Status og grafer


Grafer som viser status:


Les alle statusoppdateringer HER!

10 kommentarer:

 1. Hei jeg lurer på hva som skjer når du har nådd spare målet ditt 100.000 ?
  legger du ned denne fine bloggen da?

  SvarSlett
 2. Hei.. Ser ikke helt vitsen med å ha en buffer på 100.000 kr. Kanskje det hadde vært bedre å hatt en buffer på 20.000 og sette pengen inn i fond eller i en ekstra bolig sparing. Er vel noen få banker i Norge som har et alternativ til BSU med samme renter men uten skattefradrag, der ligger renta ca på 4.65. Igjen så kan du bruke BSUen som buffer på 25.000, du kan ta de ut når du vil gjennom hele året og man vil ikke miste renter siden disse legges inn for hver dag.

  SvarSlett
  Svar
  1. Rent matematisk har du rett i at vi kunne tynet noen kroner ekstra ut av bufferpengene. De kunne stått på en boligsparekonto i to år frem i tid (mitt siste spareår i BSU eller tilsvarende uten skattefradrag er neste år), men jeg vil på ingen måte binde de pengene til bolig. Jeg vil at de skal være akkurat det de er i dag; Cash, noen få tastetrykk unna til bruk ved behov. Jeg vet ikke hva behovet skulle være, men hadde jeg visst det hadde jeg ikke trengt bufferkonto ;) 100.000 er dessuten ikke veldig mye, det er ca 4-5 måneders utgifter for oss akkurat nå. Med andre ord vil det være til god hjelp en tide ved redusert innteks f.eks. Bufferkontoen er på en måte hele grunnaget vårt føler jeg, tryggeheten i bunnen, grunnmuren som gjør oss i stand til å bygge resten av huset. Så psykisk er den også viktig, og som alle vet så handler privatøkonomi vel så mye om psyken som om matematikk. Derfor forblir bufferkontoen slik, og det er mer sannsynlig å øke den enn å redusere den. Det er ikke penger som er ment til å generere formue, de er ment mer som en forsikring for de tingene vi per i dag ikke ser komme :) For å skape en trygghet som gjør at vi kan putte alt annet av overskudd till i boligen eller i fond.

   Men jeg skjønner at du ikke ser vitsen, men når det gjelder buffer så tror jeg noe av meningen er å ha økonomisk kapasitet til å takle nettopp de tingene man ikke ser komme, hva enn det viser seg å være. Uventet sykdom og behov for/ønske om privat behandling? Uventet sykdom hos familie som medfører endel ulønnet permisjon fra jobb? Lengre perioder på aap hos NAV grunnet sykdom eller skade? En plutselig vannskade i boligen som du må legge ut for før forsikringen betaler ut senere? Altså, diverse, som fort kan beløpe seg til behov for mer enn 20.000 kroner som du foreslår. Helt ærlig hadde jeg fått litt noia nå om vi bare hadde 20.000 i bakhånd. Det sier litt om at det er godt å ha mer. 20.000 går fort i det noe oppstår mistenker jeg.

   Selv er jeg overbevist, og bufferen blir der den er, i banken, lett tilgjengelig og garantert uten tap. Det er verdt de kronene vi teoretisk sett taper på å ikke ha de i akjefond, for vår del i alle fall.

   Slett
  2. Ville bare komme med en liten digresjon her , og vise til den STORE fordelen med å en såpass stor bufferkonto.
   Jeg hadde en bufferkonto på nøyaktig 100.000 kroner og så på det som altfor mye, men likte tanken med å kunne ha de tilgjengelige så jeg brukte de aldri.

   Faktisk Scenario :

   - Mars 2014 : Det strømmet vann inn i kjelleren i 2 uker kontinuerlig (forsikringsselskap involvert , så invendige skader ble dekket

   - April 2014 : Takstmann/forsikringsselskap/gravefirma kom frem til at grunnen var dårlig grunnarbeid på drenering, gammel drenering , økende vannstand i grunnen. Den lille dreneringen jeg hadde greide rett og slett ikke ta hånd om alt vannet.

   Mai 2014 : Tilbud mottatt på drenering , den nette sum av 97.000 kroner
   Mai 2014 : Bilen stoppet samtidig med at jeg måtte ta registerreim og vannpumpe + generell service 16.500 kroner
   Juni 2014 : Greier å knekke skjæret på ATV'en før jeg tar den av for sommeren. Nytt skjær 4.500 kroner
   Juli 2014 : Service ATV 5.500 kroner
   Aug 2014 : Drenering betales : 97.000 kroner

   På under 6 mnd så ryker det 123.500 kroner , hadde heldigvis litt feriepenger på vei inn så slapp å låne til dette , men jeg hadde hatt store problemer med en mindre bufferkonto..

   Nå vil det selvfølgelig ta lang tid å få bufferkontoen tilbake igjen , men dog. Jeg skal uten tvil tilbake til 100.000 i buffer....
   Moralen er selvfølgelig , alltid ha god bufferkonto.. :)

   Slett
  3. Takk for at du deler en historie fra virkeligheten. Mange tror slikt umulig kan skje. Har en følelse av at mange også har for stor tro på at de er dekket av forsikringer på det meste. Antar du måtte betale forbedret drenering selv? Er vel en kostnad som følger med å være boligeier, men som har overrasket mange oppigjennom tror jeg.

   Det skal ikke alltid så mye til før 100.000 er borte nei. Og selv om du hadde vært dekket av forsikring også til drenering, så måtte du betalt ført og søkt om å få det dekket. Ingen garanti for at det går raskt og smertefritt heller. Så du har helt rett, minst 100.000 kr, og spesielt om man eier bolig, bil og annet som kan overraske.

   Slett
 3. Har 100 000 kr selv (Har også lest Dave Ramsey), og som enslig holder 100 000 meg i 5 måneder selv med det nye boliglånet.
  Liker virkelig grafene dine. Jeg hadde ikke kommet på det for å illustrere hvor mye Gjeld/Netto/sparepenger jeg har. Håper det går greit at jeg stjeler ideen til min egen blogg! ;-p. Kan tenke meg det er utrolig motiverende!

  SvarSlett
  Svar
  1. Stjel i vei :) Er veldig motiverende, enkelt å holde oversikt når regnearkene først er laget, og veldig artig å se utviklingen over tid.

   Slett
 4. Hva er grunnen til de tre store hoppene i formuen din?

  SvarSlett
  Svar
  1. Nye verdivurderinger av bolig (to ganger) og et boligsalg drøyt over hva vi forventet å få for den kan man si. Så det er kun forbundet med å være boligeier.

   Slett
 5. Hvorfor setter ikke folk bufferen sin i lavrisiko rentefond i det minste? Har dere dette på konto til 0,5% rente når inflasjonen er 5,3%, så koster det jo penger å ha en buffer.

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.