onsdag 10. juni 2015

Planer for skattepenger og feriepenger?

Det nærmer seg feriepenger og evt skattepenger med stormskritt!
Har du lagt en plan for hvordan du vil bruke de?
Det er mye lettere å å bruke de fornuftig dersom det bestemmes på forhånd og settes som en regel. Heller enn å se om det er noe igjen på slutten av sommeren.

Hos oss går skattepengene, knappe ti tusen kroner om jeg husker rett, direkte til sparing. Fordeling mellom boligsparing og evt fond har vi ikke avgjort enda. Men langsiktig sparing blir det.

Feriepengene, definert som overskudd i forhold til vanlig lønn, settes på en egen konto innledningsvis. Det har vært snakk om besøk fra utlandet (mannens familie), men det går mot en avklaring og avventes trolig til neste år. Når dette er avklart setter vi et lite feriebudsjett for oss selv og sender mesteparten til sparing. I fjor innvilget vi et par tusenlapper ekstra hver i lommepenger fra feriepengene, som en slags belønning for god spareinnsats. Jeg vil tro det repeteres i år også. Undertegnede har lyst på et sitrontre blant annet :) Litt småtteri av unødvendige "har lyst på" kjøp kan innvilges.

Så vi har delvis en plan, og endel tanker rundt bruken av det som kommer ekstra nå.
Dessuten får budsjettet fra nå av en veldedeighetspost på minst 500 kr pr mnd (1000 kr når mannen en dag til tilbake i full jobb), og det er ikke umulig at litt av feriepengene også går til veldedig formål.

Anbefaler alle å tenke gjennom bruken av skatte- og feriepenger FØR de står på konto og skriker etter å bli brukt.

Min anbefaling av bruk, i prioritert rekkefølge:

 1. Betale ned kredittgjeld, forbrukslån, billån eller privat gjeld.
 2. Fylle buffer til å dekke 3-6 måneders utgifter i husstanden.
 3. Langsiktig sparing (betale ned på bolig eller investere).
 4. Eventuelle kortsiktige sparemål (bil, dyr ferie, bryllup etc).
 5. Unne seg litt ekstra som klapp på skulderen for å ha kontroll på alt ovenfor på lista, samt gi til veldedige formål.

5 kommentarer:

 1. Veldedige formål? Som hva da?

  SvarSlett
  Svar
  1. Høyest opp på lista vår nå står bidrag til Syria via Norsk Folkehjelp :)
   Men det finnes jo utallige muligheter for å hjelpe til i verden. Men greit å gi til seriøse aktører i alle fall.

   Slett
  2. Hvordan kan man være helt sikker på at de man gir til faktisk er seriøse aktører ? Noen tips her til hva man bør sjekke for å være nogenlunde trygg?

   Slett
  3. Siden du spurte googlet jeg litt, noe som selvsagt er en god start.
   For eksempel er Innsamlingskontrollen en god start: http://www.innsamlingskontrollen.no/nb/innsamlingsregisteret/

   Kapital skrev også om dette i 2011: https://www.plan-norge.no/sites/default/files/media/20111202153048541_0.pdf. Og jeg vil jo si at ingen av de på lista kan ansees som svindlere. Men det er jo klart at når jeg gir ønsker jeg jo at mest mulig går til faktisk bistand og ikke til annet.

   I hovedtrekk har jeg inntrykk av at man kan føle seg ok trygg på å gi til de store norske organisasjonene, fremfor de som ringer på døra di hjemme eller andre kreative innsamlinger. Men jeg synes det blir feil å ikke gi bare fordi man aldri kan bli 100% sikker på at pengene blir brukt som de skal.

   Slett
 2. Synes det er meget bra at du nevner veldedige formål. Jeg merker selv at det å være opptatt av pengeforbruk og sparing utgjør en risiko for min tankemåte. Det er lett å se seg blind på meg og mitt. Og hvis en er så opptatt av å bygge seg formue kan veien til å bli en egosentrisk og selvopptatt gjerrigknark faretruende kort....Jeg tenker at hvis pengene mine ødelegger personligheten min på denne måten er alt fullstendig bortkastet. Da er pengene mine og formuen min blitt min verste fiende.

  Jeg skal på ingen måte slå meg på brøstet, men jeg gir selv en viss prosentandel av min inntekt til veldedige formål hver måned. Det er helt tragisk å se hvor skjevt ressursene er delt her i verden. Å se barn i feks Syria, som du nevner, gå rundt i sønderbombede byer uten fremtid eller håp skjærer rett inn til hjerterota. Og en ting må jeg bare si helt til slutt....Jeg blir ganske så provosert av de som bortforklarer at de aldri gir en krone til veldedige formål, fordi en ikke kan stole på organisasjonene som står for bistanden. Ja, selvfølgelig finnes det eksempler hvor dette blir misbrukt. Men jeg føler folk bruker dette som et påskudd for "å slippe å gi" av sin formue. Det finnes en rekke seriøse Norske bistandsorganisasjoner som forvalter våre pengegaver på en utrolig bra måte.

  Jeg tror rett å slett at det å "trene opp" et gavmildt hjerte ved å gi pengegaver til veldedige formål kan anses som en glimrende investering for framtiden :-)

  PS: Husk også at man får fradrag på gaver til veldedige formål!

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.