søndag 11. august 2013

Bilferie i Europa 2013

I en av kommentarene på innlegget Årets Feriebudsjett ble det spurt om jeg i tillegg til økonomien kunne skrive litt om reiseruta, så her kommer da et innlegg litt på siden av hva bloggen min egentlig handler om, men allikevel hyggelig å dele litt fra den svindyre (se oppsummering i Ferieregnskapet) turen vår med dere lesere :)

Vi har kjørt mye altså, for å komme helt ned i Kroatia og hjem igjen. Litt over 500 mil, uten at jeg har nøyaktig tall. Vi har tilbragt 1-2 netter i mange byer rundt om, og i tillegg slappet av med 5 netter og strandliv i Kroatia. Vi har kost oss med sightseeing (vel, Venezia i 38 varmegrader var kanskje ikke så kos, men vi kunne ikke akkurat bli inne den ene dagen vi hadde til rådighet heller!), mye god mat ved hjelp av Tripadvisors geniale apper, fått sett masse nytt og kan krysse av en seks stk nye land på lista over steder vi har vært innom. Gøy!

Ruta endte som følger: Kongsvinger - Trelleborg - ferge til Rostock (1 natt) - Berlin (2 netter) - Praha (2 netter) - München (2 netter) - Königsee (1 natt) - Ljubljana (1 natt) - Zadar, Kroatia (5 netter) - ferge til Ancona, Italia - Venezia (2 netter) - lunsj i Verona - Varenna, Comosjøen (2 netter) - Frankfurt (1 natt) - bilkollaps på autobahn og 1 natt i Bad Hersfeld - Kiel (1 natt) - Colorline til Oslo (1 natt).

Denne ruten fungerte veldig bra synes jeg. Hadde vi hatt mer tid skulle vi gjerne tilbragt mer tid i Alpene enn vi gjorde, for det er utrolig flott! Men så var litt av poenget med turen å finne ut hva vi kan gjøre mer av senere. Vi har syklet rundt i tyske byer, noe som er genialt siden det er godt tilrettelagt for sykling. Det samme var det i Ljubljana i Slovenia faktisk. Vi har hiket i Alpene, to turer, en kort ettermiddagstur ved Königsee, og en lengre tur ved Comosjøen. Vi er jo nordmenn, vi må opp på fjellet, hehe. Vi har snorklet og besøkt kritthvite strender i Kroatia, vi har sett på (alt for dyrt å bli rodd!) gondolene i Venezia, sett på Casa Guilietta i Verona, spist mange gelattoer, drukket masse god kaffe (ikke moro å komme hjem til kaffemaskinen på jobben) og rett og slett opplevd veldig mye på tre uker. En utrolig flott tur når jeg tenker tilbake!

Fineste sted: Comosjøen - utrolig vakkert. Hotell oppe i fjellsiden med en utrolig utsikt! Ja, det var turens dyreste hotellopphold.

Mest overraskende: Ljubljana - en liten perle! Utrolig koslig by, med en utrolig god atmosfære! Vi trivdes kjempegodt der, og stedet er høyaktuelt for weekendtur for å slappe av (som om vi har råd til det nå, haha)! Hyggelig mennesker, utrolig pent bysentrum.

Mest skuffende: Kanskje Venezia. Svært spesielt, og absolutt noe man må oppleve, men turistprisene er høye, det er kronglete å finne fram (en del av opplevelsen selvsagt) og jeg synes ikke det var veldig pent direkte. Men gøy å ha sett det, for det er veldig spesielt.

Dyrest: Italia! Ikke bare Norge som vet å flå turister altså.
Billigst: Kroatia - i alle fall inntil de evt går over til Euro

Mest spenning og høy puls: å bli viftet inn av politiet i Sveits etter fartskontroll! Men vi kjører alltid pent og de ville bare si at vi var innenfor fartsgrensen og oppfordre oss til å kjøpe et mer ordentlig sykkelstativ. Så ønsket de god tur videre. Puuh...

Mest irriterende: å ha toppetasjen  i leilighetshotellet i Kroatia, ikke langt fra den lille lokale kirken. For i Kroatia ringes kirkeklokkene tydeligvis ikke bare søndager, men faktisk hver dag, og gjerne i seks tiden... Annenhver dag ble vi vekket kl seks, og annenhver dag fikk vi sove helt til halv åtte. Toppetasjen var et dårlig valg! Der lærte vi noe. Jeg måtte jo google fenomenet og fant mange liknende "klager" fra rundt om i Kroatia, så det er jo et tips hvis man vil reise dit på ferie. Ha litt avstand til kirkene om mulig.

Mest romantisk: Varenna ved Comosjøen
Minst romantisk: Å krangle om hvem som har rett av sjåføren, kartleser, skilter eller GPS.

Best mat: Gourmet Kalelarga, Zadar, Kroatia!
Verst mat: Lokal restaurant i Bibinje Kroatia, blæh.
(Som nevnt brukte vi tripadvisor til å finne gode restauranter med gode omtaler, de var ikke nødvendigvis de dyreste heller. Vi hadde to dårlige matopplevelser, blant annet da vi følte for å gi litt tilbake til lokalsamfunnet der vi bodde i Kroatia, og i Ljubljana da vi ikke fikk sjekket på nettet før vi dro ut, og gikk således i "blinde".)

Beste land å kjøre i: Tyskland (god veistandard også på "vanlige" veier) og Lichtenstein.
Verste land å kjøre i: Kroatia (skjønner ikke hvorfor de setter opp veiskilt i det hele tatt - ingen følger de) og Italia (et mirakel at vi kom gjennom Italia uskadd med så mye crazy kjøring som vi så).

