onsdag 1. juli 2015

Kvartalstatus 1. juli

Enda et kvartal har passert, og vis er plutselig halvveis i 2015!
Det bør i teorien vises både i måloppnåelse og på lommeboka, så her kommer månedens og kvartalets status.

Vi starter med sparingen denne måneden:

Boligspar juni: 48.000
Fond (pensjon): 10.000
Avdrag gjeld i juni: 4100
Sum langsiktig sparing** juni: 62.100
Sparerate* juni: 56%
Sparerate hittil i 2015: 44%
Sparerate totalt i 2014: 46%

*Sparerate = Sum langsiktig sparing og avdrag på gjeld delt med netto inntekt

** Langsiktig sparing = langsiktig sparing på konto/i fond pluss avdrag på gjeld

Juni ble en måned med mange store utbetalinger. Feriepenger, skattepenger og tilbakebetaling fra SPK som dekker tap i mannens lønn de siste to mnd. Dermed ble endel også spart, men som det fremgår av tallene kunne det jo vært spart mer. Så hva annet er det satt av penger til?

Feriekontoen fikk et påfyll på 10.000 kroner. Ukjent når de blir brukt, men noe ferie skal det nok bli i år, selv om det kanskje ikke blir noen tur før til høsten. Deretter satte vi også av 6000 kroner til veldedighet, 50% av beløpet man kan gi per år og få skattefradrag for. Regner med vi fyller på den andre halvparten i løpet av året. Det føles godt å komme i gang med å gi bort litt! Utrolig nok :) Men vi følte at vi selv også fortjente litt ekstra, så det ble 2000 ekstra til hver å kose seg med også. 


Dermed føler jeg det ble en bra balanse mellom sparing og litt annet på denne årstiden!



Dermed ser kvartalstatus per 1. juli slik ut:





Sparing
Vi fokuserer på sparing fortsatt, og det synes. Summen av langsiktig sparing er (nesten) 700.000 kroner nå. 76% av dette er boligsparing, noe som er i tråd med våre prioriteringer og årets hovedmål. Årets mini-mål er å øke pensjonssparingen i fond, noe vi gjør med småpenger her og der. 9,5% av sparepengene står i fond, og hittil i år er innskudd i fond (ikke inkl avkastning) økt med 15.000 kroner. Grafen over sparepengene under får seg alltid en fin økning på sommeren :)




Gjeld
Med dagens lave renter fokuserer vi på å øke egenkapital i cash heller enn å betale ned lån. Fordi kjøp av ny bolig er planlagt om 1/2-2 år. Gjelden synker derfor svært sakte, men det er et bevisst valg vi har tatt. Men nå er vi bare 100.000 kroner unna å kunne betale ut leiligheten vår hvis vi skulle ha lyst til det!



Formue
Formuen derimot, den øker jo med summen av sparingen og det lille av gjeldsbetaling, så den går fremover. Per 1. juli skriver vi en reell formue (salgsverdier og langsiktig sparing-gjeld) på ca 710.000 kroner. En økning hittil i år på ca 184.000 kroner.  Av 407.000 utbetalte kroner utgjør formue-økningen 45%. Det må jeg si meg tålelig fornøyd med!






Egenkapital til bolig
Totalt har vi nå bikket millionen i egenkapital til ny bolig. Dette da inkl BSU, egen boligsparing og likviditet i dagens bolig. Trolig har vi mer i boligen enn vi vet pga gammel verdivurdering også. Men det er gøy å ha over 1 mill i egenkapital! Vi som slet med å skrape sammen de ca 140.000 vi måtte skyte inn i vår første bolig for 3,5 år siden! Målet står fast: Kjøpe bolig i hovedstaden uten å låne til pipa. Og med en kombinasjon av fornuftig boligvalg og oppspart egenkapital bør det la seg gjøre om ikke så lenge :)



Ønsker alle en god sommer!

6 kommentarer:

  1. Så gøy å se utviklingen i grafer og diagrammer!
    De peker jo virkelig i riktig retning også :)

    Dere er superflinke. Stå på, og lykke til med boligkjøp når den tid kommer!

    SvarSlett
  2. Veldig fint innlegg som skaper motivasjon hos flere enn bare dere :-) Takk for at du deler!

