lørdag 22. mars 2014

Hvordan kan vi spare 30% av netto inntekt?

Et relevant spørsmål i forbindelse med at vi har satt som mål å spare minst 30% av utbetalt lønn fra mai 2014 er jo hvordan det er mulig. Noen vet godt hvordan det er mulig, for andre fremstår det som en umulighet, og noe som sikkert krever at man ikke har noe liv og at det meste er ganske miserabelt. Men neida, slik er det ikke hos oss i alle fall.

Hvordan spare mye
Det er ikke magi eller flaks, det er relativt enkelt.
For å kunne spare mye må det skapes et størst mulig gap mellom inntekter og utgifter.
Jeg har over flere år vært svært fokusert på å senke utgifter, samtidig med å beholde våre normalt gode inntekter. For andre bør fokuset kanskje ligge på å øke inntektene, samtidig som forbruket holdes lavt. Det er forskjellen mellom de to som er avgjørende. Det handler heller ikke bare om hvor mye man tjener, men også om hvor mye man bruker.

Øke inntekter?

  • Ta ekstrajobb eller jobb overtid på nåværende jobb dersom det gir mer utbetalt.
  • Jobb freelance med noe du er god til
  • Se om du kan tjene penger på hobbyer, ved f.eks salg av produkter eller tjenester
  • Forhandle lønn på arbeidsplassen, benytt deg av tillitsvalgte dersom du er organisert. Du får ingenting hvis du ikke spør!
  • Se etter nye spennende jobber som gir mer i lønn , ha mot til å skifte beite.
  • Ta videreutdannelse ved sidenav jobb, uten studielån! Finn ut hvilken kompetanse som kan gi deg bedre betalt der du er, dette kan du spørre sjefen om direkete, eller i større organisasjoner kan HR-avdelingene være behjelpelige. Ikke kast bort tid på unødvendig ekstrautdannelse.
  • Bytte karriere? Forsøk å studere innen det nye feltet på deltid i tillegg til jobb, styr unna studielån. Det er verdt hardt arbeid for å få jobbe med det du brenner for.

Kutte kostnader?
  • Får oversikt over alle utgifter, både månedlige og periodiske utgifter
  • Kutt ut alt unødvendig! Eks unødvendig dyrt tv/internett, for dyrt mobilabonnement, støttemedlemskap treningssenter, abonnementer på bøker/aviser/blader, plomber tv for å slippe lisens..osv. Få all unødvendig luksus ut av regningsbunken! Livet er faktisk like godt, det er bare færre regninger.
  • Reisevaner? Reiser dere for ofte eller for dyrt? Sjekk hvor mye som faktisk brukes på reiser i løpet av et år. Mange har mye å spare på å ta noen hyggelige ferieuker hjemme heller enn i utlandet.
  • Gå over forsikringer, sørg for å ha de billigste avtalene.
  • Bytt strømselskap til ledende på spotpris hos Konkurransetilsynet.
  • Reduser strømforbruk
  • Innfør middagsplan og ukeshandling med handleliste. Spis mindre kjøtt!
  • Tren ute i naturen eller invester i rimelig utstyr å ha hjemme. Kjøp gjerne brukt. Kutt ut treningssenter og bli din egen personlige trener.
  • Bil? Nødvendig? To biler? Virkelig nødvendig? Å ofre litt mer i hverdagen kan spare mye!
  • Finn beste rente på boliglånet, bytt bank ved behov.
  • Bo rimelig, kjøp/lei ikke mer enn nødvendig! Vurder sterkt om det er nødvendig å bo sentralt, eller om en buss- eller togforbindelse er helt greit når boligprisene er betydelig lavere og du kan et lavere boliglån. Lavere boliglån betyr mindre renter til banken og mer penger i din lomme. Alt for mange bor seg ihjel.
  • Enslig? Vurdere å bo sammen med venninne/kompis? Selv alenemødre kunne sikkert hatt nytte av å danne et bofellesskap for å redusere utgifter. Det er kanskje ikke ideelt, men kan være en god løsning om man ønsker å spare penger over en periode. Sørg bare for å ha avtaler på plass på lik linje med andre samboere.

Det er mye man kan gjøre for å skape et større sparepotensiale. Noe er mer drastisk enn annet. Men for hver lille ting man sparer inn på, så blir det mer penger til overs av lønningen som kommer inn.

Hos oss har vi nokså normale lønninger på litt under 1 mill brutto i året, ikke noe ekstravagant egentlig. Men vi har unormalt lave kostnader, der må-betale kostnader per måned utgjør rett under 50% av netto lønn. Det er uvanlig lavt. Noe som er et resultat av en streng gjennomgang av alt ihht til listen over, og et valg om å bo usentralt for en periode. På inntektssiden har jeg ikke hatt det store fokuset, da jeg for øyeblikket ikke har lyst til å skifte jobb og synes jeg tjener greit, selv om potensialet forsåvidt er større. Mannen tjener også ekstra penger på hobbyen sin, det blir endel tusenlapper ekstra hver sommersesong. Han liker fotball og er derfor fotballdommer.

Så at vi kan sette av så mye som 30% til langsiktig sparing (antagelig i form av å nedbetale boligen) er et resultat av valg vi har tatt og endringer vi har gjort for å redusere kostnader. Og det må nevnes at vi ikke har barn enda, for det er selvsagt noe som øker de nødvendige kostnadene noe.

