onsdag 25. september 2013

Treningssenterets forbannelse

Var nede på treningssentret over veien her forrige uke, de hadde åpen dag, så jeg fikk testet tilbudet. Tilbudet er bra, styrketimene er morsomme og utfordrende, nøyaktig hva jeg kunne tenke meg. Jeg har trent hjemme i snart to år nå, tredemølla gjør nytten for kondisjonen, men styrke har jeg ikke like mye utstyr for å få gjort ordentlig. Enten må manualene mine nå oppgraderes/byttes ut, eller jeg må begynne å gå på treningssenteret for å få nye utfordringer. Så derfor var jeg nå der i halvannen time forrige onsdag kveld.

Prisen på treningen er et klart hinder.
Jeg vet jo at det er dyrt, så jeg nikket med et noe anstrengt smil da jeg fikk høre prisene, 649 pr mnd uten binding og 499 pr mnd med 12 mnd binding. Okay, det er vel ganske vanlige priser, kanskje noe rimeligere enn de største kjedene til og med. Men så vet dere, etter å hyggelig ha forklart meg dette, så kom det jeg hadde glemt: innmeldingsavgiften. Før har jeg ikke tenkt over hvor utrolig absurd den er! Her kommer jeg, en potensiell ny kunde, åpenbart interessert i å bli medlem og lysten på å gi fra meg 6000 kroner til dem hvert år, uavhengig av hvor ofte jeg klarer å dra kroppen min ned dit...Gullgruve for senteret selvsagt, potensielt et nytt støttemedlem (ikke at jeg har planer om å bli det, men hvem har vel det?)! De burde rullet ut den røde løperen og tryglet meg om mitt medlemskap... Men nei.

I stedet må JEG betale DEM 300 kroner for å få bli medlem?! 
Virkelig??

Jeg har enda ikke kommet over det.
Det er bare så meningsløst.
De tjener selvsagt masse på at folk bare betaler ukritisk.
Hva får vi for de 300 kronene? Tiden det tar for en ansatt å knotte inn min info i et datasystem, og et plastikk adgangskort. Burde ikke dette inngått i månedsavgiften? Eventuelt vært spandert nettopp for å få nye kunder?

Vel vel, jeg venter og håper de kjører en kampanje etterhvert, det skjer vel stadig. I mellomtiden kunne de fått 499 pr mnd av meg, men siden de insisterer på å skulle ha de 300 i tillegg, så får de ingen av delene. God butikk? Tydeligvis mener de det.

Samtidig har jeg også MrMoneyMustache i bakhodet, om at jeg strengt tatt bare kan meg sammen og trene hjemme. Jeg får MYE vekter for 6000 kr i året. Kan antagelig også koste på meg en DVD med instruktør også. Og til og med en liten tv å spille den av på hvis jeg kjøper en brukt! Tredemølla  kostet oss 4000 kroner for to år siden, si at jeg betalte halvparten, altså kostet den meg 2000 kroner. Den har i praksis spart meg for 12.000 i treningssenteravgift, så hittil 10.000 i pluss. Jeg burde kunne fortsette på dette sporet. I teorien. Men senteret gjør treningen mer gøy og motiverende, det må jeg bare si.

Litt ekstra matte:
Si at jeg går på to treninger per uke, de to timene med styrke jeg har behov for. Det blir 8 timer i måneden. 500 kr/ 8 = 62,50 per trening. Legger jeg til en time spinning i uka blir det 41,67 kr pr trening/time. I forhold til en personlig trener for 500-600 kroner per time er jo dette småtterier, men sammenliknet nesten gratis (noe det over tid vil bli selv med innkjøpt utstyr) er det fortsatt endel. Kjøper jeg utstyret og trener hjemme vil faktisk hver økt gjort hjemme spare meg for penger, og penger spart er penger tjent.

