fredag 31. mars 2017

Hvordan få råd til å være hjemme med barn

Dette spørsmålet har jeg sett dukker opp i sosiale "mamma-medier" stadig vekk. Spesielt blant de som ønsker de hadde mulighet til å ta ulønnet permisjon fordi de gjerne skulle vært hjemme med babyen sin litt lenger enn hva den betalte permisjonen tillater. Enten fordi man ikke har fått barnehageplass, eller fordi man ikke ønsker å sende babyen i barnehagen så tidlig som man ellers kanskje må.

Og jeg tenker at dette vet vi endel om nå, så dette bør jeg skrive om.
For vår del valgte vi 100% utbetaling av foreldrepenger, dvs 49 ukers lønnet permisjon, for deretter å fylle på med ulønnet permisjon for å utsette barnehagestart til august 2017, da vesla er 18 mnd. Rett og slett fordi vi synes hun har det best hjemme hos oss til hun er godt over året. Totalt sett tar vi ut ca 5 måneder ulønnet permisjon. Dette kunne vært mindre hadde vi fordelt ferie for å dekke deler av tiden, men vi velger å prioritere å ha fri sammen i sommer også. Ren skjær luksus selvsagt. For å få til dette har vi jo måtte planlegge litt, og i bunn og grunn handler det om to ting, å redusere utgifter for en periode og ikke minst å bygge opp en sparekonto.

Mine beste tips for å få råd til ulønnet foreldrepermisjon:

  1. Planlegg tidlig
    Fra positiv graviditetstest har man (oftest) 9 måneder graviditet og deretter 10-12 måneder lønnet permisjon før det er aktuelt med ulønnet permisjon. Det er nesten to år med mulighet for å planlegge og spare. Jo tidligere man starter sparingen, jo lettere er det å nå målet om å ha nok sparepenger til å ta ut ulønnet permisjon.
  2. Reduser utgifter
    Er det noe dere kan klare dere uten i denne perioden for å bedre sparemulighetene? Kan dere droppe en ferie/feriere hjemme, kan dere sette abonnementer på pause og kjøpe litt billigere mat en stund? Droppe cola og godis? Slutte å røyke (hvilket den gravide mor forhåpentligvis allere har gjort!)? Kan dere avstå fra oppussing og/eller interiørshopping? Alle slike utgifter som fort medfører store summer gir gode muligheter for rask oppsparing av penger.
  3. Kvitt dere med dyre smålån og andre unødvendige utgifterDette gir lavere månedlige utgifter slik at dere både får spart mer og ikke minst trengs det da mindre penger oppspart for å dekke ulønnet permisjon. Det er en fordel å allerede være tilvendt noe lavere utgifter når tiden kommer og en lønn forsvinner.
  4. Lag budsjett. Får oversikt over månedlige faste utgifter dere MÅ betale.
    Se dette opp mot gjenværende inntekt i perioden med ulønnet permisjon. Hvor mye mangler pr mnd? Gang dette opp med perioden dere ønsker å være hjemme - så vet dere hvor mye som må spares opp i forkant.
  5. Lag egen permisjonssparekonto.
    Det er alltid mer motiverende å spare når pengene har et fornuftig formål. Å sette pengene på en egen konto både motiverer og reduserer sjansen at pengene brukes til noe annet underveis.
  6. Sett av til sparing først. 
    Å betale seg selv først er et av de beste sparetipsene. Det vil si, sett av pengene dere ønsker å spare når dere får lønn, eller i starten av måneden, hva enn som er mest riktig for dere. Slik er det sikrere å få spart enn om man håper på å ha noe igjen på slutten av måneden.
  7. Endrer planene seg underveis?
    Gjør nye regnestykker på sparepengebehovet og juster sparingen. Og dersom dagen kommer og det viser seg at dere ikke lenger ser behov for å ta ut ulønnet permisjon allikevel, så har dere sparepenger dere kan bruke til noe annet, her anbefaler jeg da noe så fornuftig som å betale ned gjeld f.eks.
  8. Husk å regne med kontantstøtte fra barnet er 13 måneder.
    Det gir et veldig fint bidrag til ellers slunken lommebok!
Som for all annen sparing handler det også å være bevisst på prioriteringen underveis. Kanskje kan også babyshoppingen holdes på et minimum nettopp med tanke på heller å kunne være litt ekstra hjemme med poden når den tiden kommer. Vær enige om prioriteringen og jobb sammen mot målet. De aller fleste har større sparepotensiale enn de tror. Det hele starter med å se på utgifter og kutte ut alt unødvendig. Det vil gi bedre økonomisk spillerom i fremtiden uansett!

Jeg skal innrømme at vi har fått oss en overraskelse underveis med ulønnede permisjoner. En positiv sådan! Nå som mannen skal være hjemme i ulønnet permisjon i sommer og jeg regnet på hvor mye vi da vil gå i minus per mnd, så var ikke det mer enn ca 1700 kroner! Tenkt det.  Kunne hatt mannen hjemme i over fire år, haha. Men noe skyldes jo kontantstøtten på 6000 kroner. Da får vi selvsagt ikke spart noe, men allikevel fint å se at det går så greit! Og hittil har jeg bare tappet inn i sparekontoen én eneste gang, hvilket føles merkelig. I sommer da han ikke får lønn kommer jo feriepenger, så vi innså plutselig at vi merker svært lite på den daglige økonomien at vi har ulønnede permisjoner. Så slike oppdagelser kan man jo også gjøre! Vi ser det jo på ikke-voksende sparekontoer, men det er jo et bevisst valg for en kort periode.

Og for vår del syns vi det er veldig deilig å ha vesla hjemme. Hun er 13,5 mnd og har nettopp startet å gå, jeg er glad hun kan gå og sånn sett komme på "høyde" med andre barn før hun skal i barnehage. Kommunikasjonsevnen bedres hele tiden, nå klarer hun å gjøre seg tydelig forstått på flere viktige områder, og alt dette tror jeg vil gjøre livet i barnehage desto lettere og bedre når dagen kommer. For vår del er jeg ikke i tvil om at dette var en helt riktig prioritering som vi ikke angrer det minste på :) 

2 kommentarer:

  1. Det var lurt å velge 100% utbetaling. Mange blander sammen de rettigheter man har ovenfor arbeidsgiver med de rettigheter man har i Nav. Ovenfor arbeidsgiver har man krav på tre års permisjon, men dette har jo ikke noe med foreldrepengeutbetalingen å gjøre. Mange velger 80% utbetaling og lengre permisjonsperiode når de søker hos Nav, men vil da i kroner og øre komme dårligere ut enn om man velger 100% utbetaling og heller går "ulønnet" den siste perioden. Hilsen http://spartidogpenger.blogg.no

    SvarSlett
  2. Veldig bra innlegg! Lett å tenke at økonomien er en stopper for viktigere ting i livet, uten å ha gjort en ordentlig vurdering. Selv valgte vi 80%-løsningen fordi det var enklere ift arbeidsgiver, selvom vi kanskje tapte litt. Men en ting til jeg tenkte på da vi vurderte dette, var hva hvis man er i ulønnet permisjon og blir langvarig syk. Da har man ikke rett på sykepenger fra NAV. Har dere tatt noen forholdsregler mot det? Jeg vet ikke om det finnes en forsikring en kan kjøpe?

    SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.