søndag 29. juli 2012

Harryhandel

I dag skal vi på harryhandel, noe vi gjør hver måned.
Enda en av fordelene med å ha flyttet ut av Oslo, det er bare et litt langt steinkast til svenskegrensa. Vi handlet i Sverige tidligere også, jeg er tross alt oppvokst med harryhandel. Men da var det mye lenger, og kostet derfor mye mer, selve turen. Så hvis ikke handlingen var i forbindelse med å besøke familie, så gikk nok mye av vinninga opp i spinninga. Men nå koster det heldigvis mindre å reise dit, og jeg tror vi sparer litt på å handle der.

Som erfarne harryhandlere og prissammenliknere er det kanskje interessant for noen hva vi velger å kjøpe i Sverige - for det er virkelig ikke ALT som er billigere i Sverige! Endel er betraktelig dyrere, så det gjelder å ha en viss formening om prisnivået på ulike varer. Dagens handleliste består av følgende:

Karbonadedeig (2 kg ca 100 SEK), kyllingfilet (Kronfogelen, 2 kg ca 180 SEK), knekkebrød (betydelig billigere enn i Norge - dette blir billige matpakker på jobb), brus (ca 100 NOK inkl pant for et brett), kjøttpålegg, frossent lammekjøtt (grytebiter), appelsinjuice (fra kjøledisk, billigere enn tilsvarende i Norge, men her kan man gå ned i kvalitet og få billigere både i Norge og Sverige), Extra tyggegummi (kjøpe 10-pk), sukker, tannkrem, og tilslutt litt øl selvsagt.

Andre ting vi pleier å ta med fra Sverige ved behov: fullkornspaghetti, frosne grønnsaker, ost (ikke hva som helst, pris sjekkes nøye her), gresk yoghurt, saft, egg, barberblader.

Og i tillegg polvarer nå og da. Og innimellom fyller vi faktisk også bensin i Sverige.
Vi tar også med oss brusboksene tilbake til Sverige for å pante dem, det er 24 kr på et brett.

Vi kjøper selvsagt bare varer vi vet koster mindre eller like mye som varene i Norge, av tilsvarende kvalitet. For eksempel kjøper vi ikke de billigste kyllingfiletene vi finner i Sverige - av erfaring er det mest vann.  Nesten alltid vil det være billigere å kjøpe firstprice i Norge enn å handle varene i Sverige, så er matbudsjettet trangt er ikke harryhandel nødvendigvis det billigste. Faren er også stor for å handle inn mye man ikke trenger (særlig uten handleliste, ja, for vi skriver selvsagt handleliste for harryturene også!), spesielt hvis man er i troen om at ALT er billigere enn i Norge, pga kursen. Det er feil, endel er såpass mye dyrere enn i Norge at kursen på ingen måte veier opp for det. Man må i tillegg huske bensinpengene man bruker på turen. Men fordelen er at man kan kjøpe større kvanta på en gang, noe som reduserer kiloprisen en god del i forhold til enkeltpakker her hjemme. 

Ellers er det ikke bare endel matvarer som anbefales kjøpt i Sverige, men på sentrene langs grensen er det gjerne de samme kjedebutikkene som i Norge, med tilsvarende priser som i Norge. Da får man en 10-15% rabatt, avhengig av kursen. Sist f.eks kjøpte jeg en jeans på HM som koster 399,- her og 399,- der. Den kostet da 50 kr mindre der. Vi finner ofte billigere sportsklær og sko også, samt dunjakker og vinterutstyr. Mest fordi det er andre, billigere, merker enn Bergans å få tak i! Men vær obs - endel butikker har justert opp til svenske priser, som da ligger omtrent tilsvarende høyere enn i Norge. Ikke alltid noe å spare da. Spesielt elektronikk gjerne en god del dyrere enn her hjemme.

Mine tips for harryhandel:

  • sett deg inn i hva dagligvarene du handler koster (kilopris) i Norge, skriv gjerne ned eller ta vare på kvitteringer en stund. Slik kan du sammenlikne når du er i Sverige. Ikke la deg lure til å tro at alt er billigere!!
  • skriv handleliste - det er fort gjort å gå bananas i de store matbutikkene. Ikke kjøp noe du ikke trenger!
  • husk å regne med bensinpengene før du mener at turen lønner seg.
  • Betal med visa - alltid! Butikkens kurser er ofte dårligere. Be om å betale i svenske kroner med bankkortet ditt, og det går automatisk på visa-delen.
  • Husk igjen at det ikke nødvendigvis er billigst i Sverige - firstprice-varer i Norge er gjerne billigere.
  • Les kilopriser også i Sverige. Store pakker lønner seg ofte, så lenge du har tid til å spise de, eller plass til å lagre varene over lengre tid.
Det viktigste er utvilsomt å fortsatt bare handle ting man trenger - og å ha en god formening på varenes prisnivå her hjemme. Da kan harryhandling være lønnsomt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.