Økonomisk sett er svaret opplagt: det er billigst å trene hjemme!!
Motivasjons- og effektmessig er sentret kanskje best.
Så det hele er et spørsmål om hva som skal prioriteres.

Jeg er i tenkeboksen, vurderer å prøve en måned for å se hvordan det fungerer over tid. Men det frister lite å betale den innmeldingsavgiften! Så gjelder det kanskje å finne noe å hive ut av budsjettet for å få plass til treningsavgiften? Strengt tatt kan jeg bruke 6000 kr mindre på reiser hvert år f.eks. Det ville være fornuftig å bytte ut noe reise med trening.


34 kommentarer:

 1. Hei, bra innlegg! Nå har jeg anbefalt det på Lesernes VG og du ser det nederst på vg.no

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere, ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no eller @magneda på Twitter.

  Hilsen Magne i VG

  SvarSlett
 2. Hei hei
  Er helt enig i at det er fullstendig idiotisk at man skal betale for å få lov til å betale for et medlemskap... Treningssentre er dyre nok som de er, ærlig talt. Her er det noen som må sette seg ned å gå gjennom rekruteringsplanene deres...!!!
  Heldigvis (for meg) bor jeg i England. Her koster treningssenteret mitt meg 300k rmåneden, det var ingen innmeldingsavgift og jeg får PT en gang i uka for ekstra 350 kr måneden. Altså betaler jeg 650 kr måneden for tilgang til senteret 24/7 (bokstavelig talt, det er delvis ubemannet) samt at jeg får et personlig treningsprogram og egen trener som følger meg fra uke til uke.
  Forbanna Norge som skal være så j**** dyrt!!!

  SvarSlett
 3. Hvorfor ikke satse på de billigere treningssenterne?? Har trent på Fresh Fitness i litt over 1 år og er storfornøyd med dette! Senterne er moderne, delvis bemannet, greie garderober og ja... Mer trenger man ikke :) 199,- i måneden, 2388,- per år... Synes det er helt okay for ellers så dyre Norge vi bor i!

  SvarSlett
  Svar
  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

   Slett
 4. Hei

  Om du ikke må nevneverdig ned i vekt, eller ikke skal bygge kropp- må du ikke på død og liv slite ned dyre treningssentre heller. Gå deg en lang tur og promp i friluft, mye bedre og helt gratis!

  http://www.vargas12.com/2013/anti-slanke-program/

  Vargas

  SvarSlett
 5. Dyrt? Det å trene så mye man vil i løpet av en måned, gå på gruppetimer eller selvtrening samt bruk av dusj og garderobe fasiliteter. I tillegg har flere sentre gratis frokost om man vil trene om morgenen. Nei, dette er jeg helt uenig i. Jeg tipper gjennomsnittsprisen for månedspris ligger noe rundt 500 kr. Dette er absolutt ikke dyrt. Jeg vil heller si at det er rimelig i forhold til det å kunne holde seg frisk og rask.

  SvarSlett
  Svar
  1. Arbeidsgiveren min har et profft studio og vi betaler kr 300 i ÅRET.....

   Slett
 6. På mitt treningsenter betaler jeg 300 pr mnd for binding i 12 mnd. da kan jeg trene så mye jeg vil fra kl 06 - 23.
  Man kan også delta på gruppetimer inkludert den prisen.
  Jeg tror prisene er forskjellig utfra bosted, og kjede.
  Mitt treningsenter er ikke med i noen kjede.
  Innmelding fikk jeg med i prisen, mot at jeg betalte første mnd med en gang.

  Jeg synes ikke det er dyrt med 300 i mnd.

