onsdag 2. oktober 2013

Oversikt tredje kvartal 2013 (Q3)

Her kommer andre innlegg i den nye versjonen av statusoppdateringer - oversikt for tredje kvartal. Altså status per 1. oktober 2013.

Slik er status per 1. oktober 2013:Kommentarer

Sparing
Hovedfokuset ligger fortsatt på sparing - noe det antagelig vil gjøre en god stund fremover, grunnet hyggelig rentesituasjon. Men formålene med sparingen vil endre seg i løpet av det kommende halvåret. Nå nærmer jeg meg veldig å ha 200 000 korner på sparekonto. Da inkludert BSU. Det høres jo helt sinnsykt ut!

BSU
Mye av sparepengene mine er budet i BSU. Jeg har nå to år igjen jeg kan spare i BSU før jeg går ut på dato og er for gammel. Og her er det jo bare å ta med seg gode renter og skattefradrag, så målet er fortsatt å sette inn 20 000 1. januar både 2014 og 2015. Nå i januar overfører jeg de fra bufferkontoen, så da flyttes det litt om på sparepenger, men de forsvinner heldigvis ikke :) Når jeg ikke kan spare mer skal pengene få stå på konto så lenge renta på kontoen er høyere enn hva vi har på boliglånet. Når den brukes vil fremtiden vise.

Buffer
Målet er å nå 80 000 før nyttår, slik at det står igjen 60 000 etter at jeg flytter penger over til BSU. Deretter matcher kommende ektemann med tilsvarende beløp, så får vi en buffer på 120 000. Det får holde i starten.

Bryllup
Ja, dette er forbrukssparingen. Så sparekontoen kommer til å få seg en real smell over nyttår. Men det kan jeg leve med, fortsatt fornøyd med å spare opp først og bruke etterpå. Må vel også innrømme at det er lett å skjule seg litt bak at vi som gifte går over til felles økonomi, andre sparemål og det vil rett og slett bli en ny liten makeover av statuser, mål og planer her, da de fra da av vil gjelde for husstanden som det så fint heter. Sammen er vi sterke, også økonomisk :)

Gjeld
På gjelden har jeg også dette kvartalet betalt minstebeløp, ingen ekstra innbetalinger. Men - i august var det første ordentlige avdraget på studielånet!! Hurra hurra! Så nå går endelig gjeldsbeløpet nedover hvert kvartal, selv med helt vanlig innbetaling. Det er positivt. Boliglånet er jo både lite og med lav rente (2,23%), og fortsatt over standard nedbetalingstid, så dermed en avdragene lave nå. Men jeg husker fortsatt at vi samlet betalte inn 50 000 ekstra på lånet i mars, så totalt sett for året har vi uansett betalt inn en god slump ekstra.

Reell formue
Her går det oppover! Nå er jeg over - 100 000, og øyner positivt tall i fremtiden! Men så skal jo endel brukes på bryllup i januar/februar, så sannheten er ikke så bra som det ser ut her. Og deretter skal jeg som nevnt over til å se på oss samlet. Vurderer å få en ny verdivurdering av boligen før jul i år også, hvis vi får den gratis eller billig. Liker å vite statusen, da boligen for øyeblikket er viktig for oss. Antar at det kan ha vært noe vekst, men neppe like bra som i fjor. Uansett går det i riktig retning!

Alt i alt er jeg nokså fornøyd, selv om jeg kanskje har mistet litt av den strenge selvdisiplinen i det siste. Det har blitt et par mindre innkjøp, men jeg merker jo at innstillingen til å bruke penger har endret seg. Det sitter langt inne, og jeg må tenke lenge før jeg faktisk kjøper noe. Så kanskje trenger jeg ikke være så streng med meg selv lenger som jeg har vært tidligere, kanskje vanen han begynt å sette seg?!


