onsdag 11. september 2013

Hvordan det kunne vært - et gufs fra fortiden

Okay, det sies at man ikke skal dvele ved fortiden, men for noen dager siden kom jeg over noe som gjør at jeg er nødt til å ta en titt bakover, et ubehagelig besøk i fortiden! Altså, det er ingen hemmelighet at jeg tidligere ikke har vært smart med pengene mine! Hadde jeg vært det ville ikke denne bloggen eksistert, og jeg kunne ligget på en sydhavsøy bekymringsløs... Eller? Vel, det var kanskje å overdrive, men du kan si at livet kunne faktisk sett ganske annerledes ut.

Jeg har jo tenkt tanken før, lurt litt på hvor mye penger jeg faktisk klarte å rote bort i studietida. Men i mangel av gamle lønnsslipper og oversikt så la jeg fra meg å finne ut av det. Fortid er jo fortid uansett, heldigvis! Men - i mine forsøk på å forstå meg på pensjon og med planer om å starte pensjonssparing, så gikk jeg inn på nav.no/minpensjon. Om pensjon ble jeg ikke så mye klokere, men jeg fant all tidligere pensjonsgivende inntekt. Noe jeg tror betyr årsinntekt helt siden jeg begynte å jobbe ved sidenav studiene i 2001. Så der var de tallene da. Og når det først var der så var det jo bare å begynne å regne på saker og ting.

Først, inntekt: jeg jobbet endel i studietida, tidvis var jeg vel helt oppe i 60% stilling, mens jeg studerte deltid. Så inntekt har jeg faktisk hatt, i tillegg til studielånet. I løpet av årene fra jeg begynte å surre rundt på universitetet i 2001 og til jeg var ferdig med mastergraden min i 2009 så tjente jeg faktisk 1 301 630 kroner før skatt. Etter skatt ca 937 174 kroner. Over 8 år er det et snitt på 117 147 kroner per år. Og det da i tillegg til studielånet. Allikevel kom jeg jo ut av studietiden med kr 0 i sparepenger og stor studiegjeld. Slik blir det når det er null fokus på økonomi.

Studielån: si 65 000 per år, tror det er et greit snitt for hva jeg fikk utbetalt i disse årene. Ca 5 år heltid, ca 3 år deltid. Totalt da en årlig inntekt på 182 147 kroner i utbetalte kroner.

Utgifter: som student var de faktiske utgiftene begrenset. Når jeg tenker etter så måtte jeg betale husleie, mat, sporveiskort, semesteravgift og pensumbøker, samt bittelitt i forsikring. Hvis jeg skal tippe kan snitt-husleia jeg faktisk betalte i løpet av de årene være på ca 4500 pr mnd inkl strøm og varmtvann. Jeg kunne bodd billigere, men vet godt at jeg ikke gjorde det. Sporveiskortet kostet vel ca 500 kroner pr mnd, semesteravgift og bøker, si 20.000 i året (mulig overdrevet, men husker at bøker og materiell kostet). Si at jeg kjøpte mat for 3000 pr mnd, igjen tror jeg det kan være overdrevet. Det er i alle fall fint mulig å bruke mye mindre.

Summerer jeg opp dette over 12 måneder kan utgiftene mine være på ca 116 000 kroner. For moro skyld legger jeg på 10000 til andre utgifter, forsikring, tannlege, frisør, sosialt osv. Så si 126 000 i utgifter per år.

Så, ca 182 000 inn, ca 126 000 ut, burde gitt et overskudd på 56 000 per år! Over 8 år da 448 000 kroner som kunne vært spart! Etter endt studier var studielånet på ca 430 000 kroner, dette må da trekkes fra det potensielle sparebeløpet, og da kunne jeg sittet igjen med 18 000 kroner. Og da ikke medregnet evt renteinntekter på pengene. Og det etter å ha betalt tilbake studielånet. Eventuelt kunne oppspart beløp blitt til egenkapital i boligkjøp. Altså kunne jeg kommet ut av studietiden med positivt fortegn i økonomien, hvis jeg hadde tenkt meg litt om. Og, hadde jeg vært veldig bevisst kunne jeg garantert klart studietiden uten å ta studielån i det hele tatt.

Dette er jo omtrentlige beregninger, men det ser ut til at jeg kunne gått ut av studietiden i pluss i stedet for dypt i minus. Fordi jeg jobbet mye og tjene penger. Som jeg deretter brukte opp på for høy livsstil. Og jeg som ikke en gang klarte å spare i BSU?! Jeg surret faktisk bort nærmere en halv million på de åtte årene. Enkelt og greit. Tabbe? Jepp. Virkelig. HUGE MISTAKE!

Tenk å ødelegge den flotte muligheten for et bra grunnlag for fremtiden... Skulle selvsagt ønske jeg hadde skjønt greia litt tidligere :) Ting kunne vært annerledes nå. Jeg kunne hatt mer i egenkapital til bolig for eksempel. Kanskje kunne jeg kjøpt bolig tidligere. Antagelig hadde jeg bodd nærmere jobben og sluppet pendlingen. Ja, mye kunne vært annerledes.

Men nå skal jeg la fortid være fortid og fokusere på hver dag og på fremtiden - det er tross alt det som kan gjøres noe med :) Hva jeg finner ut av angående pensjonssparing, som dette jo startet med, kommer jeg tilbake til.


4 kommentarer:

 1. Alt skal ikke være smart her i livet.
  Hadde du en fin studietid?

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt gjennomsnittlig vil jeg si :) Det verste var vel at jeg hele tiden gikk rundt og hadde dårlig råd, hehe. Hadde jeg visst hvor mye penger jeg hadde kunne jeg i alle fall brukt noe på opplevelser, litt reising eller sånt. Men klarte jo aldri skrape sammen nok til det heller...

   Skulle gjerne sett at jeg gjorde alt smart på første forsøk jeg ;)

   Slett
 2. Det er mange som aldri kommer seg ut av 'uføret'. Det skal du være glad for. Du har muligens betalt en stor pris for det - men du LÆRTE av det!

  God helg!

  SvarSlett
 3. Knall bra skrevet. Kjente meg godt igjen i hva du beskrev vedr studietid og økonomi. Har vel aldri villet innse at med litt fornuftig øko. styring kunne man faktisk ha godt litt i pluss rent økonomisk. Men fortid er fortid og godt er det :)
  Bedre å heller kunne se seg i speilet i dag og stoppe litt opp å tenke hva man HAR fått til og ikke hvordan det kunne ha vært... Uansett leser bloggen din jevnlig, faktisk den eneste jeg leser. Keep up the good work :-)
  Hilsen
  Anders

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.