torsdag 15. august 2013

Betale studielån - hurra!

Jippi, jippi!
I dag er det 15. august, noe som betyr at studielånet forfaller, hurra!

For første gang siden jeg begynte å betale så betaler jeg fullt avdrag og normalt med renter! Hittil har jeg nemlig betalt tilbake oppsamlede renter grunnet idiotiske betalingsutsettelser i gamle dager, og selv om det i mai var et knøttlite avdrag på 387 kroner, så er det denne gangen det virkelig begynner å monne med innbetaling!

Herved mottar Lånekassen et avdrag på 4066 kroner, noe som faktisk er stort nok til å synes i mine oversikter og regneark :) Jippi! Gleder meg allerede til 15. november! Endelig er vi gang!

Studielånets sakte død:
Studielån feb 2013: 430 072
Studielån mai 2013: 429 684
Studielån aug 2013: 425 618
(status etter siste innbetaling)

Ja, jeg vet at studielånet er såkalt gunstig. Men det føles på ingen måte gunstig å skylde over 400 000 kroner! Selv om jeg selvsagt setter pris på utdannelsen min, så skulle lånet gjerne vært betydelig lavere! Men, siden det sies fra eksperter å være mest gunstig å heller betale ned ekstra på boliglån, så får studielånet klare seg med helt normale innbetalinger, og dermed en svært treg død. En dag kanskje jeg knerter det kjapt og effektivt uansett hva ekspertene måtte si ;)

Hvordan jeg betaler mitt studielån
Hver måned betaler jeg inn 1/3 av kvartalsbeløpet inn på høyrentekonto hos sparesmart.no. Så når regningen kommer med forfall 15. hvert kvartal, så setter jeg på en overføring fra høyrentekontoen til min regningskonto slik at pengene kommer inn et par dager før forfall. På den måten betaler jeg like mye hver måned, og det er slutt på å være "blakk" fordi studielånet forfaller. Det er bare å kose seg med å se lånet reduseres!

4 kommentarer:

 1. Her har jeg bare hatt en betalingsutsettelse på studielånet, rett og slett fordi jeg ikke hadde jobb, og nå drøyer jeg betalinga litt til min første lønn kommer den 20. Så godt det skal bli! mitt studielån ligger "heldigvis" på bare 220 000, men fortsatt kjipt med alt av lån! Gleder meg til den dagen alt er nedbetalt :D

  SvarSlett
 2. Jeg vil anbefale å betale studielån hver måned (det gjør jeg). Studielånet kommer som efaktura inn i nettbanken fortsatt hver tredje måned med fullt beløp, men når man betaler hver måned så er det bare å justere beløpet ned.

  På den måten ser du at det går nedover hver måned, og du slipper rentes rente.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvordan fungerer det når man har fastrente? Samme? Eller blir det da noe overkurs/underkurs-greier? Hm, merker jeg ikke er ekspert på Lånekassen akkurat. Er det penger å spare på å betale hver måned altså? I såfall burde jeg jo gjøre det!

   Slett
  2. Får svare litt på mitt eget spsm etter å ha lest litt. Ekstra innbetaling som sparer meg for renter når jeg nå har fastrente høyere enn den flytende (ja, jeg var en idiot!) så beregnes det overkurs. Dette blir et beløp som legges til skyldig beløp, altså øker gjelda med det beløpet. Så betaler jeg renter på det økte beløpet også. Ikke enkelt å forstå seg på, men kanskje er det like greit å betale rentene, få 28% skattefradrag på de, heller enn å betale overkurs som legges til gjelda for at det så renter seg? Jeg vet ikke. Innfløkte saker! Såpass vanskelig å beregne nøyaktig synes jeg at jeg fortsetter å betale som vanlig hvert kvartal frem til fastrenteavtalen går ut om tre år. Å ha pengene på høyrentekonto i stedet utjevner litt av tapet. Men generelt var den fastrenteavtalen utrolig idiotisk, går på en megasmell. Siste dumme jeg rakk å gjøre før jeg fikk pengevett. Dessverre.

   Men, har man flytende rente kan man betale inn hver mnd ja. Eller la pengene rente seg på høyrentekonto som per nå er endel høyere enn studielånsrenta, og betale inn hvert kvartal ;) Bruke rentene man tjener til en ekstra innbetaling i det lånerenta igjen blir høyere enn sparerenta. F.eks.

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.