  SvarSlett
 7. Jeg har opplevd drømmesommer,ikke siden sommeren 47 har Norge jublet over grønn og frodig natur,med sol ute og i hjertet.Jeg har plukket bær til å kunne dekke bord for alle som er glad i naturens sunne glederEtter å ha gått i skogen daglig kan jeg bøye meg ned tøye meg frem ja myk som en sprettball.Det koster bare vilje til å sikre vinter behovet for mage og sansene.Vitaminene er kommet i hus. Graderstokken kryper mot null.Gleder meg når jeg slipper å gå i trening studio. Frisk luft her i skogen er det jeg vil ha

  SvarSlett
 8. der jeg trener (fitness24seven) betaler jeg 199 i mnd. da har jeg tilgang til alle treningssenterene i kjeden. Døgnåpen (med adgangskortet) og bemannet på dagtid. måtte ut med 199 i innmeldingsavgiften og da. Senteret jeg går til er helt greit. Savner egentlig bare fler speil i styrkeavdelinga og vifte ved møllene. syns det er greit å betale 199 i mnd for å trene så mye jeg vil, når jeg vil.

  SvarSlett
 9. Benytt deg av Fresh fitness ,det koster kr 199 pr mnd uten binding. Bra senter.

  SvarSlett
 10. En ting som dere bør være på vakt over og det er når en 12 mnd. eller 6 mnd. kortrakt går ut så står det i kontrakten
  at om dere ikke sier fra til helsestudioet etter 11 mnd. om dere skal fortsette kontrakten eller avslutter den vil et straffegebyr komme.
  Glemmer dere dette må dere betale en mnd. ekstra som svært ofte går inkasso siden regnskapsbyråene ofte
  er inkassobyråer i tillegg. Oppholdt meg i utlandet en gang kontrakten gikk ut og siden jeg ikke oppfattet dette måtte jeg ut med nesten
  4000kr ekstra. Helsestudioene tjener enorme summer på støttemedlemmer som stort sett glemmer dette, for ikke å snakke om inkassoindustrien eller gjeldsmakeriet i Norge håver inn på.

  SvarSlett
 11. Anonym: Det er som oftest oppsigelsestid på alle former for medlemskap. Om det er i en bokklubb, på SFO eller treningstudio. Dette er da ikke noe ukjent for de aller fleste vil jeg tro. Ved treningssenterene går bindingstiden ut etter gitt bindingsperiode, men medlemskapet fortsetter til det sies opp (som oftest skriftlig) -slik er det, og det er da ikke noe noe rart ved det.

  Jeg synes ikke treningssentrene er dyre. Visst koster det litt -men det koster å drifte et treningssenter også! Og jeg invisterer heller i god helse ved form av trening istedenfor på medisiner og legebesøk (forhåpentligvis) når jeg blir eldre. Dessuten blir man mye mer motivert av å trene på et senter -jeg hadde aldri i verden klart å pushe meg selv så godt hjemme foran TV'n..

  SvarSlett
 12. Jimo er en annen kjede som holder til i Oslo og Sverige. Her betales det kun 200 i mnd. Ingen annen binding enn at startgebyret består i å betale 2 mnder med engang pluss kanskje det ett par hundre for kort. Også 24/7.

  SvarSlett
 13. Hei, et tips (som jeg ikke forstår hvorfor ikke alle gjør) er å melde seg inn i en idrettsklubb istedenfor de idiotiske treningssenterne med nullkompetanse PT som skal flå deg for penger. I en klubb får du et sosialt nettverk, et mål (bli bedre i idretten) samtidig som du blir sprekere, treningspartnere og kompetent opplæring og oppfølging. Mange fridrettsklubber vil også ha et styrkerom da styrke er viktig for mange idretter. Eller meld deg inn i en styrkeløftklubb. Du vil bli veldig overrasket over treningsmiljøet og fremgangen du vil få. Kast fordommene på sjøen og prøv.