Høyest: 2571 m.o.h
Lavest: med dykkemaska i korallene i Kroatia

Best verdi for pengene: Maten på Gourmet Kalelarga i Zadar, under 400 kr for fantastisk (!!) tre-retters for to personer inkl et par glass vin og et par alkoholfrie øl.

Minst verdi for pengene: Color Line hjem. Deilig å slippe å kjøre, men gud så kjedelig det egentlig er på disse båtene. Å handle topper til over tusenlappen sto ikke på min to-do liste nemlig. Nesten 5000 kroner for frakt av oss og bilen hjem er bare mildt sagt drøyt med tanke på hvor lite man får for pengene. Argh.

Mest dramatisk: Å strande med ødelagt bil på autobahn

Det at bilen havarerte var selvsagt ikke så moro, det skapte jo endel ekstra bry. Samtidig endte det veldig godt. Ofte har man veihjelp også i utlandet inkludert i bilforsikring, men min samboer (eier av bilen) har en rimelig forsikring som kun har veihjelp i Norge inkludert. Før vi dro kostet vi derfor på oss 799,- for et års medlemskap hos Falck. Jeg hadde håpet at det var penger ut vinduet, men dessverre (?) fikk vi god bruk for dem. Vi fikk raskt hjelp, ila 40 minutter eller noe hadde vi en redningsbil på plass ved bilen som fraktet oss til et Audi-verksted (selvsagt ikke billigste verksted, men et de har avtale med), sjåføren hjalp oss også å finne et hotell i nærheten av verkstedet, siden det var ettermiddag og verkstedet var stengt. Falck dekker minst en ekstra natt vi måtte betale for i forb med uhellet, og dersom bilen vår ikke hadde blitt fikset den fredag formiddagen hadde vi fått leiebil til oss og bagasjen for å komme oss hjem og til jobb på mandagen. De hadde da dekket frakt av fikset bil hjem til Norge. Nå ble bilen heldigvis fikset, fordelen med verkstedet de har avtale med er at vi tydelig ble prioritert! Og flaks nok fikk de tak i delen de trengte hos naboverkstedet. Men jammen var det godt å ha Falckmedlemskapet  når dette først skjedde, bare hotellnatten kostet mer enn 799,- så totalt sett lønte det seg med denne "forsikringen" når uhellet først var ute. Vel - lønte seg og lønte seg - bilreparasjon for 4600 kroner lønner seg jo aldri! Heldigvis hadde jeg kostet på oss 400 kr ekstra for å ha Fleks-billett på båten, så vi kunne booke om til dagen etter. Reiseforsikringen vår dekker mellomlegget da turen hjem på lørdag var endel dyrere enn den opprinnelig hadde vært på fredagen. En ny båtbillett hadde gått endel over grensen for hva forsikringen dekker, så de 400 kronene ekstra var også et godt valg ser man i etterkant. Så hendelsen kostet oss ikke noe ekstra ut over reparasjonen, og det er jo greit. 

Det vi fikk i forb med havariet var jo å besøke en liten tysk by, Bad Hersfeld, med en kjempekoslig sentrum og veldig god mat (og øl!) på en hyggelig restaurant. Å strande på autobahn i Tyskland er ikke så ille når man har med sykler og kan komme seg litt rundt og finne slikt :)

Under følger utvalgte bilder, et fra hvert av stedene på ruta.Flesteparten av de er postkortene vi satte sammen underveis og la ut på facebook i et album for familie og venner. Like greit som å sende masse postkort! Laget vha ipad og en dings for å laste inn bilder fra kamera til ipad (ja, dingser er min store svakhet!). Tok litt tid før jeg skjønte hvordan jeg skulle få høyoppløsning på kortene, derfor litt dårlige de første. Og her ser dere vel for første gang (tror jeg) undertegnede og sambo også :)

Edit: For kostnader på turen, se ferieregnskapet.


Statue i Trelleborg.
Minner meg om bufferkonto!
 "It's going to rain - you need a umbrella!"


Sykkelturisme i Berlin anbefales på det sterkeste!
Byen i Tyskland med rimeligst priser har vi hørt og erfart.

Praha anbefales besøkt utenom høysesong.
Fin by, men veldig crowded i juli.

Masse å se og gjøre i München! Som i Berlin er sykkel genialt :)

Hiking i Alpene med venner :)
Kaffepause høyere enn Norges høyeste fjell ;)
Ljubljana - en overraskende liten perle midt i Europa!
Slaraffenliv i Kroatia!
Og Kroatia er fortsatt nokså billig når det kommer til opphold, mat og drikke.
Til info så er bildene tatt i 38 varmegrader...*svett*

Lunsjstopp i Verona


Comosjøen, like romantisk som vi hadde hørt det skulle være!


Koslig by!
Så røyk vannpumpa på bilen, et sted langs autobahn litt nord for Frankfurt...
Har jeg nevnt at vi selvsagt kjører gammel bil? ;)
Sjarmerende Bad Hersfeld som gjorde bilhavari litt mindre kjipt :)
Så var det tilslutt bare å vente på den sykt overprisede båtturen hjem...
Men det skal sies at det var deilig å slippe å kjøre siste strekningen :)

4 kommentarer:

 1. Virker som en framifrå ferietur :D Utrolig smart med ekstra Falck-medlemskap og dyrere ferjebillett. Reparasjoner kommer uansett på en litt eldre bil.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og det er allikevel mye billigere enn årlig verditap på en ny/nyere bil ;)

   Slett
 2. Gode reisetips! Noterer meg Ljubljana.. :)

  SvarSlett
 3. Ser ut som en flott tur, kan jeg ikke vente på min biltur

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.