fredag 9. september 2016

Valg av varmepumpe

Som jeg skrev i forrige innlegg investerer vi i varmepumpe til vårt nye hus med en gang, før vi flytter inn. Varmepumpe er ofte lønnsomt for å redusere kostnader som går til oppvarming, og den skaper vel også en jevnere varme enn en panelovn her og der. Men økonomisk sett så har jeg lest meg til ulike tall, men det ser ut til at man i kaldt klima kan forvente å redusere oppvarmingskostnader med ca 50% om man bytter fra panelovner til varmepumpe. Dette blir jo sånn ca og avhenger jo av mange ting, blant annet alder på huset og hvor godt isolert det er, vil jeg tro. Vårt hus er relativt nytt (2009), og holder nok mye bedre på varme enn eldre hus uansett. Dog vil jeg tro det uansett lønner seg noe å ha varmepumpe fremfor annen elektrisk oppvarming. Det er vel hakket mer miljøvennlig også, hvilket også er et pluss. Derfor blir en installert i huset om ikke lenge.

Det er mange varmepumper å velge mellom, og det som er sikkert er at om man kontakter et firma som driver med varmepumper så har de alltid en anbefaling å komme med. Nå er det jo da slik at de gjerne er forhandlere av visse merker, og tjener mer/mindre på ulike merker/modeller. Så "fagmannens" anbefaling har oftest å gjøre med hva de tjener mest penger på å selge deg. Sånn er det jo bare.

Derfor ble jeg så glad da jeg kom over Forbrukerrådets varmepumpeguide!
Et relativt uavhengig organ som har en fin sammenlikningsfunskjon for varmepumper av ulike typer og for ulikt behov! Hurra! I tillegg kan man lese seg opp på fakta om varmepumpene og forstå mer av begrepene som brukes.

For vår del valgte jeg å gå for ytelse fremfor å spare penger. For jeg gidder ikke ha for dårlig varmepumpe bare for å skulle spare noen kroner. Vi bor på Østlandet og det kan bli skikkelig kaldt om vinteren, og det er nettopp da varmepumpa trengs mest. Derfor er ytelse å foretrekke synes jeg. Vi har også vedovn, men ved er dyrt, så den blir mest til kos og ekstra varme når det blir iskaldt.

I tillegg var støynivå viktig for oss, både inne og ute. Huset er lite, varmepumpa må henge ganske sentralt i huset naturlig nok, og jo mindre støy jo bedre. Også på utedel, siden vi har enebolig i kjede/rekke og det er kort vei til naboer, så synes jeg det er greit å gå for lavt støynivå.

Alt i alt falt valget på en Toshiba varmepumpe, ganske høyt opp på lista hos Forbrukerrådet. Selger ville gjerne prakke på oss en ny og "stilren" Daikin, men da denne lå i bunnen av listen valgte vi å overse deres salgstriks. Det hadde vi neppe gjort dersom ikke denne guiden hadde eksistert!

10 kommentarer:

 1. Hei. Mannen i huset gir tommelen opp for rett valg av varmepumpe. Må jo legge til at han jobber for firmaet som selger Toshibas til forhandlere, så helt nøytral er han nok ikke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Haha, nei det er han nok ikke da ;) Men virker til at Toshiba er er ganske trygt og godt valg for øyeblikket ja.

   Slett
 2. Fantastisk fin blogg du har, gleder meg til hver gang du poster noe nytt, men når det gjelder varmepumpe må jeg bare advare litt. Har du regnet på hvor lang tid du bruker på å nedbetale varmepumpen ? Går fort 5-10 år før du reelt sett begynner å spare penger. Og hvor lang levetid har varmepumepn 10-15 år ? Og så kommer service og vedlikehold på toppen. I tillegg sier SSB "at husholdninger med varmepumpe har om lag det samme strømforbruket som andre husholdninger ".

  Ble mye negativt dette,men allerede før en tar økonomi i betraktning så er støy ute og inne og det faktum at det virvler opp støv i innelufta god nok grunn til at jeg aldri kommer til å installere dette i min bolig.

  SvarSlett
  Svar
  1. Skjønner tankegangen din. Det er vanskelig å beregne nøyaktig for et sted vi ikke har bodd. Vet jo ikke hvor mye strøm vi ville brukt til oppvarming. Tror dog at potensialet for innsparing er større enn om vi baserte oss på kun panelovnene (og vedovnen). Men noen år vil det helt klart gå før man sparer penger på det, dog vil jeg tro at vi rekker å spare litt på det altså. Sikkert sant at de fleste ender opp med samme strømforbruk uansett, da man kanskje blir mindre bevisst om man først har installert varmepumpe! Håper og tror at vi også der skiller oss litt fra normalen, og heller ser muligheten til å virkelig spare på strømmen.

   Støy kommer man ikke unna nei, men for min del veier en jevnere varme opp for støyen innendørs. Vi har også valgt en av de aller mest stillegående. Aldri vært plaget av lyden fra varmepumpene hos andre. Men støvoppvirvling er jo et poeng, det kommer man jo ikke unna dessverre.

   Slett
 3. Hvorfor er varmepumpe mer miljøvennlig (enn elektrisk oppvarming)? Er de mer energieffektive?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, gode varmepumper avgir oppmot 5 ganger så mye varme som elektrisiteten som tilføres varmepumpa. Men her er det tydeligvis store forskjeller på ulike merker og modeller. Vi har valgt en med høy varmefaktor. Det er jo fortsatt en type elektrisk oppvarming, men du trenger mindre strøm for å produsere samme varme som du ville fått fra en panelovn.

   Slett
  2. Da forstår jeg. I utgangspunktet er jeg skeptisk til miljøargumentet for det meste som alternativ til ordinær el, ettersom "all" strøm i Norge er fornybar. Men når enheten er mer energieffektiv er det jo ikke noe å lure på :)

   Slett
  3. Husk at produksjon og transport av varmepumpen også har et klimaavtrykk. Det vil ha mye mer effekt for klimaet å kutte ut rødt kjøtt enn å installere varmepumpe.

   Slett
 4. Hvis det ikke er for sent: plasser varmepumpa inne lavt ned til gulvet, ikke høyt opp på veggen. Varm luft stiger og kald luft synker; det er dumt å varme opp den varme lufta oppunder taket enda mer.

  Det blir kanskje oppvirvling av støv, men samtidig tar filteret på varmepumpa mye av støvet som ellers er i et hus. Da er det bare å rense filteret ofte nok.

  SvarSlett
  Svar
  1. For sent. Men har snakket med flere som monterer varmepumper og som aldri ville sette den ved gulvet. Det er visst gammeldags nå, og det tørker ut parketten så den kan sprekke opp, det er ikke så bra. Først tenkte jeg som deg, at den jo må ved gulvet, men jeg ble sterkt frarådet dette fra flere hold, så da ble den på veggen gitt.

   Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.