fredag 19. juni 2015

Å spise opp maten - lag kyllingsuppe på kyllingskroget

En av tingene vi gjør for å spare litt penger er å bruke alle maten vi kjøper, og kaste minst mulig. Hver eneste ting vi må kaste har vi tross alt betalt for. Og mat er gjerne noe mange kaster mye av.

Et eksempel jeg tenkte å dele er rett og slett en middagsrett i hovedsak laget på skroget av en hel kylling. Vi kjøper nemlig ikke lenger billig frossen svenskekylling, men dyrere hel (og helst økologisk) kylling. Dette valget har naturligvis utspring i andre verdier enn økonomi og sparing, men det har gjort det desto viktigere å få mest mulig ut av kyllingen. En ny favorittrett har dermed oppstått, og med tanke på ingrediensene er dette er rimelig rett!

Når vi deler kyllingen er det lår og brystfileeter som er de beste delene. Disse bruker vi til andre retter. Jeg vil tro mange ville kastet kyllingskroget, men gud forby, da det er utrolig enkelt å koke skikkelig god kyllingkraft på det! Og like enkelt er det da å bruke kjøttet fra skroget i kyllingsuppe.

Siden denne tar litt tid å lage deler jeg den med dere rett før helga :)


Slik lager vi kyllingkraft og en kjempegod kyllingsuppe:

Skjær purre, gulrot og persillestilker (stilker av bladpersille, billig hos utlendingssjapper) i biter. Et
laubærblad skal være med. Nøyaktige mengder er ikke så viktig, med det som er vist på bildet er for å lage kraft på ett skrog i en kjele som rommer ca 2 liter, og lager middag til en 3-4 personer.Fres grønnsakene i litt olje, salt og pepper (kun litt krydder, smak heller til tilslutt) en kort stund i kjelen, og ha deretter i kyllingskroget. Det må kanskje brekkes opp litt for å passe i kjelen. Vi har også i vingene her, da det skal bli kyllingsuppe, så det blir litt mer kjøtt i suppa.Hell over vann til det meste er dekket, og la koke i ca 2 timer. Etter to timer helles kraften gjennom et dørslag og over i en bolle. Da er kyllingkraften klar! Den kan da brukes videre til ønsket suppe, kjøles ned og settes i kjøleskap eller fryses ned. Kraften er da laget på en del mange ellers vil kaste, samt noen rimelige grønnsaker og vann.Vi bruker gjerne kraften direkte videre i kyllingsuppe, fordi det passer godt å kunne plukke kjøtt av skroget (og vinger) og få brukt dette til en middag, Slik får vi brukt maksimalt av kyllingen. Kjøttet er jo allerede kokt og klart. Men dette kan fint ligge i kjøleskapet til neste dag også.

Kyllingkjøtt plukket av det kokte skroget og to vinger.

Så lager vi en billig men knallgod suppe, med poteter, koriander, hvitløk og saften av en halv sitron. Smakt til med salt og pepper tilslutt. Ved å bruke sitronsaft reduseres saltbehovet, så smak kun til tilslutt. Altså, dette koster nesten ingenting.

Mengder til middag nok til 3-4 personer.
Ps. Kun 1/2 sitron brukes her.

Kyllingkjøttet, potetene i biter, hakket koriander og hvitløk (i skiver eller terninger) tilsettes kyllingkraften i en kjele og kokes opp. Kok til potetene er møre, så er det ferdig! Tar 15-20 minutter, avhengig av størrelsen på potetbitene. Smak til med saften av en halv sitron, samt litt salt og pepper.

Server med ris!Dermed er kyllingskroget maksimalt utnyttet, og vi har fått en ellers rimelig middag. Og ikke minst knallgod! Den ser kanskje ikke kjempespennende ut, men smakene er nydelige! Og veldig mettende med kylling, poteter og ris.

Dette er ingen matblogg, så derfor er dette bare løst forklart. Men det hele er enkelt og noe alle får til. Det trenger ikke være nøyaktig for å bli bra!

Dette er et eksempel som handler om å spise opp maten som kjøpes inn. Det er dumt å kaste noe man har betalt for. Når vi kjøper en hel kylling nå, så får vi ca 4 middager ut av den: Skroget blir til kraft og suppe, to brystfileter blir til to middager og lårene blir til en middag. En pris på kanskje 150 kroner for en kylling fra Stange kjøpt hos Rema1000 er da ikke så ille, det er under 40 kroner for kjøttet i hver middag til to personer.  Det er ikke den billigste løsningen selvsagt, men en bedre løsning for oss tatt andre verdier i betraktning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.