    Jeg lurer på hvorfor du regner ut reell formue som salgsverdi minus gjeld? Jeg ville tenkt at sparingen var en del av formuen, uten å ha alt for mye kunnskap...Vil du forklare hvordan du ser på det?

    Jeg lurer også på om du kan "avsløre" ca. alder på deg selv/dere? Synes du/dere formidler på en veldig god, jordnærmåte som er enkelt for selv en 22 åring å forstå, samtidig som det virker som dere har vært økonomisk flinke i mange år nå :-)

    Det hadde vært spennende å høre deres synspunkter på "hvordan man bør spare til hva i ulike aldersgrupper", om dere skulle ha tid og lyst en dag :-)

    Uansett blir det spennende å følge boligkjøpet i hovedstaden på sikt samt deres videre sparemål! Stå på videre :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelige ord :)
      Og observant lesing!
      For det er rett og slett en glipp at jeg ikke skriver sparepengene sammen med salgsverider, for selvsagt inngår all langsiktig sparing også i rell formue :) Så det skal jeg rette opp takket være ditt innspill. Det gikk litt fort i svingene ser jeg ;)

      Jeg er 33, mannen er 37. Mannen har alltid vært flink med penger, flinkere enn meg i hvertfall. Jeg har bare vært flink i 4 år jeg ;) Før det var jeg det stikk motsatte! Så det var endel å rydde opp i og mye disiplin de siste årene som ligger til grunn for dette. Skikkelig bra ble det etter vi giftet oss og ble superflinke sammen, det hadde spesielt god effekt :)

      Slett
  3. Det er veldig inspirerende å lese (og se) framgangen dere har!
    Har fulgt deg i over 2 år nå og vi er på samme vei mot økonomisk frihet, men vi har en annen rute.
    Vi kjøpte oss stor gjeld (med tilhørende hus) i fjor, og nå går 40% av inntekten til nedbetaling av boliglån. Det vil vi fortsette med til gjelden er på et mer behagelig nivå.
    Vår reelle formue er rundt 700 000 (boligverdi og sparing - boliggjeld og studiegjeld), men jeg har tror på at vi nærmer oss millionen innen et års tid.

    Når jeg trenger litt inspirasjon tar jeg turen innom bloggen din :) Keep up the good work!

    SvarSlett
  4. Så flott at dere har begynt å gi systematisk til veldedighet også! Jeg tenker det absolutt ikke er i motsetning til at dere er rasjonelle og sparer penger ellers. Man holder jo kontroll på økonomien for å kunne bruke på det man egentlig ønsker å bruke penger på. Hvis det er å gjøre verden bedre gjennom å gi til veldedighet, så er jo det bare flott!

    Men jeg lurte på om dere bruker noe av den samme systematiske, rasjonelle fremgangsmåten når dere velger hvem dere gir veldedighet til? Selv liker jeg veldig godt GiveWell.org sine grundige rapporter og analyser hvor de prøver å finne svært effektive organisasjoner som er transparente i hva de driver med, hva de oppnår og alt av regnskap og slikt. Målet er å finne ut hvor man kan få mest ut av pengene man vil donere til en god sak. Det er ting som resonnerer godt hos meg i alle fall! Kan anbefale deres side :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Mulig hakket mindre rasjonelle når det kommer til hvilke formål vi støtter, der har vi klare meninger begge to, av personlige årsaker. Det er jo gjerne slik, at noen saker føles viktigere enn andre. Per nå gir vi til store norske organisasjoner, de kjente. Har ikke sjekket grundig hvor gjennomsiktige de egentlig er, men jeg tviler på at det er bare svindel i hvertfall ;) Først velger vi sakene, deretter hvem som vi mener kan få mest bruk og nytte av pengene våre. Altså, hvor mest mulig går det det formålet vi ønsker.

      Og sånn rent personlig, så er mannen fra midtøsten, så hjelp til Syriske flyktninger er det som står høyest på agendaen nå. Gir for øyeblikket til Norsk Folkehjelp fordi det var vel den eneste blant de store vi fant hvor vi kan øremerke penger til et bestemt formål. Men tror Røde kors fikk litt i fjor også. Men selvsagt, jo mer man skal gi, jo viktigere blir det å ha en viss anelse om at pengene havner der de skal. Det er jeg helt enig i.

      Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.