fredag 13. desember 2013

Kutter utgifter verdt 600.000 kroner!

Jeg kutter kostnader!

For litt siden følte jeg egentlig ikke at vi ikke hadde så mye mer å gå på i forhold til å redusere kostnader, men det var vel ren og skjær fornektelse. For etter å ha lest litt om The latte factor i boka "The Automatic Millionaire" så ble jeg inspirert til å ta en ny gjennomgang av utgiftslista. Det viser seg at vi selvsagt fortsatt har noen småsaker vi betaler for ganske unødvendig. Så hjelper det på motivasjonen til å kvitte seg med sånt når man ser hva de pengene kan bli til over tid.

Jeg fant følgende:

Internett: 349,- pr mnd for 50Mbps/10Mbps linje.
Billigste alternativ: Internett gjennom husleia i borettslaget, kr ukjent for 2Mbps/1Mbps hastighet.

Så hvorfor i all verden betaler vi for raskere nett? Vel, vi tenkte det var nyttig for å leie filmer på nett, jeg mente jeg trengte det for hjemmekontor og oppkobling til jobb, pluss at vi noen ganger i året laster opp bilder til sky-tjeneste. Vel, jeg tjuvlånte naboens usikrede nettverk her en dag, testet hjemmekontoret, det gikk strålende selv med tregere nett. Da skjønte jeg at de 349 kr er helt bortkastet.

Resultat: Ekstra rask internett er oppsagt, og jeg blogger nå fra standard inkludert hastighet. Fungerer jammen meg bra!

Reell kostnad for unødvendig rask internett: 214.746 kroner.
(349,- pr mnd investert i fond med forventet avkastning på 7,5% over 30 år, justert for inflasjon, men før skatt)


Kjæledyrforsikring: ca 110 kr pr mnd pr hårball
Billigste alternativ: bruke bufferkonto ved behov, kr 0,- pr mnd.

Før hovedforfall i mars skal jeg si opp 2 av 3 forsikringer. De to som er friske kan bufferen dekke ved behov. Han som stadig har problemet får beholde forsikringen sin. Den har betalt seg selv i mange år fremover allerede.

Resultat: ca 220 kr spart pr mnd fra mars.

Reel kostnad for det som nå er unødvendig kjæledyrforsikring: 135.370 kroner
(220,- pr mnd investert i fond med forventet avkastning på 7,5% over 30 år, justert for inflasjon, men før skatt.)


Støttemedlemskap treningssenter: kr 400 pr mnd (ikke mitt!)
Billigste alternativ: trene hjemme, fra kr 0,- pr mnd.

Sambo gikk i fella pga bedriftsrabatt, og har blitt støttemedlem. Har funnet ut at han heller kan få betale 650 kr for et månedskort de to-tre månedene i året han virkelig mener han skal trene der, i forkant av fotballdommersesongen. 3x650 = 1950, mens 12x400 = 4800 kr. Halv pris. Må legge til at jeg synes trening og helse er verdt å bruke penger på! Men kun hvis det man betaler for faktisk blir brukt. Vi har tredemølle hjemme, og en fin natur utenfor døra.

Reell kostnad for støttemedlemskap: 246.127
(400,- pr mnd investert i fond med forventet avkastning på 7,5% over 30 år, justert for inflasjon, men før skatt.)

Totalt 970 kr pr mnd lukes ut fra faste utgifter, nærmere 12.000 kroner i året.
Buffer får dekke evt sykdom hos de to friske hårballene, vi får leve med at ting tar litt lenger tid å laste ned, og sambo må slutte å sponse treningssenteret over veien uten grunn. Om 30 år, ved pensjonsalder, kan vi da forvente å ha ca 600.000 ekstra på konto (før skatt), bare fordi vi luket ut de utgiftene, og heller satte pengene til sparing. Er jo et greit ekstra tilskudd det :)


PS. Valget av sparekalkulator var helt tilfeldig, men den fungerer greit.

