onsdag 4. juli 2012

Strøm - fastpris eller spotpris?


Er du redd for høy strømregning til vinteren? Vurderer du fastpris? Da bør du lese dette før du inngår en slik avtale.

Her en dag fikk jeg et såkalt kjempetilbud fra min strømlevreandør, som tilbyr fastpris på strøm til nær opptil dobbelt av dagens spotpris. Er det er et knalltilbud, eller er det best å styre unna? La oss tenke litt...

Må si da, at jeg ikke har noe imot min strømleverandør, de gir oss den beste strømprisen vi fant da vi valgte leverandør i februar, fordi vi har en god deal gjennom boligbyggelaget vårt. De var uslåelige på pris med medlemsfordelen. Før vinteren er det på tide å sjekke om de fortsatt er billigst, eventuelt å shoppe etter ny leverandør. Dette bør alle gjøre minst en gang i året!

Reklamen jeg fikk i dag var, ikke overraskende, full av triks for å overtale meg om at fastpris er veien å gå. For noen er det det, hvis man er helt fullstendig avhengig av en forutsigbar regning, men da må du regne med å betale dobbel pris om sommeren.  Ellers er det rimelig stor enighet om at spotpris lønner seg i lengden. Spotpris tilsvarer å ha flytende rente på et lån, noe som over tid lønner seg fremfor fastrente. Les mer om at spotpris lønner seg og ulike strømavtaler her: http://www.nettavisen.no/tjenester/article3272720.ece

Så - jeg VET jo allerede at spotpris lønner seg over tid, og ser raskt to store negative konsekvenser av fastprisavtalen jeg nå tilbys. Den første er at jeg ved å inngå avtalen selvsagt må binde meg til strømleverandøren i hele to år. I dag er bytte av strømleverandør veldig enkelt, og det lønner seg absolutt å shoppe etter de som gir best pris. Denne muligheten mister jeg ved å inngå en fastprisavtale. I tillegg reagerer jeg på at fastprisen som tilbys er nesten dobbelt av spotprisen slik den er nå. Det betyr at jeg må betale overpris helt frem til strømprisen sannsynligvis (men faktisk ikke 100% sikkert) kommer opp i det dobbelt utpå vinteren en gang. Sannsynligheten er også stor for at varigheten av perioden med spotpris høyere enn fastprisen jeg betaler er betraktelig kortere enn perioden hvor spotprisen er betydelig lavere enn det som tilbys. Hvordan kan jeg bare anta det, vi vet jo aldri hva som venter? Nei, det er sant, det er jo mulig jeg tar feil selvsagt!! Men det er noen i dette landet som panisk innhenter alle mulige kalkyler angående magasiner, kraftproduksjon, snødekke, salg av kraft, kjøp av kraft osv, nemlig kraftselskapene! Er det noen som kanskje treffer best med spådommene så er det kraftselskapene, men de går vel sjelden ut med sine antagelser hvis det ikke er penger å tjene på det. Det er jeg ganske overbevist om. Det er dermed noe desperat over å sende ut dette tilbudet i juli og forsøke å innhente kunder som binder seg over to år... Kan det være at de ser muligheten for å tjene penger på dette? Gjett om!

Dette er ikke egentlig "ikke bekymre deg for høye strømregninger i vinter - inngå fastprisavtale" fordi strømleverandøren vil ta vare på oss. Jeg hadde neppe fått dette tilbudet hadde de nå mistenkt at kommende vinter blir den dyreste noen sinne. Det føles nesten mer sannsynlig at det er motsatt. Og skulle den bli dyrest er sannsynligheten ikke så stor for at også neste vinter følger i samme sporet. Jeg tror strømleverandørene kanskje frykter en ny mild vinter, og prøver å minne oss på hvor dyrt det var for to vintre siden, da det var så kaldt, for å få oss til å binde prisen "før det er for sent" (legg merke til kort betenkningstid, og at de linker til to artikler som omhandler at prise vil dobles, se linker nederst) slik at de kan innkassere best mulig overskudd i vinter. Selvsagt, de driver butikk, så det må de få lov til. Men jeg blir ikke med på dette, jeg holder meg til spotprisen, slik det også anbefales.

