fredag 15. januar 2016

BSU-konto avsluttet

Da har jeg avsluttet BSU-kontoen min.
Jeg har rett og slett blitt for gammel,så i år kan jeg ikke sett inn noe jeg får skattefradrag for. Og da setter banken ned renta til vanlig sparerente, og den var ingenting å skryte av! Faktisk lavere enn boliglånsrenta vår, så da er valget enkelt, pengene betales ut til boliglånet.

Nå står boliglånet ene og alene i mannens navn, i SPK, da han et statsansatt. En gang i tiden hadde de laveste rente, per i dag har de langt i fra laveste rente dessverre. Men vi har ikke flyttet lånet fordi vi er så nær ved å heller eliminere det fullstendig. Uansett, jeg hadde forsikret meg på forhånd om at mine penger kunne betales inn på hans lån, og etter å ha oversendt lånedetaljer, kopi av vigselsattest og bekreftelse på navnebytte - så kunne saksbehandleren endelig betale ut pengene mine til hans lån! Og i går hadde de blitt registrert som innbetalt :)

Plutselig ca 148.000 mindre i boliglån, men også tilsvarende mindre på konto. Gir ingen endring i formue, men det gjør at vi får det nøyaktige beløp vi må betale inn for å kvitte oss med hele boliglånet! Så i løpet av januar bør vi ha gjeldsfri bolig, jippi!


10 kommentarer:

 1. Hei.

  Jeg har fulgt bloggen din en stund nå og finner den både informativ og motiverende. Ut i fra de bøkene du anbefaler så har jeg inntrykk av at du er mer inspirert av Dave Ramsey enn for eksempel Robert Kiyosaki.

  Jeg har også finnansielle planer som jeg jobber mot, og de innebærer filosofien til Kiyosaki hvor jeg skal bruke sparepenger på å kjøpe utleieleiligheter slik at jeg generer en cashflow. Samtidig vil leietakere nedbetaler min gjeld via husleie. På sikt vil jeg da øke min cashflow og sitte på relativt store eiendomsverdier når disse er nedbetalt. Dette gjør at jeg da kan velge å jobbe mindre i framtiden og gå av med pensjon tidligere. Altså sparer jeg meg ikke til rikdom, men investerer (Forskjellen på Ramsey og Kiyosaki)

  Så mitt spørsmål er hvorfor velger du å fokusere så hardt på nedbetaling av gjeld i stede for å bruke midler på å investere i f.eks utleiebolig som vil generere inntekt og formue?

  Dette er på ingen måte ment om kritikk, jeg er bare nysgjerrig på hvorfor du velger å følge Ramseys råd og ikke Kiyosakis, når du tydeligvis har lest begge.

  Mvh
  Matias

  SvarSlett
 2. Ikke umulig at det blir utleiebolig i fremtiden, men først vil vi sikre lav belåningsgrad på primærbolig. Fordi det føles godt. Ingen av oss er glade i mye gjeld. Dessuten heller vi mer mot å investere i aksjefond fremfor det norske boligmarkedet, rett og slett fordi vi via primærbolig alltid vil ha mye investert i nettopp dette. Vi føler for å spre investeringene. Dessuten er aksjefond "vedlikeholdsfrie", det er ikke noe trøbbel med leietakere, og mindre tidkrevende rett og slett. Disse vil også generere inntekt i fremtiden. Forskjellen er at i aksjefond bruker vi penger vi har, men om vi skal investere i sekundærbolig må vi låne. Og det å låne penger for å investere er det ikke bare Dave Ramsey som mener at kan være ufornuftig...

  Men som sagt, ikke umulig at det også blir utleiebolig etterhvert. Først skal vi "dessverre" kjøpe dyrere bolig, og igjen ta opp et betydelig boliglån på primærbolig. Så denne "gjeldsfriheten" er midlertidig og bare et valgt sted å ha egenkapitalen vår.

  Er vel inspirert av Ramsey mest fordi jeg opplever behaget ved å ha få utgifter og minst mulig som stjeler cashflowen vår, slik at vi har endel valgfrihet, og mulighet til å investere uten å låne. Og in the end tror jeg ikke det går så mye på bekostning av rikdom heller, for på et eller annet tidspunkt vil jo den valgfriheten f.eks gjøre at vi kan kjøpe en utleiebolig, dersom vi mener det er rett for oss en dag. Det skal sies, mannen har veldig lyst på utleiebolig, så vi får se. Det er mange veier til Rom, og det trenger ikke nødvendigvis være enten sparing/nedbetaling eller investering. En kombinasjon vil nok også ta oss langt.

  Så vet ikke om vi følger noens råd til punkt og prikke, finner nok vår egen vei tror jeg.

