torsdag 17. januar 2013

Oppsummert dagligvarehandel 2012

Da er regnskapet for bruk av felleskontopenger for 2012 klart.
Hos oss har vi løst betaling av felles utgifter ved å lage oss to felles kontoer, en for regninger og en for mat- og dagligvarehandel. Sistnevnte konto er det knyttet et kort til som vi bruker til innkjøp av mat, husholdningsprodukter, bensin og annet felles. På kontoen setter vi inn 2500 kroner hver i måneden, dvs totalt 5000 kroner å bruke. Disse pengene fører jeg regnskap over, fordi det er moro å se hvordan pengene blir brukt! I utgangspunktet tenkte jeg bare gjøre det for 2012, men tror allikevel at jeg fortsetter i 2013 også.

Da kan jeg jo vise frem resultatet for bruk av felleskontopenger i 2012:

Totalforbruk per måned i 2012. 
Det er ingen tvil om at forbruket varierer fra måned til måned. Noen måneder mer enn 5000, andre måneder mindre. Dette skyldes til en viss grad når vi handler i Sverige, da storhandling i Sverige koster endel, men gjerne følges av uker med lavt forbruk siden vi da har mye på lager. Noen ganger skjer Sverigeturene f.eks når jeg får lønn og setter inn penger på felleskontoen rundt 27. i måneden. Så da blir det stor utgift registrert den måneden, mens følgende måned blir billigere. Og det stemmer godt med grafen, da vi hadde storhandling i Sverige både i slutten av juli og i slutten av september.

Desember ble ikke overraskende årets dyreste måned. Det skyldes både en liten sverigetur, tradisjonelt pinnekjøttlag for familien og at spesielt bruk til kategorien hus/hjem økte betydelig...Vi snakker nok juleblomster, juletre, juletrepynt osv.

Regnet i snitt per måned ender det på: 4988,89 kr.
Det vil si at vi tilsammen bruker akkurat det vi har satt av. Og det er jo bra! Noen småting har nok sneket seg unna regnskapsfører, men det er ikke mye. Regnskapsfører er nemlig har nemlig nazi-kontroll på kvitteringer!

Fordeling på kategorier:


Ut i fra denne fordelingen ser vi at 47,5% ble brukt til mat. Som mat regnes da alt som spises og drikkes, minus godis og brus som har egne kategorier. Av 5000 hver måned betyr det at 2375 kroner går til mat. For to personer høres det ganske normalt ut tror jeg. Nest mest går faktisk til hjem/interiør. Hvems skyld er det mon tro?? (*skyldig*) Men første år i ny leilighet så har det vært noe småtteri vi har hatt lyst på og kjøpt inn også. På tredjeplass kommer bilen, i hovedsak bensinutgifter. Og en og annen kanne med spyleveske og sånn. I snitt 430 kr til bilen. Ikke medregnet årsvagift, forsikring, vedlikehold, da vi har løst det på en annen måte (fordi det kun er sambo som eier bilen). Godis kommer inn på fjerde plass... og resten fordeler seg på andre kategorier.

Noen tall til ettertanke:
Brukt på godis i 2012: 4129 kroner
Brukt på brus i 2012:  2577 kroner
Brukt på cafe/restaurant i 2012: 2994 kroner

Vi har brukt 9700 kroner på luksusvarer vi helt sikkert kunne klart oss uten.
Det er bare såvidt mindre enn hva vi betalte for ferieturen vår til Santorini i sommer...
Sånn for å sette det i perspektiv.

Men - kos i hverdagen er like viktig som ferie, så det blir nesten som å fordele en ferieuke ut over året. Det er kanskje bare bra :)

Og sist og minst, men allikevel irriterende mye: bæreposer for 154 kroner.
Har nå gått over til handlenett!

Fordeling mellom butikker:


Ikke overraskende handles det mest hos Coop, Eurocash og Rema 1000. Og hos Coop er 90% hos Coop Extra, og noe hos Mega. Rema 1000 og Coop Extra er våre nærmeste butikker, vi har Coop medlemskort, og handler derfor oftest hos disse to. Butikkene ligger nesten ved sidenav hverandre, det er derfor enkelt å kjøpe det vi vet er billigst hos Rema 1000 der, mens vi setter stor pris på Coop Extras gode utvalg til gode priser. Eurocash ligger et godt steinkast unna, men holder basislagrene fulle. Kjøttdeig og kylling går det mye av i heimen. Av andre butikker bruker vi mest hos ulike innvandrerbutikker. En favoritt på Grønland i Oslo har mye godt å by på til en billig penge! Og siden jeg jobber i nærheten kan jeg ta meg av handlingen der. Der finner vi alt det lille ekstra vi trenger for å lage god og spennende mat!

Oppsummert:
Totalt har vi da brukt opp alle de 60 000 vi satt inn til felles handling i fjor.
På en måte er det mye på to personer, så her lider vi absolutt ingen nød. Vi spiser sunt og godt og koser oss mye. Jeg synes vi får veldig mye for pengene vi har satt av, det er jo noe av hovedpoenget. Å få mest mulig at det vil il for pengene. Vi ser ingen umiddelbare behov for endringer og fortsetter som vi har gjort også inn i 2013.

Sammenliknet med Sifo:
Sifos referansebudsjett er greit å sammenlikne med, da det gir et hint om hva som er "normalt" eller fornuftig om du vil. Det er viktig å påpeke at Sifos budsjett ikke er noe sparebudsjett, men et normalforbruksbudsjett. Så det er absolutt mulig og noen ganger nødvendig å legge seg litt under satsene Sifo anbefaler. For å få mer penger til nedbetaling/sparing f.eks.

Jeg ser at iflg Sifo burde vi ligge på rundt 5200 kr pr mnd til mat/drikke og andre husholdningsutgifter. Vi bruker jo 5000 som da også inkluderer bensin til bilen. Så, en 500-600 kr under Sifos budsjett. Og vi lever godt synes jeg!! Føler absolutt ikke at vi er på sparebluss i husholdningen, selv om jeg er det på resten av mine egne penger. Må vel si jeg er fornøyd med det :)

2 kommentarer:

  1. Her snakker vi stålkontroll :-)

    Over fire store for godis høres mye ut. Tomme kalorier kan gi tom lommebok. :-)

    Ellers er det interessant at dere ligger under Sifos satser. Ofte blir disse satsene sett på som veldig nøkterne (Dine Penger pleier gjerne å legge på et prosentvis påslag for å gjøre satsene mer realistiske), men jeg har også erfart at det er godt mulig å holde seg innenfor disse satsene.

    SvarSlett
    Svar
    1. Vi er fryktelig glad i sjokolade :p Men håper på å bli litt flinkere i 2013 på den delen.

      Ja, fint mulig å leve godt og spise sunn god mat og ikke bruke like mye som Sifo anslår. Krever selvsagt litt mer innsats og ikke minst kunnskap om hvordan. Vi har funnet det ut selv. Ukeshandlinger, panlegge middager, 1-2 vegetarretter i uka (bruker ikke kjøtt = billigere OG sunt!), basislager, hamstre litt ved gode tilbud, kjøpe kjøtt i Sverige siden vi bor nær grensa, osv osv.

      Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.