mandag 15. juli 2013

Ferietur i Norge på budsjett

Norge er som kjent et nokså dyrt land å feriere i.
Dette har vi i Pengebingen erfaring med, da vi har kjørt Norge på kryss og tvers flere ganger, og vært mange steder i både øst, vest, sør og nord. Fjell, dal, sjø og land i skjønn forenig! Norge er et utrolig vakkert land! Men jammen er det dyrt. Bensinen er dyr, overnatting er dyrt, mat på kro/restaurant er dyrt, og attraksjoner er definitivt dyrt! Det finnes allikevel måter man kan gjøre det billigere på, og fortsatt få sett alt Norge har å by på!

Her er mine tips for å redusere kostnadene på Norgesferie:

 1. Telt
  Det høres kanskje primitivt ut, men telting kan absolutt være en fin opplevelse! Vi har teltet mye rundt i Norges land, og benytter oss gjerne av campingplasser, for å ha tilgang på sanitærfasilitetene. Det er kjekt med en dusj innimellom for å si det sånn. Et telt kan koste mye, men det kan også koste lite. Kjører man rundt med bil er ikke vekt noe problem, og finner man et med litt "takhøyde" har man også sitteplass under sitt eget tak. Om sommeren i Norge synes jeg dette fungerer fint, men man må selvsagt ha med godt med klær. Vårt telt som oftest er med oss på biltur i Norge kostet ca 600 kroner og ble kjøpt i en eller annen Coop butikk for noen år siden om jeg husker rett. Den utgiften er raskt spart inn når overnattingen koster ± 100 kroner for 1 telt og en bil. Noen steder er dyrere, andre er billigere. I forhold til en hotellnatt på rundt en tusenlapp så er det innspart på EN overnatting.

  Telt med god takhøyde gir ly ved dårlig vær.


 2. Utstyr til telt
  Det er ikke å komme bort i fra at litt ok utstyr i teltet kan lønne seg. En oppblåsbar madrass og en pumpe gir fort en helt annen komfort enn de gamle rullene av liggeunderlag. Igjen, på biltur trenger man ikke bekymre seg for vekt. Madrasser koster ikke skjorta hos f.eks Jysk. Man kan ha en god sovepose, eller man kan ta med dyna hjemmefra, gjerne av den litt varme typen. Kanskje noe for vinterdyna? I alle fall for oss litt småfrosne damer! Det er antagelig billigste alternativ! Selv har jeg en dun-sovepose, innkjøpt før jeg fikk pengevett. Allikevel ble den kjøp på et outlet til 70% rabatt, og kostet dermed heller ikke skjorta. Vel verdt pengene tenker jeg heldigvis i dag. Hvem bryr seg om soveposen er årets modell? Dun er knall for oss damer, regulerer temperaturen godt. Og sist har jeg fått i gave, og kjøpt på tilbud på Coop, ullundertøy. Det er med på enhver telttur i Norge, uansett sesong. Koster igjen litt, men med tanke på hva man sparer av overnattingskostnader, så tror jeg det lønner seg. Utstyret varer jo i lang lang tid for de aller fleste.

  Et campingbord og stoler er heller ikke dumt, spesielt om man har kjøpt telt med "ståhøyde". Trenger ikke koste så mye, Europris, Biltema, Coop osv selger sånt ganske billig om sommeren.

 3. Mat
  En stk primus og tilhørende stormkjøkken kjøper man hos f.eks XXL for en 500-600 kroner. Igjen en engangsutgift, med unntak av bytte av gassflaske til primusen. Men det er ingen stor kostnad. Fordel: man kan lage mat, kaffe osv selv. For vår del har det blitt noen Fjordlandpakker varmet på primus på disse turene. Spist i teltet, faktisk veldig koslig :) Til og med på rasteplasser har Fjorland
  blitt inntatt. Det ryker fort 400 kroner med mat og drikke til to personer på en kro langs veien. Det er også slutt på dyr kaffe fra bensinstasjoner, da pulverkaffen er med. Vi fyller gjerne en termos om morgenen som vi tar med i bilen, null problem å stoppe for kaffe der det måtte passe. Ofte ligger de idylliske rasteplassene langt fra nærmeste bensinstasjon. Man sparer generelt mye på å holde seg unna stasjonene, ingen impulskjøp!

  Kaffe på Shell: 20 kr pr kopp
  Kaffe på primus: Et par kr pr kopp

  Primus + Fjorland = sant
                         
 4. Kjølebag
  Dette kan man jo se an behovet for. Vi kjøpte en billig kjølebag med vifte på som kobles til bilens sigaretttenner. Handling skjer da på butikker, og mat/pålegg holder seg nogenlunde kjølig! En vanlig kjølebag gjør også nytta. Litt greit for oppbevaring av f.eks juice,egg, yoghurt, melk, kjøttpålegg, ost, Kvikklunsjen osv.

 5. Styr unna turistfeller med turistpriser
  Alle byer har sine turistfeller og turistpriser. Det selges mye nips og souvernirer man virkelig bør vurdere behovet for å ha. Jeg har to kopper fra Nordkapp i kjøkkenskapet hjemme. Kan si de sjelden brukes. Kjøleskapsmagneten ser jeg derimot hver dag, og den kostet en brøkdel. Den holder, aner ikke hva jeg skulle med koppene! Så selv om ting frister kan det være fornuftig å ikke legge igjen så mye penger på souvernirer, ta heller bilder og skap minner selv.  Les mer om hva du bør styre unna: Vi flår turistene, ingen tvil om det

Nå sist var vi på weekend i fjellet i Telemark, to netter. Totalt kostet det oss ca 1400 kroner, inkl alt fra bensin til kvikklunsj på Gaustatoppen. Det er fortsatt ganske mye penger, og bensinen er en stor del av kostnaden. Overnattingen kostet 80 kr per natt i telt. Sammenliknet med billigste alternativ i området,et vandrehjem, som koster ca 600 kr for et rom for en natt. 

Vi har også teltet utenfor flere av de store byene i Norge, for når bilen er med det er ikke noe problem å dra inn til sentrum. Med litt normale klær i bagen i bilen, så tror jeg ingen gjettet at vi bodde i telt på campingen utenfor byen. Medfører selvsagt at en person må være edru for å kjøre, men alkohol kan kjøpes på butikk/vinmonopol og nytes i teltet på kvelden. Så slipper man de stive prisene på drikkevarer ute også! Billigst er det med vann ;)

Telting er både økonomisk og rett og slett veldig koslig!
Anbefales!

Flott å våkne til trolsk landskap om morgenen!
Her ved Sjoa. i Jotunheimen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.