  SvarSlett
 3. Som du sier så er det flere veier til Rom, og så kan man diskutere hvilke som tar oss dit raskest.

  Forskjellen mellom oss er vel at dere ønsker lite gjeld, fordi det føles godt som du skriver. Mens jeg ønsker å bruke gjeld til økt økonomisk gevinst. Men jeg forstår absolutt at det er behagelig med lite gjeld, men selv uten gjeld har man utgifter som gjør at man må jobbe. Litteraturen jeg forholder meg til for tiden mener jo at det er smartere å investere for å øke cashflow i stede for å betale ned gjeld for å minke utgifter. Og årsaken er at f. eks utleieleiligheter øker cashflow automatisk over tid (mindre gjeld og økt inntekt).
  Et argument for aksjefond er jo selvsagt at det er en lite arbeidsom investeringsform.

  Årsaken til at jeg velger investere med gjeld framfor å spare slik som Ramsey anbefaler, er at man bruker gjeld aktivt til å investere. Dette har jo som du sikkert kjenner til flere fordeler. Den ene er giring, altså at du investerer kun 15% av kjøpesummen og banken investere resterende 85%.

  Et tenkt og forenklet tilfelle er: Om vi investerer 15% av 3.000.000kr (leilighetens kjøpesum) altså 450.000kr og det vil være 5% stigning i boligprisene på et år. Har man i teorien tjent 150.000kr med en investering av egne penger på 450.000kr. Samtidig har leietaker nedbetalt gjelden din med ca 60.000kr. Estimert boligprisvekst i Oslo er vel 10% i 2016(!). Min hensikt er selvsagt ikke kortsiktig gevinst i boligmarkedet men en meget langsiktig en.

  Et annet argument for å gå inn i bolig er urolighetene i aksjemarkedet som blant annet Kiyosaki og Martin Armstrong har forutsett i flere år. Kan anbefale Rich Dad radio show-appen og der bør du høre gjennom podcasten som ble publisert 19 des. 2015 og 9 januar 2016 hvor Kiyosaki intervjuer kjente finnansfolk som "står på utsiden" av Wallstreet. (David Stockman, Bert Dohmen) og forklarer hvorfor de mener at det vil komme et stort krasj i løpet av 2016. I podcasten publisert 19 desember 2015 sier Bert Dohmen at om du har penger på børsen så bør du selge så raskt som mulig og i helst innen tre uker (regnet fra 19 des.) Og så kan du se hva som har hendt på børsene etter nyttår. Oslo indeksen er nede 10% fra nyttår. Og de forventer en videre nedgang.

  Men, om man ikke investerer før bunnen er nådd og man er med på "Bullmarket" igjen så kan man jo helt klart gjøre penger på fond. Og det er jo det som er så en del av spenningen i dette, man kan aldri være helt sikker på hvor man vil få best avkastning. Er også enig i at man bør spre investeringene sine over flere marked, men fokusere mest på det markedet man forstår og kjenner godt. Og for min del vil det være boligmarkedet.

  Er forresten moro og ha noen å diskutere økonomi og investeringer med :-)

  M

  SvarSlett
 4. Leste innlegget ditt og er helt enig med deg i at det er behagelig å betale ned gjeld. Stikk i strid med alle anbefalinger betaler jeg f.eks ned studielån i raskere tempo enn nødvendig fordi jeg liker å betale på det lånet, har hatt det i mange år å gleder meg til å bli kvitt det :)

  Men jeg er også helt enig med Anonym om å investere i utleie markedet. For et par år siden invisterte vi i en utleieleilighet i Oslo og det har i ettertid vist seg å være meget gunstig.

  Men i motsetning til dere begge to har ikke vi noen klare strategier (ennå). Vi betaler ned gjeld raskere enn vi må, vi invisterer i eiendom. Men vi har brukt opp en stor del av overskuddet til personlig forbruk. Så vi gjør virkelig "litt av alt" :)

  SvarSlett
 5. Jeg har også fulgt bloggen din de siste årene. Endelig avsluttet dere BSU - vi har avsluttet dem for lenge siden da vi opplevde at vi ikke klarte å spare på alle måter, fokuset ble nedbetaling av lån. I senere tid så har vi gjort som diskuteres litt her, vi har solgt vår leilighet i Oslo og flyttet ut av byen. Der har vi investert i nytt hus med utleie mulighet. Dette økte jo selvsagt lånet, men også cashflow betydelig.

  Vår opplevelse med utleie siste to årene har vært veldig bra, utleiere i seg selv men først og fremst økt skattefri cashflow. Dette skaper fleksibilitet på flere måter for oss - mer penger og rutte med - mye å bruke penger på med et nytt hus, samtidig kan barna våre ha en forsiktig utflytting til hybelen når den tiden kommer og vi trenger større plass i huset.

