mandag 5. august 2013

Ferieregnskapet

Da er ferie vel overstått, det meste gikk veldig bra!
Posten for uplanlagte utgifter fikk seg en kraftig smell da vannpumpa på bilen røyk i Tyskland og måtte fikses til den nette sum av 4600 kroner. *Grøss* Men hvilket valg har man, vi ville jo ha med bilen hjem...

Jeg har nå forsøkt å summere opp, via kontoutskrifter og min lille notatblokk. Dette blir litt omtrentlig, noen poster har jeg bedre kontroll på enn andre! Vi hadde jo et veldig høyt budsjett for vår 21 netter lange tur, på nesten 50 000 kroner... Holdt det??

En som er rimelig sikker er hotellkostnader: Ca 12650 kroner.
Det gir en snittpris på 603 kr per natt. Vi hadde to netter gratis hos venner, men ellers har det vært hoteller av diverse standarder kan man si. Som planlagt, ikke de dyreste, men heller ikke ned på hostel/vandrehjem-nivå. "Best verdi" knappen på Tripadvisor appen har vært flittig brukt.

En annen veldig sikker post er fergeutgifter (transporten, ikke mat/shopping): 9062 kroner
Dyrt ja. Dette er tre fergeturer, Trelleborg - Rostock (Stena Line), Zadar - Ancona (Jadrolinja) og Kiel - Oslo (Color Line), hvorav to med overnatting.

Bensinkostnader: Ca 5500 kroner, vi har kjørt litt over 500 mil. Bensinen litt billigere i Europa, billigst i Kroatia, nede i ca 12,5 pr liter. Motorveikjøring, mye bagasje, og sykler bakpå merket vi at økte bensinforbruket i forhold til normalen. Gikk vel litt for å komme seg over Alpene er par ganger også...

Utgifter til mat (lunsjer, middager): Ca 10 000 kroner, som gir et snitt på 476 kroner per dag. Igjen litt gratis hos venner, men ellers synes jeg nesten dette er imponerende med tanke på at god mat er noe vi har unnet oss mye av. Vi har spist endel sykt gode tre-retters menyer på bra restauranter (vha Tripadvisor). Igjen var Kroatia absolutt billigst, Italia dyrest. Vel, men unntak av Color Line hjem da selvsagt. Velkommen hjem til norske priser...*blæh* Også var det i tillegg fullbooket i buffeeten siden vi måtte ombooke båtturen til en dag senere grunnet bilhavari. Typisk.

På matfronten startet det bra, halve ferien brukte vi kjølebagen flittig, benyttet oss av rasteplasser for lunsj, spiste piknik i parker og var fornøyde. Det ble verre i land som ikke er tilrettelagt for rasting, siden vi jo brukte litt tid på å forflytte oss. Så da sklei det mer ut.

Annet: ca 12700 kroner
Inkl her er kontantuttak som er brukt til turistgreier, for Norge er ikke alene om å flå turister (jeg må alltid opp i utsiktstårn og ta bilder, i starten gikk vi to, men etterhvert sendte jammen sambo meg opp alene for å spare på inngangspengene, hehe). Litt kontantbetaling av gelatto, espresso, øl, kake og alt det andre man får på koslige kafeer, noen andre uforutsette utgifter (hvem visste at man ikke burde henge sykkelhjul foran eksospotta? Skifte av dekk og slange i Berlin...) og sikkert mye annet diverse der små summer fort blir store. Allikevel er denne posten såpass høy at jeg tror den inneholder noen middager på steder de ikke tok Visa f.eks. Det stemmer ganske godt med kontantuttak i alle fall. I tillegg også kostnader for oppdaterte kart på GPS (549,-) og kartbok (299,-).

Total summerer dette seg til ca 49900 kroner, eks bilreparasjon.

Det er rimelig nøyaktig på budsjett, eller faktisk 1900 kroner over for å være ærlig. Nå skal de nevnes at vi grunnet bilhavariet ser ut til å få dekket ca 3000 kroner (to hotellnetter og ekstra kostnad for ombooking til dyrere båttur hjem), og da havner vi like under budsjett. Med andre ord trengte vi pengene vi satte av til denne turen, enda vi jo hadde ønsket å bruke litt mindre... Men dette ble litt sånn once in a lifetime opplevelse for oss begge, for det er i overkant slitsomt med sånn ferie ja... Men mange gode minner og mye å se tilbake på!! Men det har sin pris ;)

Av egen shopping røyk jeg dessverre på en litt større smell, og har brukt ca 5000 kroner på litt klær, sko, sminke, frisørbesøk og generelt sånne damegreier. Det var da i overkant, og selvsagt ikke direkte nødvendig, men gjort er gjort... Det går ut over sparingen nå i august dessverre, får se om jeg allikevel får satt noe inn på bufferkontoen etterhvert!!

Jeg innfører herved total kjøpestopp i alle fall ut august, og kanskje også ut september!

