tirsdag 14. februar 2023

Oppdatering!

 Hei!

På tide med en liten oppdatering.
Ting rusler og går økonomisk, det viser seg at innsatsen vi la ned for mange år siden nå bare fortsetter å kaste av seg, på alle måter. 

Så nå, når mange har det vanskelig, har vi det veldig greit.
Den store bufferkontoen er flyttet til Svea, med over 3% rente, og diffen mellom sparekontoen og boliglånsrenta er ikke sånn kjempestor. Forleden med at rentene øker, er jo at rentene øker. Så den sparekonten har det bedre enn på lenge.

Samtidig har vi betalt ned masse i lån, ved å sette kort nedbetalingstid på lånet. Så nå har vi bare 1,746 millioner i boliglån, hvilket også betyr at selv om rentene øker, så er effekten fullt håndterbar. Det er nå vi virkelig ser fordelen med å ha betalt ned mye på lånet. I tillegg har vi best mulig rente grunnet en belåningsgrad på bare drøye 30%. Ja, det var virkelig et godt trekk å sette boliglånsbetalingen så høy vi omtrent klarte den gangen i 2016 da vi kjøpte hus. Det har virket rart underveis her, når renta var nesten i 0, å bruke så mye penger på det lånet. Men ved å være helt bevisst på at økonomien alltid svinger, så var det allikevel lurt.

Og sist men ikke minst så kom det en fin optimisme i aksjemarkedet med et nytt år. Så i år hittil har avkastningen på aksjefondene mine vært over 9%, og på disse 6 ukene utgjør det 42.000 kroner ekstra. Og totalen vår i aksjefond nådde ny maks i slutten av januar, med en total på ca 770.000 kroner. Jeg lengter fortsatt etter millionen... men må smøre meg med tålmodighet grunnet et valg vi tok i fjor høst...

Vi har valgt å selge ut noe av aksjefondene våre, og kjøpe solcelleanlegg til taket. Jeg tenkte som så, at det er i hovedsak forbruk, vi ville ikke øke boliglånet for dette. Det vil ta mange år før det kan sees som en investering. Så vi fant ut at med så god avkastning på aksjefond kan vi "låne" litt penger av oss selv til solceller. Bedre å låne av oss selv enn av noen andre. Bufferkontoen må vi ha til kriser, så den er uaktuell til forbruk. Men vi synes aksjesparing er gøy, og tror det er der vi har best motivasjon for å betale oss selv tilbake også. Samt at med litt flaks så tjener anlegget seg selv inn igjen ganske raskt egentlig. Selv om alternativkostnaden for anlegget da selvsagt er stor, men det får så være. Vi er klar over det, og velger å gjøre det slik allikevel. Kunne selvsagt spart opp, men da måtte vi betalt mye mer for anlegget tror vi, allerede nå må eventuelle naboer som ønsker samme betale mer enn vår avtale fra før nyttår. Noen ganger greit å bare få ting gjort.

Angående solcellene så har vi nå et anlegg på taket med en kapasitet på 6,75 kWp - for de som forstår seg på dette. Ikke så veldig stort anlegg, og vi vet jo ikke sikkert akkurat hvor mye vi får produsert på et år heller, samt at det selvsagt avhenger av noe så uforutsigbart som vær og temperatur. Anlegget kom igang i slutten av januar, og hittil har det gitt oss hele 48 kwh, hehe. Det dekker iaf litt varmepumpe og en klesvask eller to. Jeg skal komme mer tilbake til om vi sparer noe på dette osv. Litt innsparing blir det jo. Men anlegget kostet ca 150.000 kroner, så vi ser det som å ha forhåndsbetalt strøm i 2022 kroner for veldig mange år fremover. Enova bidrar med 21.000 kroner til prosjektet, så vi har da betalt ca 129.000 kroner selv. Og for å dekke det solgte vi begge 65.000 kr av innskudd i aksjefond. Vårt eget, ikke barnesparingen, selv om det står i vårt navn også. Så, vi har en liten jobb med å øke sparingen vår litt.

Men, i den forbindelse innså jeg også at det var over tre år, og en god kompetanseheving, siden forrige lønnskrav på jobben. Så jeg bar om mer i lønn, og fikk mer i lønn, fikk innfridd hele kravet mitt og tipper da over 800.000 i årsinntekt. Det var ca 50.000 opp, og utgjør faktisk 4000 kroner mer hver måned. Resten av livet! Sier litt om hvor viktig det er å be om høyere lønn i det man innser at man har økt i verdig for arbeidsgiver. Spør man ikke - får man ikke. Mannen har sine planer om nytt krav om ikke lenge. Etter en lang tids sykemelding og periode på AAP igjen grunnet skade og sykdom, så er han tilbake i 100% stilling. Den store bragden der er at han har mast og mast på sin arbeidsgiver om tilrettelegging som fungerer med sykdommen hans. Kompetansen hans er knallgod, han må bare å få brukt den uten av kroppen kollapser. Så det tok vel halvannet år med mas og egne forslag, før de faktisk opprettet en ny avdeling (hans forslag) og ga han en ny stilling der som passer han. Jeg har aldri hørt om noen som har gjort så stor innsats for å få tilrettelagt for å klare å stå i 100% stilling. Mange hadde helt ærlig bare endt opp som ufør. Han har fått en sykdom som gjør mange uføre eller delvis uføre. Men hans plan er å unngå det så lenge det lar seg gjøre. Og det er en veldig god plan - også økonomisk. For selv om vi har uføreforsikringer som dekker sykdommen, så taper han både pensjonsopptjening og feriepengeopptjening, hvilket utgjør ganske mye. Så jo lenger han klarer å stå i full jobb, jo bedre på alle måter. Så masse cred til mannen min for en innsats få ville gjort for å komme seg tilbake i arbeid. Passende med litt ros og stolthet på Valentines Day <3

Så sånn ser det ut her. Ellers kjenner vi bare masse på effekten av to års virus-isolasjon. Vi er syke som aldri før. Vannkopper, influensa, RS-virus, koronavirus. Vi mangler bare omgangssyke, så har vi tatt alt denne vinteren. Det mest ironiske er at jeg fikk brev om lønnsøkning 3. januar. Og siden da har jeg nesten bare vært hjemme syk. Det er god arbeidstager det tenker jeg... Huff... mye å gjøre opp for resten av året, bare våren kommer.

For de som lurer på hvordan vår vei hit har vært, ta en titt på Min historie. Dette kom ikke av seg selv kan man si. Jeg husker fortsatt busspendlingen min 4 timer daglig ja... det var verdt det. Sett tilbake høres det litt absurd ut, men det var et knallvalg altså, lureste noen sinne. Deilig med lave økonomiske skuldre nå :)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.