mandag 25. januar 2016

Huskjøp!

I forrige innlegg lovet jeg å oppdatere med fortsettelse på boligsituasjon, dersom det ble noe å
fortelle.

Vel - vi har kjøpt hus!!

Nå har det hele fått synke inn litt i helga, og jeg har jo lurt på hvordan jeg skal forklare dette sånn egentlig. For vi er rare når det kommer til boligkjøp, det skjer av en eller annen grunn når det ikke egentlig passer helt.

Forrige gang vi kjøpte bolig var før jul i 2012. Jeg hadde nettopp våknet opp økonomisk,og hadde lite egenkapital, billån, kredittgjeld, ja, you name it Det var ikke tiden for å kjøpe bolig. Allikevel gjorde vi jo det, og det har vist seg at det var det helt riktige vil jeg si. Å slutte å kaste bort penger på leie var ikke så ufornuftig, og vi har fått med oss en grei prisvekst de siste fire årene, selv om vi bor usentralt i en mindre by. Allikevel, jeg burde egentlig ryddet opp i økonomien først.

Denne gang har vi jo tenkt tanken lenge.
Og jeg har aldri lagt skjul på at planen har vært å flytte tilbake nærmere Oslo og jobben min, og at livet som langpendler må ta slutt når vi blir foreldre. Eller uansett faktisk, etter fire år med 3 timer reise hver dag så orker jeg ikke mer, det holder nå. Dermed er dette noe som har modnet over tid, og vi har det siste halve året diskutert mye hvor vi kunne tenke oss å flytte, og sporadisk fulgt med på boligmarkedet i Oslo og omegn. Vi har i løpet av denne tiden identifisert hva som er viktig for oss, selv om vi aldri konkret satte oss ned og listet det opp.

Så skjer det som det noen ganger gjør, når man minst venter det, og det ikke er i henhold til planen i det hele tatt (!!) så dukker det opp noe som er for interessant til ikke å vurdere nærmere. Og det var nettopp det som skjedde for en ukes tid siden. Samme helg som våre hardt oppsparte boliglånspenger var på vei fra sparekonto til SPK for å bli kvitt boliglånet så kom en av oss (jeg husker ikke hvem, men med tanke på området vil jeg tippe at det var jeg) over en boligannonse som ved første øyekast virket til å huke av svært mange av de punktene vi er enige om at vi setter pris på og ønsker å prioritere. Og jo mer vi leste og diskuterte jo mer interessant ble det. Vi merket oss at det var visning på torsdag kommende uke, og at vi fikk vurdere om vi skulle ta en titt.

Men jeg tenker som så, at visning er omtrent det siste vi gjør. Med visning torsdag kveld betyr det budrunder osv fredag formiddag. Dermed brukte jeg uka på å gjøre hjemmelekser. Det vil si, å sjekke ut så mye som mulig angående boligen som overhode mulig, samt gjøre grundige beregninger opp mot budsjettet både nå og med tanke på tiden fremover. Og ikke minst finne ut om det fantes en bank som ville være med oss på dette i prosjektet selv om vi for øyeblikket faktisk ikke har et rødt øre i egenkapital kontant, da alle kronasjer er bundet i boligen. Det var nesten så jeg håpet å finne noe som skulle gjøre det hele umulig slik at vi kunne droppe å dra på visning!

Men nei, regnestykker gikk opp, bank hadde ikke noe problem med å innvilge både lån og mellomfinansiering, og alle viktige detaljer angående boligen sjekket ut ok. Så konklusjonen ble at vi hadde mulighet til å prøve å kjøpe huset hvis vi dro på visning og  den også endte positivt. Så brukte jeg et par dager på å gruble om vi virkelig skulle begi oss ut i dette nå... Det ville snu oppned på økonomiske mål, og forsåvidt snu endel på økonomien i det hele tatt. Samtidig med at vi venter en liten i februar, hvilket medfører at jeg forventer å bli fraværende fra verden en stund fremover.

Et par søvnløse netter senere tok jeg med meg hva en forumbruker på pengevett.com skrev til meg: "Kanskje det er en grunn til at dere kom over dette huset akkurat nå?" (Ulvinne, hvis du leser dette så er alt dette med andre ord din skyld haha!) og innså at det faktisk kanskje er en grunn. Og at jeg har litt sansen for slikt som dukker opp når det ikke skal. Så vi dro på visning.

Og som alle vet - da er det egentlig gjort!
Visningen bekreftet og bare forsterket inntrykket vi hadde etter alle forberedelsene,og vi følte oss hjemme fra før vi gikk inn døra. Viktig å poengtere her at dette også gjelder mannen, ikke kun den hormonelle høygravide! Området er skikkelig flott og gir et herlig førsteinntrykk, og gjør oss rimelig sikre på at det bor ordentlige folk der, og at det vil være et trygt og godt sted for barn å vokse opp. Og huset var akkurat som vi forventet, og vi klarte ikke finne noe vesentlige feil eller mangler etter å ha gått over alle sjekklister vi kunne komme på, fra rør og elektrisitet til å sniffe og undersøke loftet etter tegn på fukt eller råte. Megler svarte ut alle de spørsmål vi hadde og det viste seg å være enda flere positive detaljer (for oss!) med huset enn hva som fremgikk av prospekt, takst osv. Det beste er hvor godt akkurat det huset passer akkurat oss.

