nok.

Middag
Det er vel her vi sparer inn ganske mye tror jeg. Vi er veldig prisbevisste og handler ofte ting på tilbud, og da kjøper vi inn endel av ting vi bruker ofte. Kjøtt og kylling kjøper vi utelukkende i Sverige, og på et eller annet sparsommelig øyeblikk oppdaget vi at når vi lager gryteretter eller wok så klarer vi oss med en kyllingfilet, fordi det er masse grønnsaker, ris osv. Vi MÅ ikke ha 1 filet hver i retten. Kjøper kjøttdeig som brukes til mye (taco, chili con carne, spaghettisauser, hamburgere osv). Avhengig av fryseren kan man trygt si.  Fisk kjøper vi hos Rema1000, fersk laks, 4x125 gram for 43 kr. Wok-sauser, tacokrydder og mye annet handles inn endel av når det er tilbud. Nudler fra Sverige, koster jo nesten ingenting. Frossen wok-blanding, også fra Sverige, er genialt å ha i fryseren. Tilsetter litt ferskt også da, hva enn vi har liggende. Vi handler også endel i utledningsbutikker, der er det mye god billig mat man da kan lage. Samt endel frukt/grønt som er billigere. Middagsrester til overs blir naturligvis en av oss sin lunsj dagen etter.

Så kort oppsummert: vi handler kjøtt i Sverige og er flinke til å bruke alt og ikke bruke mer enn vi faktisk trenger til middagen. Vi handler ofte litt ekstra av ting vi vet vi bruker mye når det er tilbud. Vi har med et par års trening blitt veldig prisbevisste og vet godt hva som er et godt tilbud og hva som er bare tull. Handler i de billigste butikkene.

Og når vi handler så ukeshandler vi: Ukeshandling
Med handleliste - skrevet hjemme mens vi går gjennom skuffer og skap. Hva har vi? Hva kan vi da lage til middag? Hva mangler vi for å lage det vi har planlagt? Det må vi kjøpe inn. Ofte har vi mye vi kan lage ut i fra et "basislager" og lite ekstra vi trenger å kjøpe inn. Så også nettopp på Luksusfellen - og det slo meg at det er en gjenganger at alle der handler minst en gang om dagen. Ser ut til å være en sammenheng mellom gjeld og daglige handleturer, så ukeshandling er nok en lønnsom vane.

Vi startet vel treningen på dette den gang vi ikke hadde så mye penger. Da gjaldt det å få mest mulig ut av de. Og etter det har det bare blitt en vane tror jeg. Og ellers så tror jeg vi også har funnet ut hva som er billig og hva som er dyrt. F.eks lager vi hjemmelaget pizza bare hvis vi har ost vi kan rive til den. Vi kjøper ikke ost bare for å lage pizza. Vi prøver å bruke det vi har til en hver tid, og hva vi har styres litt av hva som har vært på tilbud i det siste.

Anbefaler:
Ukeshandling
Basislager
Tilbudsweb.no
Restemat.no
Handleliste
Være prisbevisst - les kilopris!
Teste billigmerker - finne ut hva som funker og ikke
Utlendingsbutikker
Harryhandel (hvis Svenskegrensa er innen rimelig nærhet!)

3 kommentarer:

  1. Når man handler i Sverige så blir det litt juks ;)

    Det er jo bondeskatten som gjør at det er dyrt og dårlig her i Norge...

    SvarSlett
  2. Hei igjen,

    Anonym: Det er jo ikke juks da, de er bare litt heldige som bor nærme grensa og kan handle litt rimeligere mat.
    Ok, ja vår matkurv ser jo nogenlunde lik ut men vi får ikke til å dra til Sverige så derfor det blir litt dyrere her.. Også bør vi kanskje bli litt flinkere til å planlegge og sette opp lister.. Jeg ryddet i et skap på kjøkkenet og fant en makrell i tomatboks som hadde gått ut i januar 11 så har tydeligvis mer i skuffer og skap enn man tror;) Sol

    SvarSlett
  3. Veldig bra, men ikke glem å lev og nyt livet også da. Som nordmenn glemmer vi ofte hvor bra vi har det. Jeg er student, men jeg velger å kjøpe dyrere ting og spise mindre av det. For eksempel -må- man ikke ha kjøtt hver dag, man kan heller ha gode og friske grønnsaker. Hva gjør en en stakkars kyllingfilet fra eller til? Pluss, billigkjøtt inneholder mest fett og det kommer fra industrielle gårder hvor dyrene lider. Jeg studerer riktig nok i England hvor mat er billigere, men det jevner seg vel ut siden du har en god intekt. Likevel har jeg valgt å gå over til nesten bare økologisk kjøtt og bruker ikke mer penger av den grunn. Snarere tvert i mot! Jeg har aldri levd så sunt som jeg gjør nå eller følt meg så bra.

    SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.