mandag 1. juli 2013

Oversikt andre kvartal 2013 (Q2)

Som nevnt i Statusoppdatering mai/juni så begynte de månedlige oversiktene å bli kjedelig like, synes i alle fall jeg. Man kan vel si at budsjettet har satt seg og det er ikke de store utskeielsene, vanligvis. Sommeren er selvsagt et lite unntak, mye penger inn og mye penger ut. Jeg tenker fra nå av å heller rapportere mer nøyaktig på fremgangen hvert kvartal, det er da det virkelig synes at noe skjer. Noe som er utrolig motiverende! Kan anbefale alle å sette opp noe liknende, for å sjekke at skuta holder rett kurs i forhold til målsetninger. Det er ikke alltid like lett å se det hver måned.

Nå har både skattepenger og feriepenger kommet inn på konto, og jeg kan allerede oppdatere hvordan status ser ut per 1. juli. Tabellen under er klippet rett ut fra regnearket som inneholder mitt budsjett og andre oversikter over økonomien, og dette arket seiler opp som en favoritt kan man si! Viser totalt på sparekonto og fordelingen av dette, og det samme med gjeld. I første kolonne har jeg i kursiv skrevet ned startpunktet så langt tilbake som jeg har så konkret oversikt. Altså fra oppstart av bloggen i mai 2012.

Tabellen som viser ståa per andre kvartal 2013:


Kommentarer

Sparing
Hovedfokuset ligger på sparing. Av en enkel årsak: sparerenta er høyere enn boliglånsrenta. I tillegg kommer det et bryllup med påfølgende bryllupsreise neste år som selvsagt skal finansieres av oppsparte midler. Frem til det er overstått er vi i sparemodus (oversikten gjelder kun meg, selv om jeg skriver vi).

Økning på 54 999 kroner de siste tre månedene, svært positivt. Skyldes i hovedsak utbetaling av skattepenger. Deilig å ha 60 000 i buffer som bare skal stå der, føles virkelig godt å vite at de står der, og at beløpet er såpass høyt. En veterinærregning begynner å føles som småting nå... BSU ble fylt opp 1. januar i år.

Gjeld
Ikke i hovedfokus nå, da vi sparer mest mulig. Skyldes både lav boliglånsrente (2,33% effektiv), fastrente på studielånet (til 2016) og kommende bryllupsplaner. Allikevel gledelig at betalingene til lånekassen endelig inneholder avdrag, og ikke bare etterbetaling av renter etter tidligere tiders betalingsutsettelser (idioti!!). I løpet av neste kvartal vil dette synes betydelig bedre. Boliglån betaler vi knapt på grunnet lavt lån og lang nedbetalingstid, overskuddet benyttes til sparing. Vi har konkrete planer om enorme endringer på dette fra neste vår/sommer.

Reell formue
Les mer om bakgrunnen for min måte å regne på: Formuekomplikasjoner. Poenget er at jeg vil i null, medregnet salgsverdi av bolig. Boligen er for meg av økonomisk verdi lik hva jeg kan forvente å få solgt den for, noe som til enhver tid bør være høyere enn boliglånet. Fellesgjeld regnes derfor ikke med her, da den også selges videre ved et evt salg. Jeg oppgir mine halvdeler av både boligverdi og boliglån. Totalen sier noe om verdier i forhold til gjeld, og mitt første mål er definitivt å ha mer i verdier enn i lån. Samtidig er det langt igjen før likingsverdien nærmer seg null, noe man rent skattemessig kan sette pris på seå lenge det varer. Selv om jeg seriøst skulle sett at jeg hadde positiv netto formue, heller enn å slippe litt skatt... Men den dagen kommer ;)

Med både sparing og noe nedbetaling går det raskt mot null i reell formue. Men den delen av sparingen som er til forbruk neste år vil jo gi en reel tilbakegang første halvår 2014. Fordelen med å telle det med her er at pengene ikke er brukt enda, de kan omprioriteres ved behov (det er viktigere å unngå økonomiske problemer enn å reise på bryllupsreise), og det fremtvinger et bevisst valg av prioriteringer i heimen. Velger vi å bruke de opp som planlagt så er det et bevisst valg og vi vet hva det koster oss. Jeg tviler på at alle kan si det samme om sitt forbruk.