Nå blir jo dette en lang historie, men enden på visa har dere jo innledningsvis. Vi kjøpte huset :) Vel og merke hadde vi håpet å få det billigere enn hva det endte på. Vi hadde naturligvis diskutert oss frem til en øvre grense for kjøp, og vi måtte dessverre strekke oss helt dit, nøyaktig på krona. Det var flere veldig interesserte og det bar nok budrunden preg av. Og egentlig er det bare mannens gode budgivning som gjør at vi i dag er huseiere, for ikke visste de som var igjen til sist at om det hadde lagt på en tier så hadde det fått huset ;) Tydeligvis hadde vi begge nøyaktig samme øvre grense, men vi kom først dit at vi la inn bud akkurat på den grensa. 

Siden høygravide kvinner burde ha forbud mot boligkjøp så lot jeg mannen styre mye denne gang. Både å vurdere om det ville være lurt å kjøpe, øvre grense for kjøp og selve budrunden. Greit å ha noen som er hakket mer rasjonelle enn hva undertegnede trolig er med tanke på bolig akkurat nå til å ta seg av dette. Vi var selvsagt enige om alt sammen, men han hadde det siste ordet hele veien. Min hovedoppgave var som vanlig å gå god for at det hele ikke ruinerer oss og fører til at vi "bor oss i hjel". For det ønsker ingen av oss under noen omstendighet.

Så fredag våknet vi "rike" og gjeldsfrie (med unntak av studielånene), og la oss mindre rike og med kommende boliglån. Det var en spesiell dag.

Og for alle som fortsatt er våkne etter denne historien, så er de kalde fakta som følger:

Vårt nye hjem etterhvert:
 • Kjedet, seksjonert enebolig fra 2009
 • 118 kvm, 2 etasjer, 4 soverom
 • 10 minutter gange til togstasjon
 • 30 minutter togreise til Oslo 
 • Et halvt mål tomt med terrasse og hage

Og siden jeg deler alt med dere lesere så måtte vi ut med intet mindre enn 3,9 millioner for denne gleden. Mye for et lite hus synes jeg. Her vi bor nå kunne vi fått en gedigen villa for samme pris (men hva i all verden skal vi med det?). Men vi er ikke overrasket med tanke på den gode standarden og den relativt korte avstanden til hovedstaden. Vi hadde håpet på mindre, men var allikevel forberedt på at vi måtte opp mot 4 millioner for dette, basert på hva vi har observert den tiden vi har fulgt med på boligmarkedet rundt Oslo.

Fordelen er at vi forhåpentligvis har rundt 1.3 millioner i egenkapital, så inkl omkostninger ender vi med et boliglån på ca 2,7 millioner og en lånegrad på ca 69%. Lånet er da under 3 x årsinntekt og med dagens rente vil vi fortsatt ha et greit overskudd hver måned som gir fleksibilitet økonomisk og rom for ekstra nedbetaling på lånet. Samt at vi også tåler en betydelig renteøkning. Med andre ord mener jeg vi er innen det forsvarlige økonomisk, og nå har vi en bolig vi kan ha i mange år fremover. Boligen er ikke stor, men alle fordelene ved det skal jeg komme tilbake til :)

Tidenes lengste innlegg her muligens, men også det hittil største og viktigste kjøpet vi har gjort i våres liv hittil. Såpass fortjener det! Så nå blir det flytting etterhvert, men det er ingen hast. Overtagelse er mot slutten av mai, og i og med at vi ikke har noe lån på dagens bolig har vi råd til å overlappe litt mtp salg, flytting osv. Noe jeg satte som en forutsetning for det hele, da jeg snart får helt andre ting å tenke på en stund! Vi skulle jo egentlig ikke begynne å tenke på dette før over sommeren...

Å ha mulighet til dette føles som belønningen for 4 års langpendling for undertegnede og at vi har vært flinke med økonomien. Noe som det nå blir enda viktigere å fortsette med!

Det kommer nok flere innlegg om interessante aspekter rundt boligkjøpet. Jeg må også revidere årsmål og sparemål, da alt nettopp har forandret seg her. Vi trykker på restart og starter året som plutselig huseiere :)


11 kommentarer:

 1. Gratulerer så mye :-) Har fulgt deg lenge og sskjønner godt at det skal bli deilig med kortere reise til jobb!!! Kommer din samboer til å måtte pendle i stede nå eller pendlet han også? Uansett masse masse lykke til! Dere har en herlig og spennende tid foran dere :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :)
   Mannen har hatt luksus av 8 minutter på sykkel til jobb i 4 år nå, så for han blir det forandring. Han begynner å se etter jobber både dit vi flytter og i/nærmere Oslo. Han har flere muligheter for å få jobb lokalt enn hva jeg har i utgangspunktet. Men skal følge med jeg også! I verste fall for mannen må han pendle tilbake dit vi bor nå frem til han får seg ny jobb nærmere... men vi er optimistiske på at det skal ordne seg med jobb til han.

   Slett
 2. Gratulerer med hus! Jeg tror det blir veldig bra for dere nå:-)
  Økonomijenta

  SvarSlett
 3. Gratulere!
  Jeg tar gjerne på meg skylden så lenge det føltes rett for dere begge.
  Du skal se at dere blir å nyte sommeren på egen terrasse med den lille......
  Blir spennende å følge dere videre med alle de nye forandringene.

  Hilsen Ulvinne

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk!
   Sannsynligvis flytter vi ikke før til høsten en gang, men skal nok bruke litt tid i nye huset i sommer også, er noen småting som skal fikses før vi flytter inn. Så vi skal nok få nytt terrassen litt i år også :)

   Slett
 4. Gratulerer :). Hvor i landet er dette? Nord, sør, øst eller vest for Oslo et sted? ;)

  SvarSlett
 5. Gratulerer! Det var veldig koselige nyheter!

  Nå er forøvrig endelig bloggen min tatt på alvor - og her er et skreddersydd innlegg til dere nå ;)

  http://listelykke.no/2015/12/16/slik-pakker-du-smart-nar-du-skal-flytte/

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.