mandag 2. september 2013

Jakten på en bryllupsfotografJa, så har vi bestemt oss da, for å betale for en proff fotograf til bryllupet vårt.
Dette er selvsagt ingen billig løsning. Samtidig er bilder fra denne dagen viktig for oss, da vi har behov for å minnes den i mange mange år. I alle fall i de 259 timene jeg må jobbe for å betale for gildet ;)

Jeg skal innrømme at jeg har vært frem og tilbake på om det er verdt å bruke penger på det. Tilslutt innså jeg at det  blir veldig vanskelig å angre på bilder som ikke ble tatt. Kanskje kan jeg angre på å ha brukt penger på fotograf, men det er faktisk bedre enn å angre på å ikke ha gjort det. Men - ikke for enhver pris.

Dessverre kjenner vi ingen fotografer eller hobbyfotografer med erfaring fra bryllupsfotografering, så jeg måtte starte med google (hva gjorde vi før google?!). Da jeg startet researchen på dette temaet tenkte jeg umiddelbart at det var utelukket. Siden jeg raskt kom over sider til profesjonelle bryllupsfotografer. Og de tar seg godt betalt for å gjøre en bra jobb. Ja, de er flinke, men skulle vi benyttet oss av en slik måtte brudgomen stilt uten skjorte for å si det sånn. Og siden vi gifter oss i januar blir det fort kaldt uten skjorte - så det utgikk kjapt å bruke en av de anerkjente bryllupsfotografene.

I andre enden av spekteret kunne vi fått f.eks et familiemedlem til å ta bilder, vi har en fotoentusiast i familien og han har forsåvidt greit utstyr. Men han har null erfaring med fotografering av bryllup, hvilke detaljer man bør få med seg, og jeg ville ikke følt meg komfortabel med å mase han rundt og fortelle han hva han skal ta bilder av. I tillegg ville hverken han eller jeg være avslappet mtp å få det resultatet vi ønsker. Men det kunne vært gratis vil jeg tro. Samtidig er det veldig greit å ha en der som jobber for oss. Vi kan fortelle han hva vi ønsker og hva som er viktig for oss. Han er på jobb, ikke i bryllup. Jeg er litt kontrollfrik, og hadde jeg ikke vært opptatt den dagen (med å gifte meg!) skulle jeg gjort det selv, hehe. Så fotografen må nok forvente å ta imot hundre spsm fra meg om "har du tatt bilde av det?". Det er lettere å kreve mye av noen man betaler enn et familiemedlem.

Vi lander på en mellomting mellom frossen-brudgom-uten-skjorte-dyrt og gave-fra-familiemedlem-billig. Jeg oppdaget at det finnes freelancefotografer der ute som også tar på seg bryllupsoppdrag. De har godt utstyr til å ta gode bilder, og kan jobben sin antagelig like godt som de såkalte bryllupsfotografene. De bare gjør jobben til en mye hyggeligere pris. Etter mye research, samt å ha oppdraget ute på mittoppdrag.no, så fant vi en vi skal satse på og som har vilkår vi setter pris på. F.eks at vi får alle rettigheter til bildene i etterkant (unntatt videresalg, det er opplagt), at vi får mange bilder, og sist men ikke minst at han tar seg betalt for medgått tid. Endelig en som kunne tilby timepris, altså at vi betaler for tiden han faktisk er med oss. Dermed er det opp til oss. Endel bryllupsfotografer har "pakker" på heldag, halvdag eller to timer. Nå kan vi selv bestemme hvor lenge han skal være med oss, og synes vi at vi har fått nok tidligere enn planlagt drar han hjem, ønsker vi at han blir lenger, så blir han lenger. I utgangspunktet tenker vi at han er med oss halve dagen, og når middagen starter kan venner, familie og evt engangskameraer dokumentere resten av kvelden. Festbilder er og blir festbilder :)

Vi har sjekket nettsidene til fotografen, sett eksempler fra bryllup og andre typer bilder som kan være relevante, og synes det virker svært lovende. Og for noe liknende en halv dag er prisen på under halvparten av hva de mest kostbare skal ha. Og jeg tror seriøst ikke de dyreste fotografene leverer over dobbelt så bra bilder. Ikke ut i fra eksemplene jeg har sett i alle fall.

Et alternativ ville også være et standardopplegg for bryllupsbilder hos et fotostudio. Vi sjekket med vårt lokale studio og fikk bakoversveis, da de skulle ha nesten like mye for to timers fotografering hvor vi i etterkant kunne velge 10 bilder, som det vår utvalgte fotograf skal ha for å være med oss halve dagen og overlevere masse bilder til oss. Så det utgår. Man kan få mer for pengene, hvis man først skal bruke penger på fotografi.

Research er gull verdt, det tar tid, men det lønner seg så absolutt for å finne det man vil ha til en pris man kan leve med. Vi har ikke booket fotografen enda, jeg gir mittoppdrag.no et par dager i tilfelle noen kan overgå han, men det ser ikke slik ut av hva jeg har fått inn per nå. Han er nær ved å få oppdraget. Og er vi fornøyd med han skal han få litt gratis reklame på bloggen min også :) For det var ikke lett å finne frem til en fotograf hvor vi føler at vi får det vi trenger til riktig pris.For det skal sies, folk koster penger. Klart de skal ha betalt for jobben de gjør, både på selve dagen, og etterarbeidet.

Budsjett bryllupsfotograf: 7000,-

Hvis du har noen erfaringer ang dette og ser det er viktige ting vi ikke har tenkt på?  Evt tips til fotografer i dette prissjiktet jeg kanskje ikke har kommet over? Rop ut med en kommentar!3 kommentarer:

 1. Jeg leter etter akkurat det samme! Håper du vil gi en anbefaling (eller ikke;) når dere har bestemt dere og har fått se resultatet :)

  SvarSlett
 2. Hei, vi fant bloggen tilfeldigvis, og håper du vil la deg inspirere av Skandinavias største & kuleste bryllupsblogg! Vi baseres inspirasjon på bryllup fra virkeligheten. Som vi sier en bryllupsfotogrfa er ikke kostbar, men en investering, og rett og slett priceless :-)

  Lykke til med den store dagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er uenig i det med at fotograf er priceless. Mannen min er priceless. Bilder får vi uansett. Å betale 30.000 for en dag med bryllupsfotograf er helt uaktuelt. Det er mannen jeg vil ha, ikke de mest fancye bildene ;) Men kjekt å ha noen ok minner fra dagen, så litt penger til fotograf er greit synes jeg.

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.