  SvarSlett
 14. Jogge/gå på ski ute er å foretrekke. Trene heime kan man lett gjere uten vekter. Noen vekter er jo greit å ha, da man kan få inn mange fleire øvelser. Forskjellige "bells" og treningselastikker fungerer utmerket! Har sjølv brukt Bodylastics i to år nå, ingen problemer og mange gode øvelser! Anbefaler eit sett med 2 av kvar elastikk for å få lik vekt på begge armer/bein. Ellers er jo, som nevnt over, idrettsklubb fantastisk!! Treningsstudioer er gruppetrening uten noe sosialt innhold, idrett er sosialt og ofte gruppeorientert.. mykje meir motiverande enn å sjå på dei pumpa steroidefolka. Betaler sjølv 50-60kr per mnd for trening fleire ganger om veka.

  http://www.youtube.com/user/FitnessBlender
  http://eu.bodylastics.com/all-sets/

  SvarSlett
 15. Jeg betaler gladelig mine 600 kr eller hva det nå er jeg betaler i måneden... jeg er på gymet i snitt 12 ganger på fire uker, og den femtilappen det koster meg hver gang for å gjøre noe bra for min egen helse er absolutt verdt det... selvfølgelig kunne jeg trent hjemme, men det gjør jeg bare ikke... har testet det, og kjøpt inn både frivekter, romaskin, tredemølle... men hos meg har dette bare stått og støvet ned.. kanskje er det meg som har dårlig selvdisiplin, som ikke klarer å få til disse rutinene hjemme... men da er det hvertfall godt at jeg har et gym å gå til, hvor jeg får proffesjonell hjelp når jeg trenger det :) :)

  SvarSlett
 16. Alt dette avhenger av hva man er ute etter å oppnå med sin trening. Det går fint å holde en god kondisjon og rimelig styrke, god helse alt i alt, ved å gjøre enkle grunnleggende styrkeøvelser hjemme eller f.eks ute i naturen underveis på en treningstur. Mange vil mene at styrketrening trenger man ikke i det hele tatt, om man driver med allsidig annen type aktivitet. Jeg har drevet en god del med det meste av fysisk aktivitet, for en stor del i naturen på ski, sykkel, klatring eller eller med tung sekk på lengre turer, og det er definitivt godt nok for både god kondisjon og helse.
  Men jeg har også jevnlig løftet vekter, og skal innrømme at det ikke mest er for å bli sterk men for å se bra ut, men de skader jeg har fått opp igjennom årene har ikke tilkommet med 30kg sekk på ryggen eller på sykkel, men ved vektløfting, og jeg vet at dette gjelder mange, så medaljen har en bakside.
  Om målet er å definere og bygge opp en viss muskelmasse, altså utseendefaktorer, så er ett helsestudio stedet å være, du skal ha mye utstyr hjemme for å få like god effekt,samt at du går glipp av miljøet og masse god inspirasjon.
  Å kun trene vekter på studio ville være uaktuelt for meg, og jeg mener det er en dårlig løsning for de fleste som bare er ute etter å ta vare på helsa, bruk da heller naturen på forskjellige måter. Innendørs kondisaktiviteter som spinning kan være ett godt alternativ om det ikke frister å være ute i perioder, men en god del av det som tilbys av fellestimer på studio kan med fordel byttes ut mot aktiviteter ute.
  Jeg synes forøvrig at prisene for å trene er greie, man får mye for pengene ved å også kunne delta i fellestimer,bruke dusj, badstu. En kan ikke bare sammenligne med hva en betaler for hjemmeutstyr, treningssenteret tilbyr også en god sosial arena for mange.

  SvarSlett
 17. Treningsenter for folk uten skader på kroppen av en eller annen sort er svindel de fleste aktiviteteter du kan gjøre på et treningssenter kan du bruke din egen kropps vekt til og gjøre gratis skulle det bli kjedelig kan en løfte en stein eller kaste en stokk ..... for faen erre ingen som har sett rocky 4 ?

  SvarSlett
 18. Jeg betaler 2000 kr i året for å trene der jeg trener. Da får jeg tilgang til Hammer Strength- og Eleiko-utstyr til over millionen. Det er slettes ikke dyrt.

