mandag 28. oktober 2019

La det bli lys!

Vi er veldig tilhengere av å evaluere behov før vi bruker mye penger. 
Så, de to siste vintrene har vi klaget og klaget over at det er for lite lys hos oss og når høstmørket igjen senket seg så så vel på hverandre og bel enige om at det nok er innafor å gjøre noe med belysningen her.

Men hva?
Det eneste vi har forstått er at vi antagelig må ha noe i trappeoppgangen til 2. etasje. Men hva mer er fornuftig å gjøre? Alt videre koster penger - huset er relativt nytt og har jo skjult strømanlegg, det føles ikke riktig å begynne å skru opp lampetter og ledninger oppover vegger etc. Dvs at alt vi kommer til å gjøre vil ha behov for en elektriker. Og dermed må vi velge faste installasjoner som faktisk løsner belysningsproblemene våres - så ikke vi må fylle på mer og mer eller sitter igjen misfornøyde og må bytte lamper mange ganger etc. Det vil også fort bli veldig dyrt.

Så, for første gang i vårt liv kjøpte vi inn et klokt hode, en lysdesigner som har stålkontroll på løsninger og produkter. Hun kostet et par tusenlapper faktisk, inkl hjemmebesøk og å legge en plan for belysning i huset. Men, hun har strengt tatt spart meg for utallige timer leting i butikker og nettbutikker for å finne rette produkter, samt gjort oss selvsikre på valg av løsninger, og dermed tror jeg faktisk det var vel anvendte penger. 

Så viser det seg da, at gode lamper faktisk koster litt. At det å skulle lyse opp en mørk trappeoppgang og deler av 1. etasje krever litt watt-styrke som ikke kommer gratis. Og så kommer elektriker, og bytte av noen allerede installerte lamper der vi kan bytte selv. Men totalt tipper jeg vi kommer til å bruke rundt 20.000 kroner på belysning her nå for å få orden på mørket. For var visst ikke bare jeg som hadde en følelse av at utbygger ikke akkurat tenkte så mye på belysning da huset ble bygget, for her er det mange rare løsninger syntes vår innleide rådgiver. Problemet med rare løsninger er at de ikke fungerer spesielt godt i hverdagen. Null problem i den lyse sommertiden, vi har masse vinduer og plently med dagslys, men i det tre-åringene skal ha frem perlene på spisebordet før kveldsmaten nå så må vi nesten føle oss frem, haha, så blir også mer belysning over spisebordet.

Men - det er en enorm fordel å ha brukt 3 år på å bo seg inn her, for nå vet vi hva vi trenger. Vi vet hvordan huset brukes og vil bli brukt og da er det innafor å bruke litt penger på gode varige løsninger. For vi har ingen planer om å bytte bolig - derimot har vi planer om å heller tilrettelegge vårt lille hus på en slik måte at vi kan bo her i lang tid. 

Så, nå tar vi det litt etter litt, de dyreste lampene er klare i boden, mitt anbud tok seg av innhenting av tilbud på elektrikere som forhåpentligvis da utfører jobben snart. Så får vi fortsette derfra med det som koster litt mindre penger og kan gjøres selv deretter.

2 kommentarer:

  1. Er lysdesigneren noen du kan anbefale? Isåfall hvem brukte du? :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Nå har vi fått opp de to første anbefalingene, og er veldig fornøyde. Syns hun var flink til å forstå nivået og akkurat hva vi trenger. Vi har benyttet http://www.godtblikk.no/. Dette har utvilsomt spart meg så mye tid og lampebytter at for min del var det verdt pengene.

      Slett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.