fredag 20. desember 2013

Effekten av julegave til boliglånet

Som jeg skrev for et par dager siden, så ga min kjære boliglånet vårt en real julegave i år: Julegave til boliglånet. 100.000 kroner ble betalt ned.
Så - hva sparer dette oss? Jeg sier "oss" siden vi går over til felles økonomi fra 1.1.14 og gifter oss 4 uker senere.

Jeg bruker nedbetalingsarket fra Mett's blogg, for å estimere hvor mye renter og gebyrer vi sparte på denne innbetalingen, resultatet:

Lån før: 777.585 kr
Innbetalt: 100.000 kr
Lån etter 677.585 kr
Nedbetalingstid 27 år (iflg banken)
Nominell rente nå: 2,23%
Nominell rente fra mars: 2,98%
Skattefradrag 27%
Inflasjon: 2,5%

Resultat av innbetaling:
Forkortet nedbetalingstid: 4 år og 6 mnd
Sparte renter og gebyrer etter fradrag: 75.389 kroner.

Her brukte jeg arket som heter Dynamisk plan, hvor man kan legge inn større enkeltbetalinger også, samt legge inn renteendringene.

Vi har jo lavt lån og lave renter nå, så tallene blir ikke de mest imponerende. Men gjør samme øvelse med større lån, så blir jo effekten av ekstra innbetalinger bare større. tar vi høyde for renteøkningen i fremtiden blir effekten også større. Uansett er det å slippe å betale 75.000 ganske bra. Hvis noen kom til oss og ga oss 75.000 kr ville vi jo gått av skaftet av glede, og penger ikke brukt er jo penger spart, så vi bør jo være ganske fornøyde med det!

Og for de som måtte lure, verdivurdering bolig per desember 2013: 1 125 000 kr.

5 kommentarer:

 1. Imponerende! Men jeg er skeptisk til å trekke fra inflasjonen på den måten, selv om alle gjør det. Penger er penger! Er rentekostnadene redusert, så kan man heller øke investeringer i f.eks. aksjefond tilsvarende. At man gjerne får en inflasjonspåvirket lønnsøkning betyr ikke at man ikke har bedre ting å bruke pengene på enn renter på et boliglån.

  SvarSlett
 2. Kan du forklare hvordan jeg kommer inn på de regnearkene du bruker, jeg kommer bare til første siden jeg og da er det stopp..

  SvarSlett
  Svar
  1. På siden du kommer til må du velge linken til filen ("Sparte_renteutgifter_MsOffice.xls" til excel eller "Sparte_renteutgifter_OpenOffice.ods" til openoffice), da kommer du inn på en skydrive hvor filen du valgte er markert og du kan trykke download på den blå linja øverst. Håper det hjalp! Fungerer hos meg i hvertfall.

   Slett
 3. Det nedbetalingsarket var utrolig kjekt! Måtte jo se hva 1000 kr ekstra i nedbetaling i kvartalet ville si for studielånet (synes det lånet er så kjipt, selv om det er "billig"), og det var jo faktisk 5 år kortere nedbetalingstid og 18 000 kr spart i renter! Gir motivasjon :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke sant?!
   Sparte renteutgifter viser seg å være ganske MYE penger. Penger du ikke betaler til andre er penger du selv kan investere senere, så det er en grunn til at det kan være lurt å kvitte seg med lån litt kjappere enn planlagt!

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.