tirsdag 18. september 2012

Boligidyll eller umulighet?

DN skrev for en tid tilbake at man må spare 12.000 i måneden for å kunne kjøpe bolig om 3 år. Jeg er kraftig lei av alle som forsøker å fortelle unge at det bare er å gi opp, for hvilken annen effekt mener de den påstanden skal ha?? Hadde jeg sett den for tre år siden hadde jeg garantert tenkt at "det kan  man jo bare glemme". 12.000 i måneden er vilt mye penger, og særlig når de på sett og vis henvender seg til unge og studenter. Da virker boligkjøp i praksis umulig.

DN antar (som de fleste andre medier) at alle båe har lyst til og må bo i Oslogryta, og har i sitt eksempel skrevet om en leilighet til 3 millioner i 2015, hvorpå banken følger opp med at du må ha 600-700.000 kroner i inntekt for å få låne de siste 2,6 millionene, når du da har stilt med dine 12.000 pr mnd i tre år som egenkapital. Mens snittlønn for 25-34 åringer forventes å ligge rundt 412.000 i 2015. Igjen fremstår det hele som en umulighet for folk flest.

Jeg forstår ikke hvorfor ikke det kan legges litt mer fokus på hva man får for pengene utenfor Oslo sentrum, eller utenfor Oslo i det hele tatt. Jeg vedder på at det er mennesker der ute som ikke på død og liv må kjøpe leilighet på Grünerløkka! Folk som setter pris på rolige omgivelser, natur og kanskje en trygg skolevei for barna som da kanskje er i planlegginsfasen? Noen som ser etter et permanent hjem, kanskje litt større enn 60 kvm, for å romme den fremtidige familien. Jeg vil tro det er flere av oss der ute! Kanskje er vi til og med i overtall etter endte studier i slutten av 20-årene?

Benytter jeg samme forventede prisvekst og ser på 4-roms leiligheten vi bo i nå (noe som kanskje er for mye med tanke på beliggenhet et stykke utenfor hovedstaden) så må man spare 7000 pr mnd for å ha nok egenkapital om 3 år. Det er jo betydelig mindre enn 12000,- og kan vel med sommerjobber og fornuftig pengebruk la seg gjøre, selv som student. Spesielt hvis man er to, noe svært mange er i den alderen. Fordelen er da at du også kvalifiserer for å låne resten av pengene hvis du tjener snittlønn, og at du til og med låner såpass lite at andre drømmer kan realiseres! Så vinn-vinn, klart det er mulig!! Og til orientering kan man for samme beløp også kjøpe eneboliger rundt i dette vakre landet, med hage, gjerde og garasje.

Idyllen venter - utenfor Oslogryta :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.