  SvarSlett
 19. Du kan jo holde på et år og så evaluere. JEg er litt av og på. Nå er jeg av. Man trenger jo ikke bestemme seg for resten av livet. Variasjon er bra.
  Dette er mitt opplegg for tiden:
  http://ellensoase.wordpress.com/2013/09/19/trening-pa-30-minutter-tilgjengelig-og-gratis/

  SvarSlett
 20. Konkuransenivået i området ditt er åpenbart ikke stort nok. Jeg trener i Bergen på itrain som er rimelig billig, 200kr per måned, og døgnåpent. Opplevde samme pris som deg når jeg var hjemme i sommerferien i Stavanger, der de krevde det 3 doble for samme tilbud. Ble ikke noe særlig trening den sommeren.

  SvarSlett
 21. Det verste med noen helsestudioer er trafikken like etter arbeidstiden. Her kan det bli mye venting for å kunne bruke trenningsapparatene, og prisene for medlemskapet er som sagt meget høye. Hvor jeg bor nå (utenfor Norge) er helsestudioene overfylte med folk, og jeg vet at lysten til å gå på trening etter jobb er ikke alltid på topp. Kun i går valgte jeg å bestille et trenningsapparat for å ha hjemme. Mange av dem er enten for dårlige eller meget begrenset i antall forskjellige øvelser. Jeg tror at det beste apparatet som man kan bruke hjemme er av typen Total Gym (ta en Google på dette), med glidebrett hvor man stortsett bruker sin egen vekt på øvelsene. Det finnes flere produsenter som lager dette. Kombinert med jogging eller sykling så er dette nok alt man trenger for å bli i god form. Har man derimot ambisjoner om å bli en kroppsbygger, da er helsestudioen desverre den eneste løsningen.

  SvarSlett
 22. Her jeg bor i USA koster det $5 i måneden å trene på mitt nærmeste treningssenter. Og nei, det er ikke noen gammel falleferdig kjeller, det er et topp moderne senter.

  SvarSlett
 23. Nå kommer det selvsagt an på hvor ofte man trener. Trener man en gang i måneden, kan man forstå at medlemskapet er meningsløst dyrt.
  Trener man fire-fem ganger i uken, syntes jeg månedsprisen er billig og vel så det. Å betale 300-700 kroner i måneden (avhengig av fasiliteter og senter) for å innvestere i sin egen helse, konsentrasjon og selvtillitt, er ikke dyrt. Det er smart. Tenk over hvor mye du bruker i måneden hvis du snuser, røyker, drikker alkohol, spiser godteri eller potetgull og ikke minst mat generelt. En aktiv snuser eller røyker bruker 1000-2000 kroner i måneden på å ødelegge helsa. Da er ikke 700 i måneden for å bedre den, dyrt.

  Kjære vene. Men hvis man river seg i håret av disse ville prisene, er det jo bare å bruke det naturen har å by på. Jogg i skog, gå i mark og hogg ved ;)

  SvarSlett
 24. Ja, det er dyrt, men det er egentlig ikke noe argument for å bake innmeldingsavgiften inn i den månedlige avgiften. Innmeldingsavgiften sikrer treningssenteret stabile kunder. De slipper å bruke tid på kunder som kommer og går i løpet av kort tid. Stabile kunder klarer seg selv, mens personer som nettopp har begynt å trene ofte trenger mer oppfølging. Så det er nok en god del mer innsats enn akkurat det å legge deg inn i databasen og gi deg et kort som må dekkes av de 300 kronene. Skal avgiftene kuttes for å gjøre kostnadene mer proporsjonale med hvor mye arbeid treningssenteret har med hver enkelt kunde, så vil jeg tro det er mer passende å kutte i den månedlige avgiften.

  SvarSlett
 25. Herlighet, jeg er SÅ enig! Innmeldingsavgift i tillegg til et dyrt treningskort er så vanvittig unødvendig. Hva er poenget med dette? jeg fatter det ikke!! Av og til ser jeg kampanjer "du slipper innmeldingsavgift". Fint det, men det skulle ikke vært noe å reklamere med. Den skulle ikke vært der i utgangspunktet. Blir forbannet av hele greien!

