onsdag 23. januar 2013

Basislager av matvarer

En smart ting for å redusere penger som går med til mat er å ha et basislager av varer hjemme.
Det er mange fordeler med dette - for det første har man gjerne utgangspunkt for mange ulike matretter, for det andre blir det sjeldnere krise fordi noe viktig mangler og dermed blir det færre impulsturer til butikken. Dette henger sammen med fordelene med å ukeshandle, heller enn å handle flere ganger i uka. Her er det penger å spare :)

I dette innlegget tenkte jeg å dele hva vi har i vårt basislager for øyeblikket, og hva slags matretter vi gjerne bruker disse varene til.

Basisvarene handler vi gjerne når de er på tilbud, eller sporer opp rimelige varianter hvis mulig. Fordi det er ting det gjerne går mye av hos oss. Nå er ikke varene jeg viser her nødvendigvis billigst i sin klasse altså, men de er i alle fall ikke de dyreste!

Litt av hvert på lager :)

Ris. Veldig viktig hos oss. Brukes til wok, indiske sauser, gryteretter...
Kjøper 4 kg ris for 39,90 hos Europris.

Spaghetti av fullkorn.
Også utgangspunkt for gode pastamiddager, enten det er med ulike tomatsauser,
pesto, kantarellsaus, røkelaks osv osv.
Kjøpt i Sverige, 1,9 kg for ca 34 norske kroner. Man kan få mye billigere hvis det ikke
er viktig med fullkorn.
Buljong og/eller fond.
Smaksetter gryteretter, lapskaus, sauser, supper og ris.
Har også noen frosne terninger hjemmelaget kraft frosset ned nå.Billige grove baguetter som kan brukes til så mangt enten det er frokost, lunsj eller middag.
Nydelige med en klatt smør til varm suppe. Disse koster 19,90 på Rema for 12stk.

Veldig viktig: krydder. Koster lite, varer lenge og kan piffe opp enhver rett.

Sa noen krydder? :)
Kjøpt endel i poser hos utenlendingsbutikker, billige krydderglass fra Ikea gjør nytta.

Oljer - olivenolje og soyaolje p.t. Pleier også å ha rapsolje stående.
Brukes til steking, koking og det meste.
Og en billig (virkelig, 43 svenske kroner) hvitvin til matlaging. Lurt med skrukork.
Vinen er fin til sauser f.eks.
Veldig god og rimelig indisk saus.
Er konsentrert og skal iblandes f.eks en boks hakkede tomater, vann e.l.
Et glass holder derfor til 3-4 middager for 2 personer og koster ca 20 kroner.
Finnes i mange ulike smaker, hos utlendingsbutikker i hvertfall.


Hermetikklager.
Kokosmelk (til wok f.eks), hakkede tomater (supper, gryter), mais til salater (2,99 pr boks hos Europris),
kikerter, hummus og  aubergindip fra utledningsbutikk (herlig vegetarmat til en billig penge).
Bønner til salat eller chili con carne.
Sitroner, løk og hvitløk.
Viktige basisvarer hos oss.

Dette er det viktigste vi har stående, i tillegg til frossen kjøttdeig og kyllingfilet i fryseren. Da er hverdagsmaten for det meste i boks, uten at det blir veldig kjedelig eller ensformig. Mulighetene er så mange at det er egentlig bare kreativiteten som setter grenser. I tillegg til dette har vi jo også masse annet som kommer og går etter hva vi planlegger å spise. Poteter og gulrøtter er også ganske standard, samt frossengrønnsaker.

Med et slikt utgangspunkt trenger vi ikke handle "alt" hver eneste uke. Vi kan bruke mye av det vi har som utgangspunkt, og etterhvert fylle på med basisvarer når det blir tomt, eller sikre oss noe på tilbud når vi kommer over det. Endel grønt, samt meieriprodukter må vi jo ha etter behov og kjøpe ukentlig. Da hos en lavpriskjede. Når vi sparer penger på hverdagsmaten er det uproblematisk å bruke litt ekstra på helgekos i form av ferskt kjøtt, kylling eller fisk.

Om utlendingsbutikker
Som dere ser skriver jeg stadig om handling i utlendingsbutikker. Jeg skal innrømme å ha jukset litt her, fordi min samboer er arabisk ;) Så da ble jeg for mange år siden introdusert til butikker som selger både frukt, grønt, krydder og masse annet godt rimeligere enn mange matvarebutikker. Litt fordi de gjerne er tilpasset matlaging til mange personer, så man kan kjøpe større kvanta og dermed ende på en rimeligere kilopris på endel ting. Og på tørrvarer, hermetikk osv er jo det helt genialt selv om man bare er to. Så er man så heldig å være i nærheten av en slik butikk oppfordrer jeg sterkt til å ta turen innom! Selv flyttet vi til en mindre by uten slik butikk, men siden jeg jobber i Oslo har jeg stadig handleoppdrag på Grønland. Og ja, jeg drasser med meg alle posene på bussen hjem ;) Ellers legger vi turen innom de gangene vi er på Ikea eller besøker venner i Oslo, for da kjører vi bil. Vi får overraskende mye for pengene der, jeg blir like overrasket over sluttsummen hver eneste gang. For noen hundrelapper sikrer vi oss varer som vi kan kose oss med i månedsvis! Et eksempel på prisforskjell er på en bunt persille, bredbladet. Hos Coop Extra koster den 25 kroner, i Oslo kjøper jeg den for 10 kr. Valget er enkelt.

Og dagens middag er: linsesuppe av røde linser og ris, tilsatt chilipasta. Nam!
Nå ble jeg nemlig sulten :)

Hva har du i ditt basislager?

4 kommentarer:

 1. Hei. Jeg har akkurat gjort min entré i personlig økonomi-bloggverdenen, og har følgelig begynt å lese og forsøke å finne andre små og store blogger med samme tema. Jeg lese riktignok en god del før jeg selv begynte å skrive, men nok om meg - poenget er at dette er en knakende god blogg og hittil min favoritt av de litt mindre.

  Min tilnærming til det du skriver om her er, som med alt annet, kanskje et hakk mer radikal. Jeg finner maten min bak butikkene og har drevet med dette en liten stund nå - det er gratis (økonomisk overlegent), bærekraftig og moralsk til tusen og utover det enkel og grei moro. Dessuten fylles basislageret opp forbløffende fort, slik at man er forberedt på det meste.

  Hva tenker du?

  SvarSlett
  Svar
  1. Bak butikkene? Som i det som kastes?
   Antagelig ikke så dumt i såfall!

   Slett
 2. Jeg får ikke WP-kontoen til å funke, uansett der er samme person som over som skriver dette:

  Rent økonomisk er det helt genialt, matbudsjettet mitt for februar er på en hundrings og den ser jeg for meg at skal gå til parmesan eller lignende.

  Har du hørt om Early retirement og lignende tenkning, som for eksempel mannen bak bloggen Early Retirement Extreme (får ikke laget link ser det ut til) står for?

  SvarSlett
 3. Jeg kjøper tørre kikerter, bønner og linser i utenlandsbutikkene -store poser. Så bløtlegger jeg dem over natten, koker dem en time+ til de er møre, fordeler i passe porsjoner og fryser ned. Dette bruker jeg i gryter, supper, hjemelagd hummus... Masse gode næringsstoffer, fiber, drøyer maten og er billig.

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.