Oppsummert
Jeg er fornøyd så langt, spent på neste kvartal, og ikke minst status ved årsslutt, noe som faktisk er bare et halvår unna! Som tiden flyr...! Men skuta holder utvilsomt rett kurs, og selv om jeg fortsatt føler at jeg koster tomme gulv i Pengebingen, så nærmer det seg dagen at det kommer inn klirrende mynt for å fylle den opp. Kanskje i løpet av 2014?!

Jeg koster videre :)

15 kommentarer:

 1. Åh, skulle ønske min oversikt ser sånn ut! Nå har jeg vært arbeidsløs og uten noen form for inntekt annet enn barnetrygd sida mai da, og i dag hadde jeg jobbintervju som gikk veldig bra, og i morra er det innleveringer av attester og slikt samt en prøvedag, og hvis alt går bra; kontraktsignering! Så DA kan jeg også begynne sparinga for alvor :) må si at denne bloggen din er til veldig inspirasjon! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gratulerer (forhåpentligvis!) med jobb!! Selvsagt er det ikke mulig å setet av så mye uten inntekt. Sikkert derfor det sies at "your income is you most powerful wealth building tool". Jobb er viktig for økonomien av en eller annen grunn ;)Så grattis igjen, dette blir bra vet du!

   Slett
  2. Ble jobb gitt! Så plutselig ser alt mye lysere ut, både med tanke på sparing og annet :)

   Slett
  3. Må si at jeg "sløste" bort 100 kr på en genser på lagersalg i dag for å "feire", men til gjengjeld er det på tide, for alle klærna mine er enten utslitt med hull og flekker, eller blitt alt for store. Såpass at jenta på 3 år kommenterer at jeg må kjøpe nye klær snart :p

   Slett
 2. Du er ikke annet enn et stort forbilde,og jeg ELSKER bloggen din! Er innom daglig og blir like glad for oppdateringer hver gang,selv om jeg ikke allti legger fra meg noen spor...keep up the good work, jeg gleder meg til fortsettelsen og du er en stor motivator for meg! :) God sommer :)

  SvarSlett
 3. Hei,

  Hvordan har du kommet frem til salgsverdi på boligen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Verdivurdering fra megler i desember i fjor.

   Slett
 4. Apropos svaret ditt til Husfrua så foretrekker jeg denne:

  "Man blir ikke rik av å tjene penger - man blir rik av å spare penger!"

  SvarSlett
  Svar
  1. Sant! men må jo helst ha noe å spare av da ;)

   Slett
 5. En annen versjon av den: "Det er ikke pengene du tjener du blir rik av, men av de du ikke bruker"

  SvarSlett
 6. Syns det er inspirerende å se personer jeg kjenner med middelmådige inntekter som klarer å bygge seg respektable formuer. Kjenner andre med millioninntekter som ikke greier dette. Tydelig at fokus på småting kan gjøre store utslag over tid :-)

  SvarSlett
 7. Jeg er ubevisst(?) blitt ganske hardt rammet av 'Enoughism'.Jeg kjøper det jeg trenger og jeg skeier også ut i blandt men generelt sett så føler jeg et ubehag hver gang jeg er ute og shopper-noe jeg ikke gjør lenger.Jeg føler også ubehag på vegne av andre som shopper.Klart-klær,mat,drikke,kultur(musikk,konserter,teater)må man bruker penger på men herregud hvor mye penger man sparer på å begrense bruken til det man MÅ ha kontra det man gjerne skulle hatt seg.God sommer!

  SvarSlett
 8. Salgsverdi bolig - hvor får man den?

  SvarSlett
  Svar
  1. Fra megler. Mange gjør det gratis, i alle fall første gang ;)
   I fjor brukte vi samme firma som hadde salget da vi kjøpte, ba bare om en oppdatert verdivurdering.
   Vurderer å gjøre det igjen før jul i år slik at tallet er oppdatert og reelt. Siden jeg bruker tallet på en måte.

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.