  SvarSlett
 26. Å gå en lang tur i skogen i ulent terreng, med litt heftige oppover og nedover bakker er no av den beste treningen man kan få! Og helt gratis :-D Jeg har rast ned 12 kg på kort tid, etter at jeg begynte med dette. :-) Å kroppen min begynner å se ganske bra ut syns jeg..:-) Har svømt litt også..bra trening det å..Men nå er jo strand sesongen over da..Men får sjekke ut om det er dyrt å svømme i en hall en eller 2 ganger i uka :-) Men anbefaler deg på det sterkeste å gå i skog og mark! Ikke bare er det trening, det er terapi også :-) Man får en sånn ro i seg ute i naturen :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Er du vegetar i tilegg blir du virkelig sunn.se på moskus og elefande er blant de sterkeste på jorden.

   Slett
  2. Gleder meg å lese dette, som dyrker av ett tyngre friluftsliv i 25 år, med en vesentlig del av det utenfor veier og stier, så vet jeg at det er både den beste grunntrening noen kan få og for svært mange, den beste form for egenterapi ved lette til moderate psykiske plager. Om det virker på tyngre tilfeller av eksempelvis depresjon vet jeg ikke. Tar du på noen av turene på deg en sekk i tillegg, da med vekt litt i forhold til sekk-erfaring og kroppsvekt, inntil 1/3 av egenvekten din når du er godt trent(mer om du er godt vant med sekkbæring) så får du både styrke og kondisjon nok. Og så er det moro og fullt av herlige opplevelser og mestringsfølelse!
   Johan Olav Koss sa engang i ett intervju før OL på Lillehammer, at den beste grunntrening han ville anbefale var å gå med tung sekk i terrenget. Nemlig:-)

   Slett
 27. Jeg bor i en liten "by" hvor det eneste alternative er stamina hot, som koster svimlende summer og som har bindingstid. Vi har hørt rykter om at sky fitness skal etablere seg, og krysser fingrene. Men for øyeblikket har dette uhorvelig dyre sentere monopol på trening, så det er ikke alltid man bare kan velge å vrake heller dessverre :/ For meg blir det absurd og betale nærmere 700kr i mnd for at jeg skal ha mulighet til å delta på gruppetrening og div slikt, som jeg aldri kommer til å benytte meg av. For dem som synes dette er flott er det sikkert greit men jeg orker ikke betale for en tjeneste jeg ikke er interessert i, og synes i den sammenheng et slags gradert medlemskap hadde vært på sin plass, så kunne de som faktisk brukte tilbudet betale for det. Er dessutten i perioder syk og kan gå 1-2 mnd uten å få trent i det helle tatt og da er det litt domt at det ikke finnes noen alternative ordninger

  SvarSlett
 28. Tror Norge er unik på natur,alle hyttene er et bevis for folks trang til hvile og pust i ren luft.Blir glad når folk hilser på vei,med små barn turer til fjelltopper.Har tre barnebarn,det beste er å være sammen og ute i naturen.Da blir jeg som et barn,veldig ung.

  SvarSlett
 29. Her har det kommet mange bra kommentarer :)
  Ser mange bra tips for ikke å trenge å betale for treningssenter! Det er flott! Helt enig i det med at norsk natur er gratis treningssenter. Men skal innrømme at jeg ikke er flink nok til å komme meg ut i naturen. Vil helst bare ut i solskinn nemlig ;)

  Kan jo nevne at jeg i utgangspunktet har full forståelse for at det koster penger å bruke treningssenter, og bruker man et senter mye får man jo faktisk ganske mye for pengene. De skal jo tjene penger de også ;) Noe de helt sikkert gjør i massevis de aller fleste, pga alle støttemedlemmene. Men den innmeldingsavgiften...gaah!

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.