Etter å ha satt opp dette, så har jeg igjen hatt et av kjæledyrene mine hos veterinæren. Så selv om jeg hadde overført penger til bufferen, så må noe hentes ut igjen dessverre. Hvor mye blir klart når forsikringsoppgjøret er klart, men jeg estimerer en 1500 kroner sånn ca, uten å ha sett grundig på regningen enda. Men, det som skjer etter 1. oktober skjer etter 1. oktober ;)

11 kommentarer:

 1. Sånn rent teknisk blir det litt feil å gruppere sparingen til bryllupet sammen med faktisk sparing: det du gjør er jo bare å bruke pengene i en stor 100.000-kladeis i stedet for mange små 1.000-potter: det er rent forbruk og bør derfor heller inngå som en månedlig forbrukspost. Flott at du sparer så mye, altså, men her tror jeg du lurer deg selv litt. :) (samme med "sparing" til ferie, julegaver, høytider etc).

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg vet hva du mener, men er fullt klar over det. Så det er ikke selvbedrag, det gjør det bare mer moro å spare :)
   Og helt ærlig så gjør det prioriteringene i forb med bryllupet hardere enn om jeg bare cash-flower det uten å tenke meg om. Det er bra for meg at det gjør ekstra vondt å bruke de opp, for det ellers utrolig fristende å velge dyrere løsninger.

   Men jeg ser hva du sier altså, skal vurdere å ta det ut ved neste oppdatering.

   Slett
  2. Tenker du kan som jeg tenke å sette opp to grupper sparing - kortsiktig til julegaver, bryllup etc og så langsiktig som en buffer som i utgangspunktet bare skal vokse til et punkt - å stå der å rente.

   Slett
  3. Det er en god ide, kan godt gruppere det etter kortsiktig og langsiktig. Men med skal de, for penger som står på konto er penger jeg har ;)

   Slett
 2. Liker veldig godt måten du har satt dette opp, OG kjenner meg godt igjen gleden av å fordele sparing på diverse konto (jeg har enda flere :-)). Det viktigste er jo å ha kontroll på forbruket, og ikke bruke mer enn det man har (helt gull med sparing til bryllup på forhånd). Selv velger jeg litt av alt; litt ekstra nedbetaling og litt ekstra sparing på buffer-høyrentekonto. Mulig jeg burde gå mer kynisk til verks for å raskere nå den gyldne 100tusen først, og så gyve løs på huslånet....hmm kanskje. I mitt lille hode vil jeg imidlertid fort ned på huslånet mens renta fremdeles er lav, så enn så lenge legger jeg sparepengene i begge kurvene. Kjempefin blogg forresten, stå på :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg liker best å konsentrere meg om en ting av gangen, så jeg gleder meg til etter bryllup og nye spenstige sparemål! Det artige med en ting av gangen er at man kommer raskere i mål, noe som gir glede og motivasjon til å kaste seg over neste etappe! Men så lenge man finner det som passer en selv best så spiller det jo ingen rolle :)

   Slett
 3. Du er helt rå! Blir så imponert av bloggen din, og hvordan du klarte å snu et luksusfellen-tilfelle til å bli utrolig god med penger. Du bør være virkelig stolt av deg selv!! Begynner i min første jobb etter studiene snart, og du har inspirert meg til å sette opp budsjett og bli flinkere med penger :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt å høre! Bli flink, det lønner seg :)
   I alle fall å ha kontroll, så man får prioritert riktig i forhold til egne ønsker.

   Slett
 4. Har du bare 800 000 i lån?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men så er ikke leiligheten vi eier så dyr heller da.. Noe som gir bra overskudd til sparing. Kanskje blir det dyrere bolig en dag, for oppsparte midler.

   Skal sies at jeg utelater fellesgjeld på leiligheten da, ca 175.000 på min halvdel. Er jo ansvarlig for den også. Men siden jeg prøver å tenke ifht salgsverdi på boligen så er jo fellesgjelden noe som selges videre ved et evt salg. Har heller ikke regnet den inn i salgssummen på leiligheten, selvsagt. Den bare ER der per i dag. For meg er regnestykket jeg har satt opp mest interessant.

   Slett
 5. Angående BSU, du vet det kanskje men det var litt uklart fra teksten... Man kan beholde BSU-kontoen selv etter man er 34, og når renten er bedre enn lånet så er det ingen grunn til å ikke gjøre det. Vel, ihvertfall ikke før boliglånet blir mindre enn BSU-kontoen og man aldri skal ha boliggjeld igjen.

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.