mandag 17. november 2014

Er du klar for førjulstid?

Foto: freeimages.com
Plutselig ble det lenge siden sist innlegg!
November er en tøff måned, grått vær, trøtt, mye å gjøre på jobb, u name it. Det skjer mye og energien er ikke på topp dessverre. Har til og med kapitulert litt på syklingen for å ha et snev av energi igjen til annet. Men, det får gå, det vil bli bedre :)

Det er alltid i slike perioder at jeg er så glad for at økonomien går av seg selv, og det ikke oppstår noen kriser av å ikke tenke på den daglig.

Jula spøker også i horisonten nå, det er helt klart et økende kjøpepress! Så nå gjelder det å stå i mot!

De mest essensielle triksene for å ikke blakke seg i julestria:

 • Sett opp et julebudsjett! Bør inneholde julegaver, julemat, jule-godt-å-drikke, juletransport til julehjem på tvers av landet eller i utlandet, ønsket påfyll av julepynt, julekjole, juledress, juleslips, ja enkelt og greit alt dere ser behov eller lyst til å bruke penger på i jula. Fastsett beløpet dere har til rådighet på forhånd og fordel det grovt mellom de ulike postene. La budsjettet stå som skrevet i stein, det eneste som er ok er å bruke mindre enn avsatt.
 • Tenk gjennom hva som er behov, hva som er ønsker og hvilke prioriteringer som er viktige.
 • Styr unna butikkene når du ikke vet hva du skal ha! Online-shopping kan være smart, og online vindusshopping for å planlegge innkjøp er også ganske genialt. 
 • Ikke bruk kredittkort om planen er å betale i januar (eller senere). Det må være som en ille hangover å betale for julegavene og juleribba langt uti januar eller fordele betalingen utover våren.
 • Bruk sparepenger, kanskje har du også en julekonto eller en julespraregris? Å bruke sparepenger fører oftest til mer gjennomtenkt handling, da det gjør litt mer vondt å bruke sparepenger enn å dra et kredittkort med penger som ikke er dine.
 • Husk at det ikke er tiden for gode tilbud eller kupp. Prisene er bare stigende i ukene fremover på det meste. Å gi et gavekort på en butikk kan medføre at mottaker kan handle dobbelt så mye på salg i romjula eller på nyåret. 
 • Handling til deg selv bør avventes til romjuls- og nyttårssalg, eller enda senere, om det er noe du faktisk trenger da. Februar kan også være en bra måned for lave priser da handelen vil lokke kunder selv om de er opptatt med å betale for julemiddagen fortsatt. Og husk alt det morsomme du kan kjøpe brukt på finn.no etter jul!

Sist, men ikke minst: Har du dårlig økonomi akkurat nå? Kreditter og lån som burde vært betalt?
Ta ansvar og minimer juleinnkjøp så godt det lar seg gjøre. Gi beskjed til familie/venner at du ikke kommer til å kjøpe gaver i år, og at du derfor heller ikke ønsker å få gaver. Vær gjerne ærlig om at du må rydde opp i økonomien. Jul er ikke et behov, og en fin julefeiring med de man er glade i trenger ikke koste mye. Å få orden på økonomien må i en slik situasjon får førsteprioritet. 

2 kommentarer:

 1. Ser ikke helt vitsen med gavekort, egentlig. Hvorfor låse en pengegave til bestemte butikker eller sentre? Er det ikke like greit å gi penger, enten som kontoinnskudd eller som kontanter? Da kan mottakeren velge når, hvor og hvordan han vil bruke pengene (som for eksempel å sette dem inn på sparekonto), mens med et gavekort er det fort gjort at man føler seg forpliktet til å kjøpe noe fjas man egentlig ikke trenger, utelukkende for å sørge for at gavekortet ikke går ut på dato og man dermed går glipp av (hele eller deler av) gaven.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ikke uenig med deg :)
   Samtidig er det noen ganger det er fint å gi gavekort nettopp fordi vedkommende da må bruke pengene til noe hyggelig og ikke bare spare de eller være fornuftig med de.

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.