11 kommentarer:

 1. Hei. Hvilket fond anbefaler du ?

  SvarSlett
  Svar
  1. Beklager, så lengre ned hva du anbefaler :)

   Slett
  2. Jeg har per nå kun tatt tipset fra Dine Penger altså - i mangel av bedre kunnskap. Derfor DNB Global Index. Så det kan godt mulig finnes bedre alternativer, men jeg er helt i startfasen på det med fond akkurat nå. Ser at Dine Penger også har en fin kake man kan sette sammen selv, litt mer avansert enn bare ett fond, det er heller ikke dumt vil jeg tro.

   Slett
  3. Jeg anbefaler også:
   KLP Aksje Verden Indeks (0,3%)
   KLP AksjeNorge Indeks II Acc (0,2%)

   KLP Aksje Verden Indeks følger samme indeks som DNB Global Index, men har også 14% Emerging Markets, så svinger littegrann mer. Men man kan også se på det som "gratis" diversifisering uten å måtte kjøpe flere fond. Den er litt billigere enn DNB som er variabel opp til 0,32% årskostnad. Den er heller ikke bundet til kronen, så den svinger ikke med kronekursen slik som DNB Global Indeks.

   KLP AksjeNorge Indeks II Acc har jeg mye mindre i siden jeg tross alt bor i Norge og de fleste av mine verdier, bolig, lån, sparekonto osv her vil følge hvordan det går med Norge og Oslo Børs uansett, men billig er den og jeg har jo faktisk tro på Norge fremover.

   Slett
 2. Hei, synes du har en veldig fin blogg og følger med hver gang du skriver noe.. Men nå måtte jeg bare lure litt.. Synes du det ikke er vel "harry" og koble seg på naboens usikrede nett og da stjele av han og la han betale slik at du kan spare noen kroner? Jeg er "all for" å redusere altså, er selv inni en rydde opp-organisere-periode, men synes det bare var litt vel spesielt. Men ellers en god plan, har selv en gubbe som har vært støttemedlem på et treningssenter i hvert fall i 5 år så skal vise denne posten til han.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror du misforstår skribenten her.. Hun testet hvordan det var å bruke det usikrede nettet til naboen, som selfølgelig ga lavere hastighet. Når hun så at dette fungerte i praksis, sa hun opp sitt abonnement og gikk over til bredbåndet i borettslaget. Det vil si at hun ikke sparer penger på bekostning av naboen :)

   Slett
  2. Som Finanssans sier så har du misforstått, jeg bruker selvsagt ikke naboens nett :) Vi bor i borettslag, og alle har nett inkl i felleskostnadene, så vi har internett selv også, men med lav hastighet. Ga meg bare en mulighet til å teste, og da gikk det jo opp et par lys kan man si :) Ellers enig - man stjeler ikke andres internett! Det ville være å dra det FOR langt ja. Men - bor man slik til at internett i teorien kan deles mellom to husholdninger, så kan det jo være en ide å spleise? Men for oss i borettslag er det poengløst, vi må betale for mini-hastigheten uansett.

   Slett
 3. Eh... det er ikke lov å dele internettlinje med naboen andre husstander, så å spleise på inernett-linje med naboen er ikke noe godt spareråd.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke lov? Så rart. Det har jeg aldri hørt om. Hvorfor er det ikke lov å dele linje? (At begge parter er klar over det og deler på regninga, altså.)

   Slett
  2. http://www.digi.no/294767/det-er-ulovlig-aa-dele-adsl-linjer

   Slett
  3. Nei det var jeg ikke klar over.

   En titt i kommentarfeltet gjør at det kan se ut til at det ikke akkurat er forbudt ved norsk lov, men et avtalevilkår hos leverandørene. Gjett hvorfor? Fordi de selvsagt vil at alle skal ha sin egen linje. De vil tape på at folk deler. Verre er risikoen for eier av internettlinja mtp evt kriminell aktivitet som utføres av den du deler med. Men tar du den risikoen er vel eneste andre fare å bli avslørt (hvordan skal de vite at man deler med nabo?) og at de sier opp avtalen pga mislighold.

   Men nei, oppfordrer ikke til å bryte leverandørenes avtalevilkår. Helt klart et dårlig spareråd! Et bedre må være å ikke ha høyere hastighet enn absolutt nødvendig.

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.