  Bolig er noe alle må ha og det betyr mye for oss, så det vil nok alltid være den viktigste investeringsformen for oss. Likevel vil det aldri være den eneste, beskjedne og sannsynligvis økte investeringer i fond forventer jeg fremover.

  Spennendes å lese andres tanker om dette, og ikke minst Pengebingens utvikling.

  E

  SvarSlett
 6. Det har klart vært lukrativt å eie bolig de siste år, og trolig noen år til også. Men fremtiden kan jo ingen spå sikkert uansett. Børsuro eller ei. Først må man være i økonomisk posisjon til å investere, og vi har jo såvidt nettopp kommet oss dit, og starter da med å få litt inn i langsiktige (25-30 års horisont?) i aksjefond. Da er det lite vits i å bekymre seg for at børsen er urolig i dag. Da er det troen på at verden trolig vil utvikle seg fremover de neste tiårene som ligger til grunn. Boligprisene er vel forventet å gi omtrent samme avkastning over en slik tidshorisont, de fleste er enige i at siste 10-års stigning neppe vil vedvare for alltid. Og allerede er det jo tendenser til at det flater ut litt. Oslo kanskje litt annerledes, men der har vi på ingen måte råd til å tenke på å kjøpe utleiebolig uansett ;) Det får de som har mye penger ta seg av.

  Jeg investerer ikke ut i fra hva som har vært bra de siste par årene eller ut i fra om det er uro på aksjemarkedet akkurat nå. Til det er tidshorisonten min for lang :) Og jeg vet at ingen kan spå fremtiden. Passive inntekter skal vi nok skaffe oss over tid, på den ene eller andre måten. For jeg er 100% enig i at det er det som gjelder. Vi må bare komme oss dit først. Nå har vi akkurat klart å skaffe oss nok egenkapital til å kjøpe neste bolig med lånegrad på under 75%, og kanskje ned mot 65%, slik at vi får gode renter og relativt trygt kan fortsette å investere i andre ting enn primærbolig fremover.

  Absolutt en spennende diskusjon der det ikke finnes noen fasit så vidt jeg vet :)

  SvarSlett


 7. God dag

  GJØR du trenger et lån?
  Er du interessert i å få alle typer lån?
  Er du økonomisk bekymret? Eller trenger du et lån for å betale ned gjeld og regninger ?, epost
  Vi ønsker å gi ut lån til hvem noensinne som er i behov av et lån med lav rente på 2%, Vi gir ut lån fra minimum 5000,00 usd til maksimalt 100 millioner dollar, pounds, euro, Hvis interessert, kontakt oss via e-post: jsemkffloaninvestment@gmail.com
  Interesserte lån søkere er å fylle ut og returnere under borrower`s lån informasjon for behandling av transfer:

  (Låntakere INFORMASJON)

  Fullt navn:......................
  ALDER.............................
  SIVILSTATUS..................
  Kontakt adresse:................
  Land.........................
  Telefon: ..........................
  Okkupasjon:.....................
  Månedlig inntekt:.........................
  Religion:..............................
  Pårørende: .......................
  (Lån informasjon)
  Beløpet som trengs som lån: ..........
  Lån Varighet: ..................
  Collateral: .....................
  Modusen for tilbakebetaling: månedlig eller årlig ...............
  Har du søkt om et lån før? ...................

  Takk som vi vi venter raske reagerer.

  Med vennlig hilsen,
  Jeff Michael

  SvarSlett

 8. Er så glad jeg fikk min lån på €31.000 fra Mr Donaldson av zenithloans@yahoo.com å betale min medisinske regninger, hvis du trenger et presserende lån å betale gjeld, oppstart din bedrift eller bosette regninger, kontakt zenithloans@yahoo.com og få lånet umiddelbart, de er klarert og pålitelig.

  SvarSlett
 9. Er du i noen form for økonomiske vanskeligheter? Trenger du et lån til
  Gjeld konsolidering, bygging, eiendomslån, refinansiere, personlige forretningsformål eller nødpenger? Er du en forretningsmann eller kvinner som planlegger å utvide sin virksomhet, tilbyr vi lån av alle slag. Hvis du er interessert, kontakt oss i dag via: andyjameslending@outlook.com for mer informasjon

  SvarSlett
 10. Hallo
  Her kommer et rimelig lån som vil forandre livet ditt for alltid,
  George gi sertifisert lånegiver tilby lån til
  Individuelle og offentlige sektorer som trenger økonomisk hjelp
  I en lav rente på 2%. Dårlig kreditt akseptabel, vilkårene og
  Betingelsene er veldig enkle og hensynsfull. hvis du er interessert
  Kom tilbake til oss @ georgegrantfinancialhome @ gmail.com

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.