fredag 31. juli 2015

Økonomisk frihet - et tall

Inspirert av Formuebygging vil jeg legge til en frihetsbolk på bloggen min!

Men hvordan måler man egentlig økonomisk frihet?

Den mest vanlige måten er å beregne hvor lenge man klarer seg på det man har av oppsparte midler om man skulle velge å slutte å jobbe. For vår del er det da kun fondssparingen som teller, da jeg ikke anser bufferkonto for noe som kan brukes opp i slikt øyemed. Den bør man jo ha uansett inntekt eller ei.

Om vi ser bort i fra sparing, så bruker vi per i dag ca 25.000 på vårt helt normale liv. Hvis jeg ikke jobber trenger jeg heller ikke pendle, så 3000 kan trekkes fra utgiftene hver mnd. Så ca 22.000 vil opprettholde den normale driften, men da ikke hatt spesielt mye til sparing.

Med en fondsbeholdning på ca 67.000 kroner betyr det at vi har økonomisk frihet på 3 måneder. Johoo! Hehe. Ikke mye, men dette vil jo øke ettersom vi får investert mer etterhvert. Regnestykket er selvsagt noe forenklet siden fondene jo vil gi avkastning underveis selv om vi spiser av de. Dette har ingen betydning om vi skulle brukt at på 3 måneder, men når vi kommer opp i år så vil det jo ha litt å si. Men et forenklet regnestykke er en god pekepinn på vår økonomiske frihet.

Per nå er ikke dette noe vi prioriterer, da boligsituasjonen er prioritert frem til vi har flyttet på oss. Allikevel er det fint å ha tallet i bakhodet til vi en dag kan fokusere på å øke vår økonomiske frihet.

3 kommentarer:

 1. 3 måneder er kanskje ikke så veldig mye, men det er jo en veldig fin start :)

  SvarSlett
 2. Fine greier, det gjør det litt mer tydelig syns jeg. Istedenfor å ha et tall som ikke sier så mye. Sier for eksempel "1 år uavhengig" mye mer! :)

  SvarSlett
 3. Gratulerer med 3 mnd frihet! Alltid gøy å se fremdriften. Samtidig er det flere vis å beregne hvor mye penger er nok. Det er jo ikke slik at fremtidig forbruk må tilsvare beregnet fremtidig pengehaug. I så fall bør en ha en sinnsyk god inntekt for å noen gang komme i mål. Tror man heller f.eks på 4% regelen, som Mr Money Mustache er så glad i, så trenger du ca NOK 7,9 mill plassert i en portefølje indeksfond for å dekke løpende kostnader på NOK 264.000,- fremover. Kanskje litt demotiverende å sikte mot slike giga-beløp? Alternativt, og mer motiverende er å bygge ekstra inntektskilder nok til å dekke ens levekostnader.

  Forresten, har lagt deg til blogglisten min. Blir spennende å følge utviklingen her fremover. Stå på! :)

  SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.