Men hva hvis man har behov for forutsigbare utgifter - det blir så dyrt til vinteren!
Ja, det er vi obs på her også, det vil bli opptil flere ganger så dyrt i en kortere eller lengre periode i vinter. Det er helt opplagt. Hvordan løser vi det? Vi setter allerede nå av et fast beløp til strøm, basert på den høyeste regningen fra sist vinter. Dermed betaler vi nå på sommeren over dobbelt så mye inn på en egen konto enn hva vi får i regninger. Overskuddet lar vi stå til vinteren kommer. Blir det like ille som for to år siden vil i hvertfall de oppsparte midlene hjelpe oss godt på vei. Slik har vi satt en fast utgift til strøm hver måned, som er høyere enn vi vanligvis trenger. Med andre ord - en forutsigbar utgift som skaper oppsparte penger til å dekke eventuelt høyere regninger i vinter. Skulle vinteren bli mild med lavere strømpriser enn forventet og det blir penger til overs skal vi nok finne noe koslig å bruke de på, eller være fornuftige og la de stå til neste vinter igjen. Det er sjelden feil å ha litt for mye penger stående, i forhold til ubehaget ved å ha for lite.

Artiklene det linkes til:
Artiklene reklamen linker til er av begrenset verdi:
Strømprisen dobles til vinteren
Opplysningene her er hentet fra "Kjell Rønningsbakk, redaktør i Kraftnytt, som er en nyhetstjeneste for kraftbransjen og forbrukere." En kjapp titt innom Kraftnytts sider og annonseavdelingen viser følgende:
På vår nye nyhetsweb har vi valgt å reservere øverste del av høyre spalte til annonser. Der er de lett synlige for både abonnenter og mer tilfelig besøkende på våre web-sider. Her vil kraftleverandører møte sine kunder."
Det er ikke lett å stole på informasjon fra en side som sponses av kraftleverandørene som er ute etter mest mulig profitt. Med andre ord overrasker det meg ikke at de truer med høye strømpriser allerede nå. Det overrasker meg heller ikke at det linkes til denne artikkelen i reklamen jeg har fått. Det er selvsagt mulig det er sant, men jeg blir alltid skeptisk til kilder som samarbeider såpass nært med de jeg får reklamen fra.


I denne:
Kjernekraftstopp kan gi prisboom
håper nok Kraftinor at kundene bare leser overskriften. For resten av artikkelen er mye hvis, og om og men. Tre ulike scenarier, hvor det verste tilfellet innebærer at strømmen koster en norsk standard familie 1750 kroner mer i 2025(!) enn i dag. Og i beste tilfelle reduseres kostnaden for norske strømforbrukere. Så tja, svært lite matnyttig i den artikkelen også, i hvertfall når tidsrammen det dreier seg om er 2 år frem i tid.

Jeg velger spotpris :)
Hvis du er bekymret for høye strømregninger til vinteren, sett heller av penger allerede nå, ved å late som at strømregningen er dobbelt så stor. 
4 kommentarer:

 1. Det du ikke tar med i beregningen er at selv om man betaler dobbelt så mye pr kW nå, bruker vi vesentlig mindre strøm på sommeren. For meg, som fyrer med strøm på vinteren, er det best å ha fastpris.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er sikkert endel unntak, som får fastprisen til å lønne seg, slik som du sier.
   For at fastpris skal lønne seg for deg, må det tape seg for noen andre, og jeg oppfordrer alle til å i det minste regne litt på det og sørge for at man ikke blir sittende i feil ende av den dealen, nemlig å sponse andres besparelser... Samtidig innebærer fastprisavtalene en risiko for strømleverandør, noe de selvsagt har beregnet inn i prisen.

   Fant denne fine oppsummeringen av problemet med fastprisavtalene:
   "Dersom du velger å binde strømprisen antar du at du er smartere enn kraftselskapet som har laget fastpris avtalen - noe som er svært lite trolig. De har laget nettopp gjeldende pris med tanke på at de skal tjene på det - ikke du."

   Jeg liker å sitte på pengene mine selv, inntil noen andre rettmessig har krav på de ;)

   Et siste aspekt har med forbruk å gjøre. Jeg frykter at man med fastpris om vinteren kanskje tenker mindre på fornuftig strømforbruk, fordi man føler at prisen er så god der og da. Fort gjort å bruke mer enn nødvendig. Med spotpris, som selvsagt føles høy om vinteren, får man desto bedre grunner til å iverksette strømsparingstiltak, og rett og slett bruke mindre. Sier ikke at dette gjelder for deg, men mer generelt.

   Slett
 2. Jeg er helt enig at det smarteste er å spare strøm hvor det er mulig. Jeg har en billig strømavtale hos Fortum. Helt det samme hva man synes om de, så har de også en interessant side med mange nyttige strømsparetips. Dere kan lese selv her: http://www.fortum.no/no/Strom-Privat/Fortum-og-Miljo/Hvordan-spare-strom/

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.