torsdag 16. mai 2013

Kom på forskudd med feriepengene!

Det nærmer seg årstiden for de store utbetalingene, feriepenger, og for mange også tilbakebetaling av skattepenger vi har betalt inn for mye. Hva med å bruke noe av dette fornuftig?

For mange gir dette en glimrende mulighet til å betale ned på kreditter, og/eller gjøre noe så genialt som å komme seg på forskudd med regningene. Det er nemlig veldig behagelig å være på forskudd heller enn etterskudd! Jeg snudde det om selv før jul i 2011, samtidig som jeg tok fatt på dette prosjektet mitt. Salg av bil + halv skatt i desember ga både buffer, nedbetalt kredittgjeld OG gjorde så jeg kom meg på forskudd og fikk satt av til regninger på lønna før de forfaller. Altså, med lønning i slutten av måneden så setter jeg nå av til alle regninger som kommer. Før var det motsatt, når lønna kom måtte jeg betale alle regningene som hadde kommet i løpet av måneden. Det gikk ikke alltid opp med betalingene, noe måtte utsettes litt, frem til lønn osv. Det var litt kaotisk og ganske ubehagelig. Førte selvsagt til en og annen purring også.

Det krever et overskudd for å snu dette, for plutselig får man en måned med nesten doble utgifter, for man må betale regningene som har kommet (som vanlig) OG sette av til tilsvarende for måneden som kommer. Det er ikke lett på en vanlig lønning. Så ved større utbetalinger har man en gylden mulighet til å komme seg på forskudd en gang for alle! Og det er først da budsjettene virkelig har effekt, det er da det ikke lenger kommer uventede regninger i løpet av måneden, for man må jo vite hvor mye å sette av. Så den oversikten skaffer man seg rimelig kjapt, i løpet av den første måneden. Det er absolutt å anbefale!

Nå er det mange som allerede gjør dette, helt intuitivt. Det var ikke intuitivt for meg, jeg har aldri lært noe annet enn at regningene kommer inn, de samles opp, og betales ved lønn. Jeg er sikkert ikke alene om å kjenne den metoden best. Fordi jeg manglet oversikt kunne jeg ikke sette av rett beløp, og det var lett å bruke litt for mye fordi en regning ble glemt. Det var mange ulemper! Å budsjettere, planlegge og ligge på forskudd er utrolig mye mer behagelig! Så vet jeg hvor mye jeg kan bruke, hvor mye jeg kan spare osv...!

Hvis ikke du allerede lever på forskudd vil jeg absolutt anbefale å bruke litt av skatte- og/eller feriepenger på å snu det hele om. Det gjør det mye enklere å planlegge fremover økonomisk. Og det er ikke som om du har brukt dobbelt så mye penger selv om det føles sånn, det er de samme pengene som skal ut, det er bare tidspunktet som endrer seg.

Og det beste? Du trenger bare gjøre dette en eneste gang! For når du først har snudd om, så føles det som normalen allerede neste måned. Det er tøft å sette av såpass den ene gangen, men så er det gjort også.

Tips: lag egen regningskonto til pengene du setter av til regninger, en konto uten tilknyttet kort. Hvis det er første gang, sjekk nettbanken og se hvor mye du måtte ut med i regninger forrige måned og måneden før der, så får du en god pekepinn på hvor mye du bør sette av på den kontoen for å dekke det som kommer. Legg gjerne inn et par tusenlapper ekstra nå som det er mulighet, så har kontoen litt slingringsmonn i starten. Ikke for å hente ut penger eller spare, men for å dekke småting man kan ha glemt eller som er en variabel utgift (les: Hvordan takle periodiske utgifter). Og lag en mental sperre på kontoen, det kan være fristende å røre kontoen med ås mye penger på, men da er det jo ikke penger til regningene!! Så det er fy-fy å "bare låne litt" fra regningskonto.

For mange er dette "how to manage money - for dummies". Men, jeg var selv så lost for bare halvannet år siden, tross både oppegåenhet og utdannelse. Grunnet mangel på interesse for min egen økonomi. Så jeg mistenker at det kan være flere der ute som ikke har tenkt over at man faktisk kan leve på forskudd! Og hva det gjør med hverdagen. Stress free er rett betegnelse når regningene er under kontroll og man har satt av pengene på forhånd!

Mine planer for utbetalingene skal jeg avsløre senere :)

5 kommentarer:

  1. Forstod ikke helt hva du mener. Er jeg på forskudd eller etterskudd med regningene når jeg får lønn 12. og bruker den til å betale fellesutgifter, boliglån, telefon og strøm som forfaller i dagene 15. til 30. hver måned? Har ingen faste utgifter som forfaller mellom 1. og 15. hver måned. Hvor mye som skal betales i regninger perioden 15 . til 30. er kjent når jeg får lønn, da regningen kommer et par uker før de forfaller.

    SvarSlett
    Svar
    1. Høres ut til at du er på forskudd da ja :) Du setter av penger den 12. til regninger med forfall 15.-30. Fordelen med det er jo nettopp at man må vite hva som kommer av regninger for at det skal funke, blir påtvunget oversikt og kontroll. Det er kjekt :)

      Slett
  2. Jeg er heldigvis i forkant hele veien, noe jeg på ingen måte var tidligere da jeg "sauset" vekk alt av penger så snart lønna var på konto. Tenker det er viktig nå, mens renten er lav å betale ned boliglån med feriepengene. Kanskje så mye som 30-40% av feriepengene. Mange forteller meg viktigheten av å leve i nuet og at de ikke kan fatte og begripe hvorfor vi betaler så mye ekstra ned på lånet- der parerer jeg med at livet er like mye verdt å leve for en 40- åring som en 25- åring. Merkelig argumentasjon at en 25- åring har mer å leve for enn en 40- åring. Holder vi osstil "ekstra nedbetalingsplan", så vil vi gjeldsgraden være 35% om 5 år. Da skal vi gå over til avdragsfrihet og sette disse til side for å cashe ut bad og ny bil etter 4 år. Mitt tips til alle som har boliglån her i verden: Kvitt deg med den fort som f***! Du vil få det så mye bedre! God helg!

    SvarSlett
  3. Syntes du har den beste bloggen :) jeg skal prøve og gjøre som deg å bruke feriepenger til og komme til normalen

    SvarSlett

Kommentarer modereres pga veldig mye spam og reklame.