Men det må da bety at vi har et fryktelig trist liv?
Neida, absolutt ikke! I tillegg til den langsiktige sparingen har vi også kortsiktige sparemål, blant annet en feriekonto som får et greit påfyll hver måned og som nylig har kjøpt oss flybilletter til en weekendtur i slutten av april. Vi setter også av til å gi gaver til nære og kjære samt veldedige organisasjoner, og som resultat av smarte handlevaner spiser vi både godt og sunt året rundt. Handler mye økologisk og gode råvarer, innenfor den summen vi har satt av til mat, husholdning og bensin (5500 kr pr mnd). Vi har til og med et par tusenlapper hver i lommepenger hver måned som vi bruker på hva vi vil, så vi mangler egentlig ingenting til tross for at vi sparer mye. Og ja, vi har til og med en bil som står i garasjen det meste av uka. Kunne klart oss uten, men liker luksusen når vi først trenger den. Med andre ord kunne vi spart mer! Men jeg tror det er viktig å ha en balanse mellom sparing og forbruk, og litt må vi jo kose oss også, hvis ikke ville jo ikke dette vært en holdbar plan i lengden.


Men en ting vi ikke gjør, som skiller seg fra nesten alle andre nordmenn - vi pusser ikke opp, eller ominnreder leiligheten. Den er som den var da vi kjøpte den, vel og merke nokså nyoppusset, så den er fin, men i gamle dager ville det helt klart blitt byttet farger på noen vegger og kjøpt inn nye møbler. Men det vi har duger, og hvem bryr seg egentlig om fargen på soveromsveggen? Så leiligheten er fullstendig uendret, med unntak av bilder på veggene, siden vi flyttet inn med våre gamle møbler for to år siden. Det er kanskje uvanlig nå til dags. Men vi har bedre ting å bruke penger på, reiser f.eks :) Etterhvert må det jo vedlikehold til hos oss også, men det er forskjell på vedlikehold og at veggene har årets trendfarge for å si det sånn. Og jeg kjøper heller ikke nips, duker, gardiner osv. Jeg brukte mye penger på slikt før. Nå fremstår det som helt unødvendig. Det jeg har blir ikke oppbrukt med det første.

Og for de som måtte lure så er soveromsveggen faktisk bare lyseblå, det er ikke verre. Babyblå, som på et barnerom. Ikke min favoritt. Men så ser jeg den ikke så ofte heller ;)

Ved neste anledning skal jeg skrive litt om hvorfor i all verden vi er så giret på sparing, nedbetaling og økonomi. Hva oppnår vi med det, hva er det vi vil?

4 kommentarer:

  1. Du skriver: "Ved neste anledning skal jeg skrive litt om hvorfor i all verden vi er så giret på sparing, nedbetaling og økonomi. Hva oppnår vi med det, hva er det vi vil?"

    Som en ivrig tilhenger av bloggen din har jeg svaret på det: Du, som jeg- har på følelsen at renten skal opp igjen og når den går opp igjen vil den stige i et tempo som vil sende sjokkbølger inn i alle husholdninger i dette landet her. Den som har betalt ned mest (les; lav gjeld relativt sett) sitter tryggere.

    Har jeg rett?

    Fortsatt god søndag!

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er også et aspekt, men kanskje ikke hovedgrunnen. Men nå har du sikkert lest innlegget mitt hvor jeg konkluderer med at jeg tror det kan være mange gode grunner til det vi gjør, uten at jeg kan sette fingeren på en enkelt ting akkurat nå. Men i situasjonen du nevner er det også greit å ha en robust økonomi. Det kan by på muligheter kan jeg se for meg :)

      Slett
  2. Det handler, som du skriver, mye om prioriteringer. Det er faktisk mye man ikke må bruke penger på! Selv bor jeg meg i hjel, med et boliglån som spiser halve lønna mi hver måned. Det er nemlig min prioritering :)

    For jeg bor nemlig i Huset med stor H, et hus som ble kjøpt for å bo leeeeenge i, og ikke en midlertidig boløsning på vei til drømmehuset. Vi flytta direkte fra en liten 2-roms på 40 kvm til rekkehus på 140 kvm i stedet for å gå omveien om en 3-roms på rundt 70 kvm til tross for at det ikke forelå planer om barn på innflyttingstidspunktet. Har vel spart rundt 150 000 kr bare i utgifter knyttet til kjøp og salg av bolig pga det!

    Nips, puter, og siste møbelskrik er ikke ting vi bryr oss med. Huset er møblert med funn fra finn.no og vi har ikke endret noe -- ennå. (Vi har god tid, ikke alle rommene er i bruk av oss på nåværende tidspunkt.) Vi har begge fine buffere, og jeg skulle gjerne spart mer, men i dag er jeg fornøyd om jeg får satt unna en tusenlapp eller to i måneden i tillegg til BSUen (som snart er full).

    Følger interessert med på bloggen din, og er veldig interessert etter hvert i erfaringer med fondssparing, da jeg lurer på å starte med en 100-300 kr/mnd med det.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er helt klart lov å prioritere bolig, så lenge det er gjennomtenkt fra før kjøp at det er det som er det viktigste :)
      Frykter at mange bare lar seg rive med av å se på at "alle andre" kjøper stort og dyrt, med maks lån, uten å tenke gjennom om det virkelig er det de faktisk vil selv også.
      Smart å ikke kjøpe flere ganger enn nødvendig ja! Det er kostbart.

      Hoho, fondssparingen går opp og ned, så jeg skjønner hvorfor det ikke er for sarte sjeler! Kjipt å se sparepengene tape seg, men moro når de går opp igjen. Begynner å se hvorfor det sies at de bør ha lang sparehorisont. Det er kanskje det viktigste, å være villig til å la de stå i minst 5 år.

      Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.