torsdag 30. juli 2015

Status juli/august

Juli ble en interessant måned kan man si ;)
Grunnet litt styr og endringer på mannens side (en periode med AAP i stedet for sykemelding da han er på rehabiliteringsopphold for å trene ryggen sin) så har vi i juli kun fått inn en lønn av betydning. Mannen fikk noe småpenger, resten etterbetales fra forsikringen bare de får oppdatert seg ihht til endringene. Sies det. Men man selger ikke skinn før bjørnen er skutt, så akkurat nå er det bare litt morsomt å oppdage at hjulene går rundt selv på en lønning. Men sparing ble det dermed veldig lite av denne gang. Det betyr at når utbetaling for forsikringen kommer skal det rett til sparing!

Oppsummert i månedsskiftet juli/august:
Boligspar juli: 1000
Fond (pensjon): 0
Avdrag gjeld i juli: 4204,-
Sum langsiktig sparing** juli: 5204,-
Sparerate* juli: 15%
Sparerate hittil i 2015: 43%
Sparerate totalt i 2014: 46%


*Sparerate = Sum langsiktig sparing og avdrag på gjeld delt med netto inntekt
** Langsiktig sparing = langsiktig sparing på konto/i fond pluss avdrag på gjeld


Spareraten ble jo allikevel ikke så ille, siden det bare har kommet en lønn inn også, så er det litt begrenset hva vi får gjort.

Vi kunne kuttet ut andre ting og heller satt mer til langsiktig sparing. Vi kunne gått inn i krisemodus, stoppet feriespar og sparing til gaver, samt den nyopprettede 500-lappen som skal gå til veldedighet. Men inntil forsikringsselskapet evt avslår (ingenting tilsier det) å dekke mannens tapte inntekt som følge av endringene så fortsetter vi som vanlig og venter på etterbetaling.


Det er litt deilig å se at endene møtes selv på en lønn, det må jeg si. Og når jeg tenker etter så stemmer det jo godt med tallene at vi totalt sparer langsiktig ca hele mannens lønn hver mnd. 

Så hvordan får man til slikt? Dette er jo ikke helt normalt!
Jeg repeterer grunnene til at vi har det slik akkurat nå:


 • Bo billig.
  Lavt boliglån med (alt for) lang nedbetalingstid gir godt rom for annen sparing. Med dagens lave boliglånsrenter kan dette være fordelaktig så lenge overskuddet investeres fornuftig. Hos oss blir det egenkapital til bolig i/nær hovedstaden, fordi vi virkelig har fått se fordelene av å minimere boliglån. Så det har vi gått igang med lenge før flytting blir en realitet!
 • Ingen barn.
  Det sier seg selv at ingen utgifter til barnehage, SFO, aktiviteter osv gir større overskudd. Vi passer på å spare overskuddet da vi også forhåpentligvis får slike utgifter etterhvert.
 • Ikke billån.
  Billån kan fort dra mye penger hver mnd. Å kjøpe bil kontant har flere fordeler.
 • Få faste utgifter.
  Vi har p.t ingen abonnementer på magasiner, aviser eller liknende. Vi trener hjemme/ute og betaler derfor ikke for treningssenter for tiden (mulig dette endrer seg for mannen med den ødelagte ryggen nå. Trenger han treningssenter betaler vi selvsagt for det!). Og ellers er det få regninger utover hva vi må ha. Og vi har det fint allikevel!
 • Røyker ikke, drikker lite alkohol.
  Det sier seg selv at dette drar mye penger i endel husholdninger. Men uten dette er matposten romslig tross at vi kan spare en hel lønning.

Det er hovedårsakene til at det ikke er krise hos oss når mannens utbetalinger uteblir.
Det er meget behagelig og noe man raskt får mersmak på, men neppe noen varig tilstand for vår del da vi ønsker å flytte til/nær Oslo, og vi ikke kommer unna å øke boligkostnadene, selv om vi har spart endel. Men det skal jo sies, at de over 3000 (før skattefradrag) jeg betaler for pendlingen for øyeblikket vil dekke en del av økningen i boligutgifter som flytting nærme jobb medfører.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.