onsdag 16. april 2014

Bytte bank del 4: Hvordan flytte betalingsavtaler


Bytte bank del 1: Hvorfor bytte bank
Bytte bank del 2: Hvordan bytte bank
Bytte bank del 3: Refinansiere boliglån


Nå har du forhåpentligvis blitt inspirert til å se på kundeforholdet ditt med banken din, og skjønt at det ikke vil skape spesielt store omveltninger i livet om du bytter bank. En av utfordringene kan dog være å flytte betalingsavtaler til ny bank. Men heller ikke det er særlig vanskelig! Sjekk om din nye bank kan hjelpe deg, eller gjør det selv ved å følge denne oppskriften:

E-faktura
Efaktura følger deg og ditt personnummer. De behøver du ikke flytte, de kommer automatisk inn i din nye bank! Veldig lettvint! Og i perioden du har to banker evt så har du tilgang til efakturaen hos begge. Jeg har oppdaget at det er en fordel med efaktura derom man bli en frekvent bankybytter ;)

Avtalegiro
Avatalegiroene er dessverre litt vanskeligere, da de er en avtale med banken, og følger ikke deg. Du har to muligheter for å flytte de: 

Mulighet nr en: Slett avtalegiroene i nettbanken, vent på neste papirfaktura
, betal den  i din nye bank og opprett ny avtale. Ulempe: medfører fort noen fakturagebyrer. 

Mulighet nr to: Følgende oppskrift for å flytte avtalene selv:

  • Skriv ned infoen om avtalene som du finner i nettbanken i din gamle bank, til hvem, kontonr og KID. Dette er viktig!
  • På avtalegiroer som ligger til forfall bør du også skrive ned beløp og dato for forfall.
  • Når du har skre vet ned infoen: slett avtalene i den gamle banken. Ved advarsel om at evt regninger til betaling slettes kan du akseptere så lenge du skrev ned infoen om hvor mye og når den forfaller.
  • I den nye banken oppretter du regning på kr 1,- til alle de avtalene du skrev ned, sett forfallsadato et stykke frem i tid. Med unntak av de som lå til forfall og hvor du har beløp og forfallsdato. Der oppretter du en regning på gjeldende beløp til gitte dato. Ved opprettelse av regning får du spsm om å opprette avtalegiro. Svar ja, hehe. I Yabank fikk jeg dette til bare ved å godkjenne enkeltregninger, ikke ved å godkjenne flere på en gang.
  • Gå inn i oversikt over avtalegiro og se at alle er på plass.
  • Gå inn i forfallsoversikt og slett alle regninger på kr 1,-
  • Sørg for at det er dekning på kontoen til å betale de faktiske regningene du la inn.

Husk: kontoen du velger for avtalegiro er den som blir gjeldende. Opprett de kontoene du ønsker og lag deg strukturen din først dersom du betaler ulike avtalegiro fra ulike kontoer. I verste fall må du bare gjennom dette igjen for de du vil flytte til annen konto. Men da i samme bank.

Jeg gjorde det slik da jeg byttet bank sist, men hadde bare 5-6 avtaler å flytte på. Det tok jo litt tid, men så var jeg ferdig med det også. Og ingen fare for fakturagebyr. Det ser overveldende ut her, men det tok meg kanskje 45 min en kveld, for det er ikke vanskelig. Har du veldig mange ville jeg kontaktet ny bank og spurt om de kan hjelpe til. De skal ha mulighet til å ordne dette for deg. Benytter du bankbytteskjema nevnt i denne miniseriens første innlegg så skal du kunne be om at avtaler overføres.

Det verste som kan skje om noe går feil og du har slettet en avtale og ikke laget ny, er at de sender deg en papirfaktura. Bare pass på å får betalt det som ligger inne til forfall, hvis ikke kan det bli purring og purregebyr. Dobbelsjekk forfallsregisteret at det ligger inne. 

Det krever kanskje at man har litt oversikt, skriver ned, sjekker at alt ligger inne til slutt osv. Men da er det gjort en gang for alle.


Nå vet du hvorfor du bør bytte bank, hvordan du bytter bank, hva du trenger for å refinansiere boliglån og til og med hvordan du selv kan flytte avtalegiroer fra en bank til en annen. Så, da er det egentlig ingen grunn til å frykte bankbytte, bare gode grunner for å bidra til å skape konkurranse i bankmarkedet!

3 kommentarer:

  1. Jeg fikk problemer da jeg forsøkte å flytte avtalegiro. Jeg noterte ned info og fikk opprettet avtalene i ny bank, men det viste seg at det kan være noen dager mellom en avtalegiro sendes fra utsteder til den dukker opp i nettbanken. Dersom avtalen blir slettet i denne perioden, vil giroen bare slettes uten varsel ettersom den ble sendt til gammel bank hvor avtalen var slettet. Første indikasjon på at overføringen ikke hadde gått bra var inkassovarsel. Gammel bank kunne bare bekrefte at sånt kan skje...

    SvarSlett
  2. Hvis du har efaktura og autogiro, kan du ikke bare slette autogiroavtalen i den banken du forlater? Ev kort tid etter siste betaling slik at ikke noe krysser hverandre. Neste krav kommer som efaktura med varsel. Du betaler denne manuelt i ny bank og får som oftest invitasjon til å tegne autogiroavtale.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jo, det vil jeg tro fungerer fint når man har opprettet begge deler :)

      Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.