Dette var økonomien, ser frem til å skrive et eget innlegg med fokus på turen, så dere får se hva vi fikk for pengene. Viktig det også ;)

Praha by night
Foto: Pengebingen

8 kommentarer:

 1. Følger bloggen din og blir inspirert. Problemet er at jeg ikke klarer å beholde motivasjonen og det blir veldig på og av mtp økonomisk fornuft.
  Hvordan klarer du å holde oppe motivasjon en? Tips..?

  SvarSlett
  Svar
  1. Du får ikke svar her visst.

   Slett
  2. Svaret er så enkelt som at MANGE mennesker har det med å ha det i munnen. Man kan si så mye meningsløst...talk the talk (ah, ingenting overgår Talk Talk når det kommer til stykke!)...but they don't walk the walk. Det er som med røyking: ALLE vil slutte og mener de klarer det også men dette er klassisk fornektelse! Anonym fra 7 august: Tenk som følger: Du er i hvert fall bevisst selv om du faller tilbake til gamle synder. Der er mange som aldri kommer dit en gang. Når jeg får lønn så setter jeg 1/3 over til felleskontoen (boliglån, strøm, gasolinas etc), dernest betaler jeg 2000 ekstra ned på boliglån, 1000 spenn til aksjefond og så 2000 til en bufferkonto. Resten til 'dritt' (konserter, alkohol og god mat). Hvor gammel du er og hvor langt du har klatret på karrierestigen er vesentlige faktorer her. Det aller viktigste er å unngå forbruksgjeld, ligge etter på regninger(inkasso) og ikke bygge opp egen buffer.

   Slett
  3. Vel, jeg klarer det ikke alltid jeg heller, som du ser, hehe.
   Det kommer og går. Men jeg forsøker så godt jeg kan å være disiplinert det meste av året, så får det bare gå at det blir noen utskeielser innimellom. Så lenge man ikke sitter i dype økonomiske vansker så må man kanskje unne seg litt innimellom for å klare å holde motivasjonen oppe.

   Men ellers så er nettforum til stor hjelp, tickere som viser fremgang, det å logge inn i nettbanken og se forelsket på sparepengene og å mekke på budsjettet for å få mest mulig til sparing ting som gjør at jeg synes sparing er morsomt :)

   Slett
  4. Og joda, det kommer svar tilslutt. Hender det tar litt tid bare ;)

   Slett
 2. Ja, takk for svar. Jeg er sykmeldt og tilogmed gått pp attføringspenger i to år pga mislykket operasjon og ny operasjon noen dager etter. Da pengene minsket økte forbrukslån til 110tusen. Ikke buffer. 2 Studielån (tilsammen 490tusen) 2billån (som jeg tok opp da jeg var i jobb, men trenger biler pga avsides beliggenhet, tilsammen 340tusen) huslån med 90prosent lån. Tilsammen 2,5mill. Får ikke dekket alle medisiner og fysio, går 3500kr pr mnd der. Så det er ikke lovende. Familiefar med kone og 2 barn. Får 14000 utbetalt pr mnd. Trenger sårt tips.

  SvarSlett
 3. Anonym 10.august: Umiddelbart tenker jeg:
  * Kvitt deg i det minste med den ene bilen - dette MÅ du. Du er sykmeldt så du har ikke en bil du må ha til/fra jobb hver dag. Regner med den andre bilen er til kona og hennes jobb. Kvitt deg med den dyreste bilen (den bilen som gir mest penger tilbake). Bruk pengene til å betale forbrukslån! Regner med at renten på forbrukslånet er høyere enn billånsrenten.
  * Studielånet ditt har du vel frosset da du er sykmeldt!?
  * Refinansier lånet slik at du slår sammen bolig- og billån til 1 rentesats. Renten på billån er alltid høyere boliglånsrente.
  * Kjør avdragsfrihet på boliglånet. Er i utgangspunktet i mot dette men i en presset situasjon er dette nødvendig. Avdragsfrihet kan du ha til situasjonen din er avklart. Vil du kunne jobbe igjen?
  *Har du andre ting å selge slik at du kan bli gjeldsfri mtp på dette forbrukslånet?

  Når dette er sagt har du, etter medisin og fysio 10500,- å leve for i måneden. Dette er ikke fett men det er heller ikke håpløst. Det viktigste er å kvitte seg med forbrukslånet (hva er renten på dette lånet?) og deretter praktisere 'tæring etter næring'. Hardt men (jævlig) nødvendig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Helt enig med deg i disse rådene.
   Generelt så MÅ man i slike situasjoner gå ned i levestandard. Dere har ikek råd til, eller behov for, biler til 340.000. En bil kan du få for 20.000 som går fra A til B, det å bruke så mye på bil som dere gjør er ren og skjær luksus. Kanskje trenger dere ikke to biler en gang akkurat nå? MYE å spare her som kan gå til å betale lån.

   Sett opp oversikt over ALLE utgifter (hvis ikke du har gjort det) så ser du kjapt hva som er for mye. Er nesten alltid rom for kutt! Og deretter må du ha et budsjett, og jeg ville også laget en gjeldsoversikt og en gjeldssnøball (hvis ikke alt er på et sted) samt et sted fu holder oversikt over frmegangen. Få hele familien med på prosjekt "gjeldsfri"!

   takk for gode innspill anonym :)

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.